Falopás: megdézsmált erdők Vas megyében

Ahogy drágul a fűtés, úgy terjed a falopás országszerte. Kelet-Magyarországon már egész erdők tűntek el nyomtalanul, Vas megyében is egyre gyakoribb ez a bűncselekmény.

Peltzer Géza

Vas megyében mintegy százezer hektárnyi erdő található, ennek fele magánkézben van, másik fele állami tulajdon  utóbbit a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. A tolvajok, nem nézik, hogy magánerdőből, vagy államiból lopnak-e, de az erdőtulajdonosok gyakran egymást is meglopják.

- A falopások felderítése elsősorban amiatt nehéz, mert csak hónapokkal később derül rá fény - tudom meg Kercsmár József alezredestől, a Körmendi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának vezetőjétől. A megdézsmált erdőrészlet általában távol esik a lakott területtől, nincs szemtanú, és maga a tulajdonos is ritkán jár a terepen, ezért csak jóval a lopás után tesz feljelentést.

Jelenleg húszezer forint fölött számít bűncselekménynek a falopás, a rendőrök nem csak erdei lopásokkal foglalkoznak, hanem azzal is, ha valaki elviszi a szomszéd tüzelőjét, vagy olyan esetekkel is, amikor raklapokat tulajdonítanak el.

- Nemrég volt egy eset, amikor tetten érték a járőrök a tolvajokat, éppen a vasútállomásnál vertek szét raklapokat az elkövetők, hogy tűzifaként értékesítsék, amikor lecsaptunk rájuk - meséli az alezredes.

A kapitányság területén 2009-ben 23 falopásról történt bejelentés, 2010-ben már 30 esetre derült fény. Ebben az évben eddig négy esetről tudnak.

- Egy pár éve született megállapodás alapján közösen járőröznek az erdészek és a rendőrök, azóta hatékonyabb a felderítés. A közúton ellenőrizzük a fát szállító járműveket, akár tűzifa, akár méterfa a rakomány. A sofőrnek minden esetben tudni kell igazolnia a fa eredetét, ehhez több okmányt kell bemutatnia. A dokumentumokból ki kell derülnie, milyen és mekkora mennyiségű fát szállít, honnan és hová. Amennyiben ezt nem sikerül bizonyítania  - mint nemrég egy esetben, amikor régi szállítólevelet mutatott be a sofőr - bűncselekmény gyanúja merül fel. Amíg nem tisztázódik a fa eredete, nem engedjük tovább a rakományt. -

Az Őrségben igazából nem számított sosem büntetendő cselekménynek, ha valaki saját célra száraz fát szedett össze az erdőben.

- Minden lopás bűn, így a falopás is - mondja Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója, majd hozzátette: az erdőben a falopással okozott kár forintban nem fejezhető ki pontosan, mert az erdő regenerálódása akár évtizedekbe is kerülhet. Az erdőgazdaság vagyona közvagyon, amelynek pusztítása, lopása közös kárunk. Megakadályozásában a lakosság azzal segíthet, hogy nem vásárol tisztázatlan eredetű tűzifát. Az erdőgazdaság készséggel áll rendelkezésére mindenkinek, aki becsületes úton kíván fát beszerezni - húzta alá az igazgató.

A zrt. által kezelt erdőkben és vagyonában  2007 és 2010 között  5,7 millió forintról 11,6 millió forintra nőtt a bejelentett károk összértéke.  A már kitermelt, rakodókon tárolt faanyagban 2007-ben 3,2 millió forintos lopási kár volt, 2008-ban 3,7  millió, 2009-ben 6,5 millió, tavaly pedig 1,8 millió forint.

A lábon álló faállományban viszont nagyságrendekkel megnőtt tavalyra az okozott kár: összesen hétmillió forintot tett ki, a 2009-es 89 ezer, 2008-as 359 ezer, 2007-ben 150 ezer forintos kárral. A társaság együttműködési megállapodást kötött a rendőr-főkapitánysággal, azóta erdészek és a rendőrök közösen járőröznek. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!