Megszépül a szalafői Pityerszer

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sikeres pályázat után felújítja az őrségi népi műemlékegyüttest.

Némethy Mária

Nyugat-Magyarország egyik legszebb része az Őrség. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították  ki lakóházakból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése.
 
E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az őrségi népi műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületeit lehet megtekinteni. Ezek szemléletesen mutatják be az egykor itt élt lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

Amikor dr. Markovics Tibor visszakerült az Őrségi Nemzeti Park élére, a vele készített interjúban azt nyilatkozta: tervük legfontosabb elemei a pityerszeri falumúzeum fejlesztése, illetve a Rába mellett egy jelentős élőhelyrekonstrukció, s természetesen az őrségi, vendvidéki erdők szálalóerdővé alakítása, a gyepek mind nagyobb mértékű ismételt használatba vétele.

Ez utóbbiaknál az itt élőkkel együttműködve a szunnyadó extenzív gazdálkodás, a szarvasmarha-tartás felélesztése a céljuk.
 

Elkezdődött a fejlesztési terv végrehajtása.
 
- Egy sikeres pályázatunk közbeszerzési szakaszához érkeztünk, hamarosan elkezdődhet a Pityerszer teljes felújítása - hallom dr. Markovics Tibortól.

- Az épületek rendkívül rossz állapotban vannak. Tönkrement a zsúptető, sajnos a faszerkezetük is erősen korhadt. A felújítási munkákat úgy ütemezzük majd, hogy mindig csak egy épületen dolgozzanak, a másikakat lehessen látogatni. 

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságánák belső kiállítási anyaga is megújul. A programokat - pityerszeri húsvétváró, pünkösdölő, Szent István-napi vigasságok, őrségi túranap, gasztronómiai hétvége - mind megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!