Nem engedték be a suli diszkójába, betörte az üveget

Iskolákban, könyvtárban, köztéren is előfordulnak rongálások: firka a falakon, a padokon, kitörött ablaküvegek, letörött piszoár, hiányzó könyvlapok. Ha szándékos a rongálás, s megvan az elkövető, akkor neki kell megtérítenie a keletkezett kárt. Ez azonban ritkán fordul elő. Sok esetben az intézménynek kell pótolni a sérült darabot.

Bajdó Bettina

Németh Gábor, a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta, hogy ritkán ugyan, de előfordul rongálás. Rögtön egy konkrét esetet is említett: nemrég diszkót tartottak az intézményben, s mivel nem engedték be egy másik iskola diákját, a tanuló betörte az egyébként törhetetlen üveget. Másféle  rongálás is volt már az iskolában, ám ezek általában gyerekkori csibészségek.  

Az igazgató kiemelte, üvegtörésre az iskola kötött biztosítást, így a keletkezett károkat megtéríti a biztosító. Ám, ha kiderül, hogy a rongálás hátterében szándékosság áll, akkor a rongálónak kell kifizetnie a javíttatás költségeit. 

- Négy évvel ezelőtt egy fiú a mosdóban rálépett a piszoárra, hogy benézhessen a fülkébe, s az letörött  - árulta el a  vezető. - Vita volt abból, hogy ki térítse meg a kárt, ugyanis azzal védekeztek a szülők, hogy nem volt rendesen felfüggesztve a piszoár. Azonban a fiú nem rendeltetésszerűen használta a mosdó felszerelését, így egyértelmű volt, hogy ő okozta a kárt. -

- A NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban az elmúlt években nem történt rongálás  - tudtuk meg Károlyi Frigyes igazgatótól. 

- Próbáljuk elejét venni a rongálásoknak - hangsúlyozta a vezető , erre évekkel ezelőtt kitaláltunk egy jó módszert. A lényeg az, hogy mindenkinek saját helye van az osztályteremben. Ez azt jelenti, hogy annál a padnál, abban a székben csak egy diák ülhet, s  mindenki felelősséggel tartozik helyének épségéért. -

- Nemcsak iskolákba, hanem könyvtárakba is járnak rongálók. Régebben egy-egy lexikonból hiányzott egy-egy költőről szóló fejezet, ilyenkor ki kellett cseréltetnünk a kötetet  - hangsúlyozta Mecsériné Doktor Rozália, a körmendi könyvtár vezetője. 

- Ma már nem tépik ki az emberek az oldalakat, hiszen le is fénymásolhatják a könyvtárban vagy az interneten is utána nézhetnek. Ha a borító használódik el  vagy kiesnek a lapok, akkor újra köttetjük a köteteket. Előfordult már olyan többször is, hogy kutya miatt kellett a kölcsönzőnek megfizetni a könyv árát, mivel a házi kedvenc megrágta a kötetet. Manapság nyomdai gondokkal küzdünk, az olvasók sokszor jelzik felénk, hogy üres oldalakat találtak  a könyvekben. -

Vandálok a tereken

Körmend városának is nagy károkat okoznak a rongálók, legutóbb a Várkertben a játszótéren  jártak vandálok, közel 200 ezer forintos kárt okozva. A rongálók azonban a zöldnövényzetet és az új kerékpárút melletti korlátot sem kímélik. 

Gombásné Nardai Ibolya jegyzői feladatokkal megbízott aljegyző elmondta, hogy minden esetben feljelentést tesznek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, ám nehéz az elkövetők nyomára bukkanni. Ezekben az esetekben a városnak saját pénzéből kell helyreállítani a játszótereket és a köztéri bútorokat. A legnagyobb kihívás most a város számára, hogy a felújított főteret megvédjék a rongálóktól, valamint az, hogy óvják a nemrég ültetett növényeket. Ez utóbbiakat is előszeretettel rongálják a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!