Elfogadták a 2011-es költségvetést - beszámoló a februári közgyűlésről

A mai közgyűlési ülés döntöttek Szombathely költségvetéséről, így a témára való tekintettel a helyszínen követtük az eseményeket - nézzen be ön is a politika kulisszatitkaiba.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ismét itt ülünk a tanácsteremben, várjuk a délutáni nekifutást, remélhetően több eseménnyel, mint délelőtt. Mindenesetre elolvastuk a helyi pártmédiát, hogy mire is számíthatunk a vitában, felkészülten várjuk a szellemi összecsapásokat.

14:30 - két képviselő, két operatőr és néhány elszánt, de elkeseredett sajtómunkás - a kezdési időpontra ennyien gyűltünk össze. Öt perc elteltével sem jobb a helyzet, Horváth Attila (MSZP) azt kérdi a jobboldaltól viccelődve, hogy lesz valami fontos? Lesz, lesz, válaszolják viccelődve, Gyebrovszki képviselő aprópénzzel távozik, valószínűsítjük, kávéért indul - 14:37-kor vissza is tér a frissítővel. Némi esély mutatkozik a kezdésre, Puskás doktor meg is nyitja a délutáni ülésszakot.

A szám címe: költségvetés, polgármesteri összefoglaló kezdődik. Optimista ember vagyok, mindig előre tekintettem, a problémák megoldására koncentráltam, kezdi Puskás Tivadar, és abban bízik, lesz büdzséje a városnak. Több jut a városüzemeltetésre, néhány intézmény felújítására, játszóterekre, útfelújításra, sorolja, ezekkel segíti a város polgárokat, fiatalokat. Nehéz költségvetés lesz, mondja, olyan örökséget vettünk át, amiben 16 milliárdos hiány van, ami csak akkor 16 milliárd, ha az egyik önkormányzati cég ügyetlen hitelfevétele miatt a 16 milliárdot nem számoljuk, ha igen, akkor,  voltaképpen 24, ezt a hegyet kell megmásznunk, teszi hozzá.

Szombathelyi polgárok személyenként 300 ezer forint adóssággal számolhatnak - 2011 és 2012 a túlélés költségvetése lesz, 2013-ban a stabilitásról és 2014-ben lehet csak fejlődésről beszélni - sorolja Puskás Tivadar.

A hullámhegy alján vagyunk, innét kell felkapaszkodni, de véget kell vetni annak, hogy a város problémáit hitelfelvétellel oldjuk meg, nem lehet kölcsönből finanszírozni a működést, ezzel feléljük a értékeinket, jövőnket, vázolja a polgármester az irányvonalakat. Becsüljük meg azt, amire jut, mondja, ezért áldozatokat kell hozni.

Molnár Miklós alpolgármester folytatja, azzal kezdi, hogy bemutatja, milyen is a város pénzügyi helyzete. Nincs más választás, mint stabilizációs programot elfogadni a működőképesség fenntartásáért - az eladósodást nem lehet egy év alatt kezelni, csak hosszú távon. Az alpolgármester szerint több területen már nem lehet a kiadásokat csökkenteni, ezért is volt nehéz összeállítani a sorokat. Arra kéri a képviselőket, ha módosítási javaslatot tesznek, nevezzék meg, honnét teremtenek rá fedezetet. Körülbelül félmilliárdos működési hiánnyal számol a büdzsé - egyes ágazatoknál ez komoly feszültséget okoz, de nem létező bevételeket nem enged betervezni a város. Fontos alapelv, hogy vagyongazdálkodási bevételt nem lehet működési költségre fordítani, megemlíti, volt olyan városi ingatlan, amit papíron ötször adtak el 300 millióért - a valóságban amúgy egyszer sem, de a virtuális bevételt mindannyiszor elköltötték.

A város adósságtörlesztése nő, tavaly 1,3, idén 2, 2012-ben 2,5, 2013-ban már 3 milliárdot kell erre a célra fordítani. Szombathely működési hiánya 1,7 milliárd volt, ebből 1,1 milliárdot idén kell hitelfelvétellel finanszírozni - lassan úgy érezzük magunkat, mint egy gyorskölcsönökkel szétbombázott családfő, amikor körbenéz a szobában: nagyjából minden a bankoké, a fikusztól a kutyáig.

Strukturális változások kellenek, mondja Molnár Miklós, mivel a helyzet sztálingrádi, nagyjából reménytelen, és egy csöppet kilátástalan. Lefordítva mindez azt jelenti, hogy egyes ágazatoknak dönteniük kell és kevesebb feladatot kell végezniük - már ha tudják, melyik ujjukat harapják meg.

A bevételi oldalt szűkebbre és reálisra tervezték, inkább a valóban befolyó pénzekre koncentráltak, a virtuális pénzek helyett. Mi a kiút, teszi fel a kérdést? Le kell zárni a korábbi gyakorlatot, nincs más lehetőség, mint betartani az elfogadott költségvetést, nem lehet eltérni tőle, ha mégis, akkor komoly baj lesz, és a felelősség közös, mondja Molnár Miklós.

15:08 - expozé vége, jönnek a hozzászólások, Szakács Dávid (Fidesz) kezdi - a gazdasági bizottság egyhangú szavazással elfogadásra javasolja a költségvetést. Marton Zsolt szól a prioritásokról, van néhány tétel, ahol sikerült növelni a kiadásokat: járda-, út- és hídfelújítás. Csapadékvíz-elvezetésre is több jut a kertvárosi részeken, ahol komoly problémák vannak. A játszótér-rekonstrukciókra 30 milliót különítettek el - oktatási intézményeket újítanak meg, továbbá a vásárcsarnokra is kerítettek forrást. Az önkormányzat is igyekszik önmagán spórolni, nem lesznek például szakértők a hivatal körül - volt olyan év, amikor 80 milliót adott ki a város ilyen célokra.

Horváth Csaba (Fidesz) következik, az ifjúságvédelem fontosságát emeli ki - az erre jutó pénz nem szerepel külön tételként, ezért  nevesítene a célra 10 millió forintot. A civil szervezetek támogatását is külön tételekként szeretné látni a képviselő, illetve a Szombathely Közbiztonságáért Alapítvány sorsáért aggódik. 

Nehéz délutánra készülünk, kezdődik a módosítási javaslatok beadása, szerény véleményünk alapján hamarosan belekeveredünk az egyes tételekbe, mint egyszeri tűzszerész a színes drótokba, de természetesen hősiesen figyelünk és fülelünk.Az egészségügyi és az oktatási bizottság is elfogadásra javasolja a költségvetést - Rettegi Attila azt javasolja Gyebrovszki Jánosnak, hogy a Bajnai-kormány 500 milliós elvonásához is gratuláljon - némi puskapor kerül a levegőbe.

Sági József  azzal kezdi, a kulturális és sportbizottság ülésén komoly médiaérdeklődés mellett elfogadásra javasolta a büdzsét - erre Gyebrovszki János jaj Istenem sóhajjal válaszol, hogy miért is, ezt nem tudjuk kideríteni, mindenesetre rögzítjük a tényt. Sági hangsúlyozza, hogy a Haladással és a Falcóval közölte, ennél több nem jut. Sági kiemeli, hogy  a Czeglédy Csaba érdekkörébe nem tartozó Savaria Fórumra 35 millió forintot kell fizetnie a városnak, a szerződést nem lehet felbontani, így kéri Czeglédyt, hogy tegyen javaslatot ennek a  tételnek csökkentésére.

Mi inkább arra hajlunk, hogy bárki gründolhasson olyan céget, amely azonnal 10 éves, bebetonozott szerződést kap - szigorúan szakmai alapon. Mindenesetre Sági és Czeglédy képviselők kimennek, hogy egymás között lejátsszák ezt a meccset, aggódva figyeljük, hogy rejtettek-e ruházatukba szamurájkardokat, de a folyosóról beszűrődő hangokból ítélve maximum csöndes boxmeccs mehet odakinn, vér egyelőre nem szivárog be az ajtó alatt. Azt csöndesen megjegyezzük, hogy nekünk azt mondták, hogy annak idején média-szakmai döntés született, mi ezt készséggel elhisszük a sugárhajtású Hófehérkével és az elektromágneses vasorrú bábábal egyetemben, kivált annak tudtában, hogy kik véleményezték a szóban forgó kontraktust.

Sági és Czeglédy közben a legnagyobb békében,  mosolyogva visszajönnek, a jelekből ítélve mentális síkon vívták meg a harcot, mint Repülő szerződések klánja című észak-koreai akciófilmben - egyebet nem tehetünk, mint  várjuk a nagy bejelentést az ügyben.

Kissé megriadunk, mert amerikai katonai rendőrség feliratú dzseki tűnik fel előttünk, gyorsan felidézzük, vajon mikor törtünk be utoljára USA kormányzati honlapra, de aztán megkönnyebbülünk, Erdélyi László (Thunder) vonul be a terembe, teljes felszerelésben.

Németh Kálmán értékeli a költségvetést, és azt mondja, a 2010-es költségvetésnél nem fogadták el a koncepciót, amiben 7,5 milliárdos hitel- és kötvénykibocsátás szerepelt. Vitatja a hiány nagyságát, szerinte maximum 20 milliárd forint lehet. 2008 július végén 7,8 milliárd volt a hitel nagyságrendje - a növeléshez kellettek a jobboldali szavazatok - úgy érezzük, helyben vagyunk, ismét forog a lemez, és lehet rúgózni azon, ki is vezette a várost, amióta Soós képviselőt két udvarias kopasz fiatalember utazásra biztatta egy aktuális katalógussal. Úgy érezzük, hamarosan elhangzik a legnagyobb vesztes az oktatás és a kultúra - és valóban, rögtön el is határozzuk, hogy kiugrunk egy kaparós sorsjegyért, mert nagyon érezzük a jövendőt.

Németh Kálmán módosító javaslatot tesz, a polgármester 10 milliós átcsoportosítási lehetőségéhez kapcsolódik, a döntésekről mindig a következő ülésen kellene beszámolnia a városvezetőnek. Másik módosítás: a listáról bekerült képviselőknek is járjon az 1 milliós keret.  

A javaslatokra Molnár Miklós reagál - a képviselői keretet 29 millióról 15 millióra csökkentették, a spórolás volt az intézkedés célja. A város nettó adóssága fix szám, a pénzintézetek együttesen nézik a város és a SZOVA adósságát.

Gyebrovszki János a szociális ágazat kérdéseivel foglalkozik, szerinte rosszabbul járnak a szegényebb prolgárok és az ágazatra kevesebb jut - de módosító javaslattal végül nem áll elő.  Marton Zsolt válaszol, azt mondja, ha valaki hallgatja Gyebrovszki képviselőt, hajlamos elhinni azt, amit mond. Segélyekre majdnem 20 millióval több jut, majd felidézi, előző ciklusban volt olyan segélyezett, aki úszómedence fűtésére kapott önkormányzati támogatást.  Azt tudjuk javasolni a részletek iránt érdeklődő polgárok, hogy erről a linkről töltsék le a költségvetési előterjesztést és tanulmányozzák, majd próbálják eldönteni, kinek, mennyi igazsága van a vitában.

Lazáry alpolgármester a kulturális ágazat számairól szól - az Iseummal kezdi, ennek a költsége 60 millió forint - ami azt jelentette, hogy a városi intézményeket érintette, mert  e tételt rajtuk spórolta meg az önkormányzat.

Abban reménykedünk, egyszer majd valaki megmagyarázza, miért is jó a városnak a 1,5 milliárdért elkészülő projekt, aminek a fenntartása sem kevés pénzbe kerül, a bevételi lehetőségei pedig erősen korlátozottak - hacsak nem önti el komoly turistaáradat Savaria kedves városát.

Az alpolgármester folytatja: komoly tétel a média támogatására jutó 100 millió forint (városi TV 65, Savaria Fórum 35), a Nyugat médiacsoport által kiadott, magát városi hetilapnak nevező újságot kiadó céggel 10 évre szóló, nehezen felbontható szerződést kötött a város - egyéb megoldás híján a város fizet. Lazáry szerint a lapot kijátszották egy magáncégnek - az alpolgármester nem tudja, hogy a tűzzel játszik, mi azonnal rögzítjük, hogy a nyugat.hu természetesen nem tartozik Czegédy Csaba érdekkörébe, ahogy azt a nagytiszteletű táblabíróság Győr városában megállapította, és ha ezt tette, akkor így is van.

Annyit azért tegyünk hozzá, vannak maradandó hagyományok széles e hazában, a ki kit hoz helyzetbe gyakorlata valami miatt nehezen eltűnő jelenség, egészen jól tartja az állásait.

A kijelzőn azt látjuk, hogy dr. Czeglédy Csaba válaszolni kíván, de előtte a polgármester is a Savaria Fórum és az Unihall-szerződésekről beszél, mindkettő jogilag kifogástalan, erkölcsileg viszont nem passzol. Egy testcsellel Gyebrovszki képviselő következik, még a szociális ügyekre tér vissza, majd a nyilvánosság előtt is megvallja, hogy együtt kéne működni, ennek viszont a kormányoldal az akadálya.

Köszönöm, hogy cseszegetni tetszenek a Savaria Fórum miatt, mivel párttársaim már azzal vádolnak mutyizok a városi újság ügyében, kezdi Czeglédy, és debreceni példát hoz arra, hogy mibe került az ottani lap. Úgy látja, a kiadás jóval olcsóbb, mintha az önkormányzat jelentetné meg - de aztán már arról beszél, hogy Fidesz megmutathatná, hogyan lehetne jobban vezetni a várost. 

Mi teljesen pártatlanul szurkolunk kormánypártnak és ellenzéknek, mert azt szeretnénk, hogy prosperáló városban éljünk, a baloldal pedig szorgos őrkutyaként ügyelje a közügyeket, szóval a leghátsó sorból is arra biztatjuk a képviselőket, hogy azonnal álljanak neki a tejjel-mézzel folyó lokális Kánaán megvalósításának.

Dr. Puskás 16:55-kor lezárja a költségvetés vitáját, következik a módosító javaslatok vitája - ezek többsége arról szól, hogy egyes tételeket (pl. Mediawave) nem szerepeltetnek külön sorokban, illetve a korábbi felvetésekről voksolnak.

17:06 - most szavaznak a teljes költségvetésről, 14 igen, egy tartózkodás mellett elfogadták a 2011-es költségvetést, a baloldal nem nyomta meg egyik gombot sem.

Czeglédy megindokolja, miért nem szavaztak, szerinte a polgármester alattomos módon nem engedte szóhoz jutni az ellenzéki képviselőket. Ahhoz hasonlítja az eljárást, amikor egy győztes futó a célba érkezés előtt fellöki a lekörözött versenyzőt. Gyebrovszki János kevesli az ellenzéki képviselőknek jutó időt, nem mondhatták el teljes egészében véleményüket és módosító javaslataikat.

Czeglédy azt kifogásolja, megvonták tőle második hozzászólását, nem mondhatta el a tarsolyban maradt módosító javaslatát. Megint Gyebrovszki János következik - erre a jobboldal azt feleli, hagyjátok abba, volt negyedórátok, végül elmondhatja, hogy ez nem demokrácia, hanem intolerancia.

Szakály Gábor szerint amikor a polgármester lezárta a vitát, nem volt módosító indítvány - megvalljuk őszintén, nem figyeltünk a részletekre, de azt gyanítjuk hosszas sajtótájékoztató- és közlemény-párbaj következik az ügyben, mi majd megpróbáljuk a polgárok kezét szorítani akkor is, amikor rájuk szabadul mindez.

Ide teszünk egy kövér pontot, a többi napirendi pontra később visszatérünk.

OLDALTÖRÉS: A délelőtt történései

Egy perccel kilenc előtt megélénkül a terem, öt perce még Horváth Zoltán (LMP) tartotta a frontot magányos harcosként. Megérkezett Puskás Tivadar polgármester is, előtte Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét láttuk átsuhanni a termen. A főcsapás iránya a költségvetés, előtte pedig némi politikai gyomrozásra lehet számítani, mivel a kormánypárt és az ellenzék a héten már váltott pár sajtótájékoztatót arról, hogy melyik félnek is köszönhetően jutott a nem túl rózsás anyagi helyzetébe Savaria kedves városa.

Kíváncsian várjuk, hogy a Macskafogó című, örökbecsű rajzfimből száramzó klasszikus beszólás - én vezettem, mondd meg, én vezettem? -  jegyében megkezdett háborúskodás áthúzódik-e az ülésre, avagy annyiban hagyják az urak.

Egy perccel kilenc előtt megélénkül a terem, öt perce még Horváth Zoltán (LMP) tartotta a frontot magányos harcosként. Megérkezett Puskás Tivadar polgármester is, előtte Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét láttuk átsuhanni a termen. A főcsapás iránya a költségvetés, előtte pedig némi politikai gyomrozásra lehet számítani, mivel a kormánypárt és az ellenzék a héten már váltott pár sajtótájékoztatót arról, hogy melyik félnek is köszönhetően jutott a nem túl rózsás anyagi helyzetébe Savaria kedves városa.

Kíváncsian várjuk, hogy a Macskafogó című, örökbecsű rajzfimből száramzó klasszikus beszólás - én vezettem, mondd meg, én vezettem? -  jegyében megkezdett háborúskodás áthúzódik-e az ülésre, avagy annyiban hagyják az urak.

Egy perccel kilenc előtt megélénkül a terem, öt perce még Horváth Zoltán (LMP) tartotta a frontot magányos harcosként. Megérkezett Puskás Tivadar polgármester is, előtte Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét láttuk átsuhanni a termen. A főcsapás iránya a költségvetés, előtte pedig némi politikai gyomrozásra lehet számítani, mivel a kormánypárt és az ellenzék a héten már váltott pár sajtótájékoztatót arról, hogy melyik félnek is köszönhetően jutott a nem túl rózsás anyagi helyzetébe Savaria kedves városa.

Kíváncsian várjuk, hogy a Macskafogó című, örökbecsű rajzfimből száramzó klasszikus beszólás - én vezettem, mondd meg, én vezettem? -  jegyében megkezdett háborúskodás áthúzódik-e az ülésre, avagy annyiban hagyják az urak.

Dr. Puskás Tivadar 9:07-kor megnyitja az ülést, és üdvözli Kovács Ferencet, aki azzal kezdi, hogy történelmi időket élünk - ami azért nagyjából minden napról elmondható, némi távlatból. A város és megye összefogásának és együttműködésének szükségességéről beszél, mivel a közös fenntartású intézmények fenntartása szánt normatívák nem növekednek.

A belváros a város kirakata, mondja a polgármester, áttérve a biztonság kérdésére, és felkéri Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitányt, hogy jelentsen be valami fontos dolgot.  A kapitány a Fő téren  "ténykedő" törvényen kívüli személyekről beszél, mint a polgárokat súlyosan zavaró tényezőkről, és bejelenti, hogy a problémát kiemelten kezeli, ezért a belvárosi rendőrőrs élére új parancsnokot - Tompa Tamás főhadnagyot - nevezett ki.  Jelenleg 10 rendőr dolgozik az őrsön, ami kevésnek mondható, azonban számíthatnak a készenléti szolgálatra is, illetve az új parancsnok számít a polgárőrökre is.

Még mindig a közbiztonság a téma, Marton Zsolt alpolgármester arról beszél, hogy ismét lehet támogatni a  rendőrség bűnmegelőzési törekvéseit, a város idén 10 millió forintos támogatást nyújt a helyi kapitányságnak.

Czeglédy Csaba (MSZP) előbb egy oldalvágással javasolja, hogy a város a nyomozókat is támogassa, hogy minél előbb kiderüljenek a 10 százalékos ügyek. Majd arról szól, hogy vegyék le a költségvetés tárgyalását, mivel a város nem egyeztetett az ellenzékkel a költségvetésről, illetve a Rehab-Team ügyében vizsgálóbizottság felállítását javasolja.

Gyebrovszki János (MSZP) a körzeti megbízottak hiányáról beszél, ezért a közbiztonságot napirendnek javasolja. Ismét Czeglédy Csaba: a frakció úgy tudja, elbocsátották a TISZK ügyvezetőjét, ezt a témát is napirendi pontnak jelöli, sürgősségi indítványként. Marton azt tanácsolja a jelenlévő rendőröknek, hogy a rájuk vonatkozó javaslatokat akkor is vegyék komolyan, ha jogerősen elítélt személytől származnak - szóval, alakul a hangulat. A TISZK ügyvezetőjének ügyét zárt ülésen tárgyalják, Czeglédy szerint ez helytelen döntés, legyen nyilvános ülés.

Szavazás a napirendi indítványokról, a közgyűlés tárgyalja a közgyűlést, nem lesz vizsgálóbizottság a Falco 30 milliós utalása ügyében (a jobboldal egységesen tartózkodik), Savaria Rehab-Team ügyében sem lesz hasonló bizottság, a közbiztonságról, mint olyanról most nem tárgyal a közgyűlés, a TISZK ügyvezetőjéről zárt ülésen beszélnek majd a képviselők, pedig a közvéleményt azért érdekelné, hogy mi az ügy hátterében.

Németh Kálmán ügyrendi javaslatot tesz, könyvvizsgálói vélemény nélkül nem lehet az idei büdzsét tárgyalni - vagy napirendre kell venni ezt a véleményt. Molnár Miklós alpolgármester szerint van szakértői irat, amit kiosztanak a képviselőknek, így napirendre veszik ezt a témát is - pedig már nagyon izgultunk, hogy a költségvetési kardozás május 1-ig eltart. 

9:44 - megvan a napirend, 3/4 12 és 1/2 3 között lesz szünet, jön a két közgyűlés közötti beszámoló, de előtte dr. Czeglédy (MSZP) kér szót, és megállapítja, Kovács Ferenc távozott, és afelől érdeklődött volna milyen történelmi időket élünk, amikor a megye a balatonberényi gyermeküdülőt eladásra jelölte ki. A kórházzal kapcsolatban azt kérdezte volna, hogy valóban lebontják-e az úgynevezett kékcsempés épületet. A TISZK-ről kérdezi Puskás polgármestert, hogy miért is kellett az ügyvezetőnek távoznia. Utóbbiról annyit tudunk meg, hogy vizsgálat zajlott a szervezetnél, amely olyan megállapításokat tartalmazott, amelyek konzekvenciáit a közgyűlésnek kell levonnia.

Prugberger Emil arról szól, hogy a kórház székhelye ugyan visszakerült Szombathelyre, azonban a Semmelweis-tervben nem szerepel regionális központként - ezen változtatni kellene. Puskás polgármester szerint tesznek ezért, szóban és írásban jelezték a kifogásokat a miniszternek.

Németh Kálmán a Vác-Porpác reptér ügyét szedi elő, mint tudjuk, az ügy a nagypolitika fogaskerekei közé került, arra pedig kiválóan alkalmas, hogy ekézni lehessen a városvezetést. A másik sláger a 86-os főút kérdése, ebben a pillanatban úgy érezzük, teljesen feleslegesen hagytuk magunkat dr. Ipkovich által talicskáztatni 900 méter dupla aszfaltcsík avatásán. Puskás válaszában arra utal, hogy a reptér ügye nem itt dől el - amit egyébként minden képviselő tudhat, ha mondjuk hvg.hu-t olvas. Illetve: a 86-os esetében a kétszer egysávos verzióról nem hallott. 

Itt jegyezzük meg, nagyon örülünk annak, hogy Gyurcsány Ferenc nehezen jut el Szombathelyre, átérezve, hogy a megyeszékhely legalább olyan messze van a fővárostól, mint a Göncölszekér, de úgy ítéljük meg, miniszterelnökként nem hozta ki magából a maximumot, már ami a vasi útépítést illeti.

Kezd csöndes unalomba fulladni az ülés, szinte várjuk, hogy valamilyen új topik robbanjon be a terembe, ne csak a régi, ismerős lemezeket pörgessék a nagytiszteletű jelenlévők. Az oktatási intézmények, nagyszabású felújításáról esik szó, ennek kollektíven örülünk. Annak viszont nem, hogy 150 millió forintot kellett visszafizetnie ezekben az ügyekben - Gyebrovszki képviselő fel is teszi a kérdést, ki a felelős. A másik felvetett téma a Kámoni Arborétum fogadóépületének a közbeszerzése - itt azért komolyan elveszítjük a fonalat, nagyjából arról van szó, hogy először magasabb volt a győztes ajánlat, mint amennyi pénz volt az épületre. Majd másodszor is ez a helyzet állt elő, ezzel kell valamit kezdenie a városnak.

A három oktatási intézmény ügyében a város is keresi a felelőst, hogy miért kellett új közbeszerzési eljárást indítani. Mint kiderül, az első körben a pályázók komolyan túllépték a becsült költségeket, a második futamban aztán már érkeztek értékelhető ajánlatok. A város lehívta az előleget, azonban nem volt érvényes pályázat, ezért vissza kellett utalni a pénzt - a kiíró viszont kamatot követel a várostól, vitás helyzet alakult ki.

Czeglédy képviselő ismét a 86-osról kérdezi Puskás Tivadart, miután leállt a Szombathely Vát közötti rész építése - a beruházó cég sorsával egyébként már több írás is foglalkozott. El is határozzuk, hogy délutánra beszerzünk pár Zalai Hírlapot - laptársunk számolt be arról, hogy az útépítő vállalat maradéka egy zalai téesz-melléküzemág egykori épületében tengődik.

Nem túl gladiátorok a képviselők, nincsen vérgőzös hangulat, éppen arról van szó, hogy a közmű-felújítások után valóban helyre kellene állítani a környezetet, ezt támogatni tudjuk, a polgárok nem igazán kedvelik a lövészárkokat lakóterületen. Gyebrovszki János még mindig a 150 milliós előlegről és annak kamatairól kérdezi a városvezetést, és hozzácsapja a Csabai úti felüljárót is, érdeklődve, mikor kezdődik a beruházás.Az utóbbiról megtudjuk, hogy a lebonyolítás GYSEV feladata, így a polgármester passzolja a felvetést.  Gyebrovszki Jánosssal, aki egyébként a közbeszerzési bizottság vezetője, elpolemizálnak a közbeszerzésekről.

A Haladás-pálya mögötti MÁV-ingatlan horror áron adná bérbe a városnak kerékpárútnak, a megoldás vásárlás lesz, a Csaba úti felüljáróról szeretne több információt a baloldal, mert az embereket tájékozatni kell - a törekvés szívmelengető, már csak azért is, mert a hatalomban ülve az urak nem törték szét magukat, hogy a szombathelyi polgárok mindenről tudjanak ami városukban történik.  

A közbeszerzésekre tér vissza Molnár alpolgármester, utal arra, hogy a város előző ciklusban több tízmillió forintról szóló szerződést kötött pályáztatás nélkül egy külső tanácsadóval.

Horváth Attila (MSZP) a Haladás-pályával kapcsolatos kérdést tesz fel, afelől érdeklődik, megkezdődtek-e már a tárgyalások a MÁV-val. A polgármester szerint megindultak a tárgyalások. Marton Zsolt a Csaba úti felüljáróra felel, az engedélyek kiadása nem a város, hanem egy ingatlantulajdonos miatt áll - az illetővel nem sikerült megegyezni. A MÁV-ingatlanok ügyében több állami szervezet is tárgyal, ha minden rendeződik, az önkormányzat vevőként lép fel, bár pénzügyi forrás egyelőre nem áll rendelkezésre a jelenlegi helyzetben.

Dr. Takácsné dr. Tenki Mária arról számol be, hogy a városi gyepmesteri telep és a Fekete István Állatvédő Egyesület között megállapodási szerződés készül, ez már bekerülhet a márciusi közgyűlésre.

Horváth Attila visszatér a MÁV-ingatlanokra, illetve afelől érdeklődik, mikor lesznek idegennyelvű információk a város honlapján - a munkatársak megkezdték a fordítást, hangzik a válasz.  Gyebrovszki kéviselő a Szent Gellért utcai buszvárók sorsáról tudakozódik, hogy mikor készülnek el. Puskás polgármester Marton Zsolt buszmegálló-felelőst szólítja a megválaszolásra, aki utal arra, hogy egy korábbi szerződés (ESMA) miatt nem lehet új megállókat létesíteni, a felbontott megállapodás miatti pereskedés pedig még tart. Gyebrovszki szerint ez kifogás, nem válasz, Marton ismét szót kér, hangsúlyozza, hogy a korábbi kontraktus miatt nem lehet buszmegállót építeni - körülbelül 10 perce gördül ide-oda ez a topik.

Szakály Gábor foglalja össze a délelőtti vitát, odabök egyet a szocialistáknak, hogy fájdalmas lehet a tény, hogy nem az ő ciklusukban került vissza a megyei kórház székhelye Szombathelyre, és a városi önkormányzat normalizálta a kapcsolatokat  a megyével. Arra kéri az ellenzéket, hogy együttműködően politizáljon a közgyűlésen - nem mindent vizsgálattal, hanem informálódással kellene kezdeni.

Úgy érezzük, hogy Gyebrovszki ismét szót kap, és lőn, megint Puskás polgármesterhez fordul, kérdéseket tesz fel, mi pedig úgy találjuk, hogy többedmagunkkal biodíszletet nyújtunk mintegy keretként a hozzászólásokhoz. Némi vita támad arról, hogy melyik frakció mennyire konstruktív , illetve mennyire lehet ellenzékiként a többséggel dolgozni - úgy véljük, ez a témakör hozza lázba a hallgatóságot és a polgárokat, nagyjából olyan a hangulat, mint egy Tarr Béla-film ötödik órájában. 

 Fél tizenkettő magasságában a közgyűlés egyhangúlag megszavazza, hogy ne emelkedjenek a bölcsődei díjak, elfogadják a két közgyűlés közötti beszámolót, illetve a lejárt határidejű határozatokat.

Dr. Kaczmarski János a hivatal törvényességi munkájához fűz megjegyzéseket. Szórakozóhelyek dolgában jobb a helyzet, mint Budapesten. A meghozott 140 ezer határozatból körülbelül 150 ellen érkezett kifogás, és csupán néhányat kellett hatályon kívül helyezni.

11:45 szünet helyett jön a költségvetés tárgyalása,  Molnár Miklós alpolgármester tartja a napirend felvezetését. Éppen arról beszél, hogy nem az az érdekes, ki, miben hibázott az elmúlt években, hanem szakmai és pénzügyi alapon hozzák meg a döntéseket. A büdzsé körülbelül félmilliárdnyi működési hiányt tartalmaz, azonban körülbelül 4 milliárdnyi külső forrást kell benonnia a városnak.

11:49 Molnár félbeszakítja az expozéját, mivel megérkezett Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki a Semmelweis-terv országjárásán jutott el Szombathelyre. Nézzük az öltözékét, és arra jutunk, nem álruhában teszi mindezt. Mit kell mondjak, fordul a polgármesterhez, az alapellátásról, vagy más témáról beszéljek. Az alapellátásban finanszírozási változás történik, mondja, majd belekezd, az indikátori rendszernél elakadunk, a háziorvosi rendszerre nem készültünk fel. Az államtitkár a háziorvosokat emeli ki, akik áprilistól hozzáférnek a  betegeik orvosi adataihoz, illetve a praxisjogról szól - a szakmai rész a kórházban lesz, ez csak villámlátogatás, teszi hozzá, mintegy szabadkozva.

11:55 villámszünet fél háromig, akkor vetődik neki a közgyűlés a költségvetés tárgyalásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!