Magyar EU-elnökség: Tripoli az együttműködés leállításával fenyegeti az EU-t

Bekérették a líbiai külügyminisztériumba a soros EU-elnök Magyarország nagykövetét - erősítette meg a magyar elnökség vasárnap Brüsszelben.

MTI

Polner Gergely szóvivő az AFP-vel közölte, hogy a magyar nagykövetet csütörtökön kérették be a líbiai külügyminisztériumba. A találkozón közölték a nagykövettel, hogy Líbia felfüggeszti az illegális bevándorlás elleni küzdelemben való részvételét, ha az Európai Unió folytatja a líbiai tüntetések "bátorítását".

A magyar diplomata után más európai képviselők is megkapták ugyanezt az üzenetet - mondta el Polner Gergely, megerősítve a Le Monde című francia napilap internetes oldalán szombaton megjelent információkat.
   
A Le Monde azt írta: a magyar nagykövet bekéretésével is jelezte az észak-afrikai ország kormányzata, hogy elégedetlen az Európai Unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásaival. A líbiai külügyminisztérium főtitkára mindenekelőtt Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a kijelentéseit bírálta.
   
Ashton szerdán, azaz az első líbiai tüntetések után felszólította Tripolit, hogy hagyjon fel az erőszakos akciókkal, s engedélyezze a szólásszabadságot. A lap szerint a brüsszeli nyilatkozat hangneme meglehetősen óvatos volt, ám a líbiai diplomata mégis jelezte a magyar nagykövetnek, hogy ha Ashton újból így fogalmaz, a tripoli vezetés felfüggeszti együttműködését az EU-val az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!