Ellentétek a testületben: heves vita után megszavazták a nyertes pályázatot

Közbeszerzési eljáráson 43 milliót nyert a falu a művelődési ház felújítására, de az új tagokból álló testület először úgy döntött, nem kell a pénz. Emiatt jelentős büntetésre számíthattak volna.

Bajdó Bettina

Nemrég nagy öröm érte a települést, 43 millió forintot nyertek a meglehetősen lelakott művelődési ház felújítására. Kiírták a közbeszerzési eljárást, március 1-jén elkezdődhetett volna a munka, ám a testület másként döntött, a hét tagból négyen arra szavaztak, hogy utasítsák vissza a pénzt, mondván, rizikós hitelt felvenni az önerőhöz. Arra azonban nem gondoltak, hogy a visszautasítás is  kárral járna, ugyanis ki kellene fizetni a pályázat íróját  és a  nem csekély mértékű büntetést is.

Kovács László, Gérce független polgármestere szerint a pályázat visszautasítása miatt felbolydult a település. Sokan nem értik, miért kellett visszautasítani a mindenki javát szolgáló pályázati pénzt.

- Egyszerűen nem tudom elfogadni  a testület döntését - mondja a polgármester. - Csak a település fejlődését szolgálta volna a megnyert 43 millió forint, így nem tudom másnak vélni ezt az egészet, mint a személyem elleni támadásnak. -

Az új képviselő-testületben három fideszes és négy független tag foglal helyet. A pályázat visszautasítását négy-három arányban szavazták meg, a döntésben a három fideszes és egy független tag mondta ki a végszót.

- Még az előző testület adta be a pályázatát a művelődési ház felújítására - folytatta a polgármester. - Természetesen az önerőt biztosítani kellett volna, ehhez már be is nyújtottuk a kérelmünket. A bank megvizsgálta a település anyagi helyzetét, s úgy ítélte meg, hitelképesek vagyunk. Úgy tűnik, hogy az új testületnek nem jó az, amit a régi helyeselt.  Arra hivatkoznak, hogy nem szabad a mai világban hitelt felvenni. Ám azzal is adósságba sodródunk, ha elutasítjuk a megnyert 43 millió forintot. Évekig törleszthetjük a több millió forintos büntetést, ennyi erővel a felújítás önrészét is fizethetnénk. Ráadásul öt évig nem is pályázhatunk. Ha pedig nem újul meg a művelődési ház, kénytelen leszek balesetveszély miatt bezáratni. Már megpróbáltam mindent, rendkívüli testületi ülést hívtam össze, s megkértem a pályázat íróját, hogy segítsen meggyőzni azokat, akik nem támogatják az ügyet. Akkor nem jártam sikerrel. Még egyszer, utoljára felvetem az ügyet a testület előtt, hátha meg tudom győzni őket.  A remény hal meg utoljára.

ELKEZDŐDHET A BERUHÁZÁS

Szerda este érkezett a hír, hogy a testületi ülésen a képviselők mégis megszavazták a pályázati pénz elfogadását. Négy-három arányban, nagy győzködés árán született meg a döntés. Így, ha némi késéssel ugyan, de elkezdődhet a beruházás, azaz 43 millió forintos pályázati pénzből újulhat meg a leromlott állapotban lévő művelődési ház. A polgármester szerint körülbelül 15 napos késéssel kezdhetik el a március 1-re tervezett munkát.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!