Nőtt a Nyugat-Magyarországon élő külföldiek száma

Tavaly növekedett a Nyugat-Dunántúlon tartós tartózkodási engedélyért folyamodó külföldiek száma. Ugyanakkor a külföldiek kevesebb jogsértést követtek el a régióban.

Erős D. Zoltán

Az Európai Gazdasági Térség (EGT)  államainak polgárai közül 4,5, a világ  többi országából  pedig  52 százalékkal többen kértek tavaly  huzamosabb tartózkodásra jogosító iratokat  a Nyugat-Dunántúlon, mint egy évvel korábban.  Erről  Kovács Gyula, a  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) regionális igazgatója  tájékoztatta  tegnap Győrben az újságírókat.  Az ilyen jellegű ügyek összességében 13 százalékkal haladták meg a 2009. évit. Az  EGT országokból érkezettek kétharmadát német, osztrák, román és szlovák állampolgárok tették ki, míg a második  csoportban  a szerbek, ukránok, oroszok és kínaiak voltak meghatározó arányban. 

A tapasztalatok szerint a németek, az osztrákok és az  oroszok  körében  népszerűek a régió  fürdővárosai, míg  mások a határközeli helyeket  favorizálják, s innen járnak át dolgozni Ausztriába. Nyugat-Dunántúlon jelenleg mintegy 16 ezer külföldi rendelkezik a régióban három hónapnál hosszabb tartózkodásra jogosító okmánnyal.  Az ügyfelek fele Győr-Moson-Sopron megyében folyamodott az iratért, míg negyedük Vas és Zala  megyében. 

Tavaly kevesebb volt a régióban a külföldiek  által elkövetett jogsértés. 2010-ben 464 személy ellen, összesen mintegy 2 ezer 400 intézkedés történt, ami mintegy húsz százalékkal marad az előző évi  alatt. A régióban tavaly  csökkent a kiutasított, idegenrendészet őrizetbe vett, illetve a kitoloncolt külföldiek száma. 

2009-hez viszonyítva kevesebben  kértek menedékjogot - valamennyien illegálisan érkeztek az országba. Ugyanakkor tavaly valamelyest  növekedett  a menekültként elismertek száma, ám még így is tíz alatt  maradt. Annak hátterében, hogy  tavaly kevesebb volt  régióban a külföldiek által elkövetett jogsértések száma, a régiós igazgató szerint az húzódik meg, hogy nem itt  van a schengeni  térség  külső határa. 

Dr. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  főigazgatója  értékelése szerint szakszerűen és jogszerűen, a törvényes határidőket betartva működött tavaly a nyugat-dunántúli  igazgatóság.  Országosan  ugyanakkor növekedett  a  külföldiek által hazánkban elkövetett jogsértések száma. Ezek között  kiemelt helyen van az illegális beutazás, illetve a menedékjoggal való  visszaélés. Az ellenőrzések fokozásával, az együttműködő szervekkel  való kapcsolat  erősítésével  igyekeznek elejét venni a problémáknak.

A főigazgató elmondta, Magyarországon a migrációban  még nem érezhető az észak-afrikai országokban  kialakult helyzet negatív hatása.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy hosszabb távon ez a hullám nem érheti el hazánkat. Az Európai  Unió erőfeszítéseket tesz annak  érdekében, hogy a probléma kezelésében segítséget nyújtson az érintett  országoknak.

Kérdésre válaszolva dr. Végh Zsuzsanna elmondta, hogy az egyszerűsített honosítással  kapcsolatban az anyakönyvvezetők  és a külképviseletek mellett a BÁH-nál is be lehet nyújtani  kérelmeket. Eddig összesen mintegy 30 ezren éltek ezzel a  lehetőséggel.  

Kovács Gyula  ehhez  régiós adatokkal szolgált: a hivatalban a honosításról   február 15-ig 656-an érdeklődtek, s  összesen 180-an nyújtottak be  kérelmet.  Számuk  Győrben meghaladja a százat, míg Szombathelyen  és Zalaegerszegen   20-30 kérelmet  vettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!