Gáz volt a speciális csoport védőruhájával

Nehéz pénzügyi helyzetben is helytálltak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei, hallhattuk a Megyeháza dísztermében megtartott évértékelőn.

Nagy Ildikó

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő értekezletén dr. Tóth Ferenc pv. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője mellett Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök és Harangozó Bertalan kormánymegbízott is részt vett. A múlt évet Kampel Oszkár, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója értékelte.

Mint elmondta, az igazgatóság szakemberei tavaly 936 gépjárművet ellenőriztek a vasi utakon, ezek közül 170 szállított veszélyes anyagot. A kontrollt végző szakemberek 19 esetben szabtak ki bírságot. A katasztrófavédelmi igazgató megjegyezte azt is, hogy amióta a bírságok egy része nem marad a megyében, a  bírságolási kedv is csökkent. A megyében tavaly 436 tűzeset történt, ám ezeket csupán negyven esetben követte tűzvizsgálat, amit Kampel Oszkár keveselt, még akkor is, ha a tűzvizsgálatok lefolytatásának szükségességét jogszabály rögzíti. Az igazgatóság szakemberei tavaly 969 esetben végeztek műszaki mentést.

A katasztrófavédelem megyei igazgatója a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak is megköszönte a munkájukat. Fekete foltként emlegette Szentgotthárdot: a megyében ez az egyetlen olyan város, ahova tizenöt percen belül nem tudnak kivonulni a tűzoltók.

Kampel Oszkár megjegyezte továbbá, hogy a veszélyhelyzetet felderítő csoport pénzhiány miatt nem tudott olyan aktív lenni, mint ahogy az elvárható lett volna. Az ok: a csoport speciális gázvédő ruhái olyan rossz állapotban vannak, hogy nem kapták meg a használathoz szükséges minősítést. Ugyanakkor jó hírként hallhattuk, hogy az új védőruhák beszerzése már folyamatban van. Az igazgató a vörösiszap katasztrófa során végzett munkát is értékelte: mint azt elmondta, munkatársaik Kolontáron és Devecserben is helytálltak, de a Marcal menti védekezésből is kivették a részüket.

Poór Balázs pv. ezredes, a megyei igazgatóság polgári védelmi felügyelője egyebek mellett a klasszikus polgári védelmi feldatokról és gyakorlatokról szólt, míg Pajor László tűzoltó őrnagy a hatósági, szakhatósági feladatokról és azok eredményességéről beszélt. 

Ennyin múlik a biztonság? - munkatársunk véleménye

A nehéz pénzügyi helyzet  ahogy hallhattuk  a katasztrófavédőket is szorongatta tavaly. Volt olyan része az évnek, amikor csak Szombathely határában tudták ellenőrizni a veszélyes árut szállító kamionokat, mert üzemanyagra már nem futotta. De azt is rossz volt hallani, hogy a veszélyhelyzeti felderítő csoportnak nincs speciális védőöltözete. Belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha hirtelen szükség lenne rá.

Tényleg ennyin múlik a biztonság?    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!