Felnőttképzés európai uniós támogatással Hegyfalun

Mezőgazdasági gépkezelőket képeznek Hegyfalun uniós támogatással. A résztvevők fő motivációja, hogy ingyenesen szerezhetik meg a munkájukhoz szükséges képesítést.

Simon Erzsébet

Nem túlzás, ha azt mondjuk, a kis Mátyás már az anyatejjel magába szívja a mezőgazdasági erőgépek kezelésének tudnivalóit. A féléves fiúcska ugyanis az édesanyjával együtt hallgatta csütörtökön a hegyfalui művelődési házban azokat az elméleti ismereteket, amelyek a földeken dolgozó monstrumok irányításához szükségesek.

Azt gondoltuk, elkísérték az apukát a tanfolyamra, de nem: a fiatal anyuka saját jogán résztvevője az Európai Unió támogatta képzésnek. De Tóth Réka nemcsak amiatt rí ki a környezetéből, hogy fiatal, hogy nő, és kismama.
 
- Bölcsészdiplomám, idegenvezetői  képesítésem van, s végeztem mezőgazdasági erőgépkezelői tanfolyamot is, csak azt még nem modulrendszerű képzésben. Egy mezőgazdasági válalkozásnál vagyok ügyintéző, őstermelőként pedig öt hektáron szálastakarmányt termelünk. Nap mint nap találkozom a gépekkel, szerelési problémákkal, úgy gondolom, nem árt, ha én is konyítok hozzájuk valamicskét.

Réka Budapestről került Csákánydoroszlóba: férjhez jött egy gazdálkodóhoz. Korábban tanított, de sokkal inkább kedveli a mozgalmas életet, s a mezőgazdasági munka csöppet sem áll távol tőle. A mostani tanfolyam fő motivációja számára az ingyenesség, továbbá hogy a képzésen tanultaknak, s persze majd a végzettséget igazoló papírnak is hasznát veszi.

A Győr-Moson-Sopron megyei Hövejről érkezett Molnár Endre harminc éve gépkocsivezető. Jelenleg rakodógépet irányít, de mivel azok az erőgépek, amivel a határban dolgozik, 35 kW-nál nagyobb teljesítményűek, másféle jogosítvány kell a használatukhoz. Ezen a képzésen  megszerezheti a szükséges papírt.

Két húsz év körüli fiatalember, a szelestei  Fülöp Marcell és Östör Balázs érettségi után autóelektronikai műszerésznek tanul. De mert érdeklődnek a munkagépek iránt is, kapóra jött nekik az ingyenes tanfolyam. Azt mondják, még nem döntötték el, hogy pontosan mivel is akarnak foglalkozni az iskola után, de a több lábon állás a mai világban mindenképpen előnyt jelent. Így gondolja az a több tucatnyi résztvevő is, aki a meglévő munkája mellett kihasználja az újabb ismeretszerzési lehetőséget.

ÉLETHOSSZIG TART AZ ISMERETSZERZÉS

A cégek és a foglalkoztatottaik, valamint a munkát keresők ma egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat. A társadalmi változások és a technika rohamos fejlődése folyamatos alkalmazkodási készséget, újabb és újabb képzettségeket követel meg. Manapság a tanulási folyamatok már nem merev, valamikor elhatározott képzési struktúrák mentén történnek, hanem a tanulás  élethosszig tart. Aki érvényesülni akar, annak rendre új ismereteket kell elsajátítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!