Eltűnt Mokép-pénzek, nyomozás: Rácskay neve is felmerült az ügyben

A Moképet is megcsapolták címmel közöl egészoldalas írást a Magyar Nemzet. A cikkben volt vasi SZDSZ-es politikusról is szó esik.

Kozma Gábor

A lap február 8-ai számában a Mokép korábbi pénzügyi akcióiról írnak. A cikk többször is említi Rácskay Jenő volt szombathelyi SZDSZ-es országgyűlési képviselőt, aki 1990-1998 között egyéni mandátummal  jutott a parlamentbe. Főként külügyi kérdésekkel foglalkozott, majd a szombathelyi Művelődési és Sportház igazgatója lett. Rácskay Jenő 2002 nyarától a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban dolgozott kabinetfőnökként, majd 2007-ben pályáztatás nélkül a Mokép élére került.

Ebben az időben, a lap szerint, a Mávtranssped Kft. felügyelőbizottsági tagságát is betöltötte. Rácskay feladata a veszteség lefaragása, a Mokép-Pannónia Kft. konszolidációja volt, illetve lett volna: a cég 2009-ben 103 milliós veszteséggel zárta az évet. Rácskayt két hónappal megbízatása előtt, 2009 október végén visszahívták a Mokép-Pannónia éléről, írja a szerző, Tölgyesi Gábor.

A cikkben olvasható: Vitatható feladatokra több tízmillió forintot fizetett ki 2007-2009 között egy érdekcsoporthoz tartozó partnereknek a Mokép-Pannónia Kft... Fizettek sohasem használt szoftverért, használaton kívüli DVD-kölcsönző automatáért, és több olyan munkát - például leltározás - szerveztek ki külsősöknek, amit a cég munkatársai is el tudtak volna végezni...

A Magyar Vagyonkezelő Zrt. tudta nélkül a Mokép-Pannónia háromoldalas jogi szakvéleményért 15 millió, négyoldalas szakértésért és egy online filmadatbázis nyilvános, ingyenes adataiért  ötmillió forintot fizettek egy ügyvédi irodának. 

A lap közli: az új cégvezetés jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a rendőrség nyomoz.

Kerestük Rácskay Jenőt, de  nem sikerült elérnünk. Természetesen helyt adunk véleményének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!