Ónos eső: jégpálya a vasi utakon (fotókkal)

A szerda hajnali ónos eső miatt nagyon jegesek voltak az utak Vas megyében. A 86-os főúton több kamion is árokba csúszott. A szombathelyi Markusovszky kórházba a mentők töréssel, ficamodással, zúzódással több embert is a Sürgősségi osztályra szállítottak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Jég borította az útburkolatot Szombathely határában, Kőszeg térségében, valamint az Őrségben.

A 86-os számú főúton Nemesbődnél egy villanymotorokat szállító lengyel kamion csúszott az árokba. Szombathely-Zanat térségében pedig egy kátránypapírt szállító kamiont kellett kihúzni az árokból.


- A Markusovszky kórház sürgősségi osztályára már hajnal fél öttől érkeztek a betegek. Délelőtt tizenegy óráig 58 sérültet hoztak be bokatöréssel, csípőtáji zúzódással, felkartöréssel és agyrázkódással - tudtuk meg dr. Kőfalvi István orvosigazgatótól. Tíz esetben olyan súlyosak voltak a sérülések, hogy műtétet kell végezni, az osztályt megerősítették, hogy bírják a munkát.

- Reggel kiléptem a házból a Szent Márton utcában, elcsúsztam, hanyatt estem, bevertem a fejem - meséli Horváth Imréné  tolókocsin fekve. - Bevittek a rendelőbe, onnét a lányom hozott a kórházba. A kezem is zsibbad, lehet, el is van törve. Ez utóbbi hamar beigazolódik, mert pár perc múlva gipszelik is. -

Vas megyében rendkívül lassan halad a forgalom, a rendőrség azt kéri, hogy csak az üljön autóba, akinek feltétlenül szükséges.

- Ónos szitálás volt a megyében, ami nem jelent komoly csapadékmennyiséget, de az útburkolaton kialakult 1-2 milliméter vastagságnyi jég komoly gondot okozott a közlekedőknek - tudtuk meg Pétervári Tibor észlelőtől.

A csapadék egy alacsonyan lévő rétegfelhőből származik, ehhez jött a kora esti mínusz 3 Celsius fokos hőmérséklet, amely csak a szerda déli órákban ment nulla fok fölé  - vagyis még délelőtt is jég borított egyes útszakaszokat.

- Kedd délután hat óra után a megye déli részén hódara kezdett hullani, ami ráfagyott az útburkolatra. A körmendi, vasvári és sárvári üzemmérnökségünk 17 szórógéppel indult sózni a főutakat és a nagyobb forgalmú összekötő utakat, illetve érdesítő anyaggal szórni a kisebb forgalmú közutakat - tudtuk meg Horváth Lászlótól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőjétől.  

A megye északi részén ekkor még nem kellett beavatkoznunk, itt nem volt csapadék. Szerda hajnalban egy óra körül kezdődött ónos szitálás, ez a megye északi területén, Kőszeg, Szombathely térségében okozott azonnal gondot, szinte korcsolyapályává alakítva az utakat. A szombathelyi üzemmérnökségünk hat szórógéppel indult ki és az előírásokban meghatározott fontossági sorrendben sózta, illetve érdesítette zúzalékkal az úthálózatot, majd a forgalombiztonság érdekében még azokon az utakon is kellett érdesítést végeznünk, ahol normál téli viszonyok között nem kell beavatkoznunk.   

OLDALTÖRÉS: Rövid idő alatt több baleset a havas, csúszós úton Borsodban


Rövid idő alatt több baleset a havas, csúszós úton Borsodban


Rövid idő alatt több baleset a havas, csúszós úton Borsodban


Rövid idő alatt több baleset a havas, csúszós úton Borsodban

Rövid idő alatt több baleset miatt is riasztották a rendőrséget Borsod-Abaúj-Zemplénben; a havas, csúszós úton felborult egy betegszállító autó is Mezőkövesd és Tiszatarján között - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: fél kilenc körül Mezőkövesd és Tiszatarján között borult fel a betegszállító jármű. Az eddigi adatok szerint egy súlyos, öt könnyű sérültje van a balesetnek, és megsérült a mentőautó kéttagú személyzete is.

Nyékládháza és Mályi között is árokba csúszott egy autó, és Miskolcon a Soltész Nagy Kálmán úton is karambolozott egy kocsi - tette hozzá a szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!