Fizetősek lehetnek az önkormányzati bölcsődék

Március végéig készül el az a nemzeti szociálpolitikai koncepció, amely tartalmazza azt, hogy az önkormányzati bölcsődék lehetőséget kapnak térítési díj szedésére is, mondta Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára.

MTI

A helyettes államtitkárt annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a Népszabadság című napilap keddi számában azt nyilatkozta: a bölcsőde szociális intézmény, igazságtalan, hogy most szerencsén vagy kapcsolatokon múlik a bejutás. Ha nem piacosítjuk a rendszert egy kicsit, nem lesz elég hely - tette hozzá a lapnak.
   
Több bölcsődei helyre van szükség, és ehhez meg kell szólítani a magánszférát is - mondta az MTI-nek Nyitrai Imre.
   
A helyettes államtitkár szerint a jelenlegi bölcsődei rendszer nem választja ketté a szociálisan rászorult családokat és azokat, akik jobb módúak. Az állam ugyanúgy finanszírozza a bölcsődei helyet, ha egy szegényebb anyagi helyzetű vagy ha egy gazdagabb család veszi azt igénybe - mutatott rá.
   
Nyitrai Imre kiemelte: március végéig készül el az a nemzeti szociálpolitikai koncepció, amely tartalmazza azt is, hogy az önkormányzati bölcsődék térítési díjat szedhetnének, de - mint mondta - a helyi önkormányzat dönthet úgy is, hogy az általa fenntartott bölcsőde ingyen adja még az étkezést is. A koncepcióról áprilistól szakmai vita kezdődik - mondta.
   
A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy mivel az elmúlt időszakban nem lehetett elegendő bölcsődei helyet teremteni, kialakult egy magánbölcsődei rendszer. A magánbölcsődék ugyanolyan szolgáltatást nyújtanak, mint az önkormányzatiak, de térítési díj ellenében. Nyitrai Imre hangsúlyozta: a szociális tárca álláspontja szerint annak a szülőnek, aki ezt a díjat meg tudja fizetni, legyen erre legálisan lehetősége, akár még úgy is, hogy a munkáltatója kvázi cafeteriaként biztosítja azt számára.
   
Kiemelte, 2011-ben az 1500-1700 új bölcsődei hely európai uniós pályázatból valósul majd meg, és 2013-2014-re maximum hatezer helyre juthat pályázati forráshoz az ország. Ennyi azonban kevés lesz, más most látni, hogy a duplájára lesz igény - tette hozzá.
   
Nyitrai Imre rámutatott: a koncepció nem azt jelenti, hogy a jelenlegi önkormányzati bölcsődei rendszerbe a tárca bevinne egy kötelező térítési díjat, csak a lehetőséget szeretnék megadni arra, hogy a bölcsőde díjat szedhessen.
   
Az az állítás nem állja, meg a helyét, hogy a kormány térítési díjat emel, ez mindenhol helyi felelősség - tette hozzá.
   
A helyettes államtitkár megemlítette: jelen pillanatban a családi napközikben szednek térítési díjat. Ezekben - amelyeket leginkább alternatív napközbeni ellátásnak lehet nevezni - sokkal szélesebb korosztályt fogadhatnak, mint például egy óvodában. Elmondta, hogy tovább egyszerűsítik a családi napközi alapításának szabályait: nem kell bonyolult építési hatósági engedélyeket beszerezni, és kérték az ÁNTSZ-t, hogy tekintse át az étkeztetésre vonatkozó szabályokat is.
   
Véleménye szerint a kormány a választás lehetőségét teremti meg a családoknak azzal, hogy visszaállította a gyest újra hároméves időtartamra, emellett pedig növeli a bölcsődei helyek számát is.
   
Az önkormányzatoknak az is lehetőségükben áll, hogy a bölcsődék mellett úgynevezett játszóházakat létesítsenek, ahova nem kell beíratni a gyereket, és amiért alkalmanként fizetnek a szülők - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!