Fontos tudnivalók az egyszerűsített adóbevallásról

Ha a bevallás benyújtására kötelezett magánszemély nem kért munkáltatói adómegállapítást, (vagy a munkáltatója azt nem vállalta), akkor e kötelezettségének egyszerűsített bevallás választásával is eleget tehet.

Kiss Tamás

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint az egyszerűsített bevallást a 1053Ny jelű nyilatkozaton kell megtenni, és aláírva 2011. február 15-ig, vagyis keddig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

A nyilatkozat - amennyiben valaki jogosult ennek megtételére - megtalálható az adózó részére postázott bevallási csomagban, letölthető a www.nav.gov.hu internetes oldalról, illetve beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. Visszaküldhető: postán, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan.
 
A nyilatkozathoz semmilyen bizonylatot nem kell mellékelni, mivel az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a bevallási ajánlatot.
 
A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén a kötelezettséget önadózóként a 1053-as számú bevalláson kell teljesíteni 2011. május 20-ig.
 
A nyilatkozat kitöltési útmutatója további hasznos információkat tartalmaz, a kitöltés előtt érdemes azt áttanulmányozni.
 
Ha az egyszerűsített bevallás választásának feltételei fennállnak, azaz érvényes nyilatkozat esetén az adóhatóság elkészíti az egyszerűsített bevallást, amit április 30-ig megküld az adózónak.
 
Ezt követően az adózónak nincs más feladata, mint hogy a részére elkészített bevallásban lévő adatokat egyeztesse a nála lévő igazolásokkal, s, ha mindent rendben talál, azt aláírva visszaküldje. Ha eltérést tapasztal, a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s aztán így kell visszaküldenie az adóhatósághoz. A visszaküldés határideje: 2011. május 20.
 
Abban az esetben, ha az adózónak befizetési kötelezettsége keletkezik, az adót általános esetben 2011. május 20-ig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén azonban az adót az adóhatóság értesítésének kézhezvételét követő 30 napon belül kell leróni.
 
Visszatérítés esetén az adóhatóság a visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől, vagy a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!