M86-os: autóút 2013-ra?

Megkezdődött az építési engedélyezési eljárás az M86-os autóút Szeleste és a megyehatár közötti szakaszán. Az előkészítésre - jórészt uniós forrásból - csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre.

Erős D. Zoltán

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő  Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatása alapján, ha minden a tervek szerint alakul, akkor ebben az uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóúton juthatunk el Szombathelyről Győrbe.  

A távlati terv részeként folyamatban van a Szombathelytől Csornáig, illetve a Csornától Győrig tartó út kiépítésének előkészítése. Az előkészítési munkákra csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek nagyobb része uniós forrás.
 
A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet-nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak-déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül bonyolódik majd. A beruházás megvalósításával így a közlekedési folyosó forgalma kevésbé zavarja majd a térségben élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik.

A Szombathely-Csorna-Győr közötti autóút 90 kilométeres szakaszának kiépítéséhez a megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már ugyancsak elkészült, és a kiviteli tervek egy része is, a többi kiviteli terv elkészítése folyamatban van. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van.

Az engedélyekkel kapcsolatban jó hír, hogy a vasi megyehatár és Csorna és közötti szakasz engedélyezési tervei hamarosan elkészülnek. Szeleste és a megyehatár között pedig feburár elején már meg is kezdődött az építési engedélyezési eljárás.
 
A beruházáshoz szükséges terület a Győr-Enese szakaszon több mint 90 százalékban, az Enese-Csorna szakaszon több mint 70 százalékban, a Csornát elkerülő szakaszon pedig több mint 80 százalékban már rendelkezésre áll. Ezeken a szakaszokon, és Csornát elkerülő szakasz első ütemén tavasszal megkezdődhetnek a régészeti munkálatok, az Enese-Csorna szakasz már most rendelkezik az régészethez szükséges engedélyek felével. A beruházások a tervek szerint 2013-ban fejeződnek be.

Napi 12 ezres forgalom

A Szombathely és Győr közé tervezett, új nyomvonalon kiépülő M85 és M86 gyorsforgalmi út jelentősen javítja majd a két megyeszékhelyek közötti közlekedést, az M1-es autópálya elérhetőségét is.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

A térség kiemelt főútjainak számító és a beruházás által érintett 85-ös és 86-os számú úton naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű, köztük nagyon sok kamion közlekedik, amelyek jelenleg települések során haladnak végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!