Oszkói hegypásztorok rangos elismerése

Február 3-án ismét országos elismeréssel jutalmazták az oszkói Hegypásztor Kör munkáját. A díjátadóra az Örökség Galériában került sor Budapesten. De mi is az a Táj Díj? - kérdeztük a kör vezetőjétől, Zágorhidi Czigány Ákostól.

Kozma Gábor

A díjat megcélzó pályázati kiírás így fogalmazott:  "Az Európa Tanács Táj Díja egy olyan megtisztelő kitüntetés, amely a helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint a társadalmi szervezetek kiemelkedő hozzájárulását ismeri el a táj fenntartható tervezése, kezelése ésvagy védelme területén. A díjat nem valamely táj kapja természeti és kulturális öröksége, illetve tájképi szépsége alapján, hanem valamely táj megőrzése, fenntartható hasznosítása érdekében példaértékű tevékenységet végző szervezet(ek)" , idézi a kiírást   az oszkói aktvista.

A 2010-ben kiírt pályázatra beérkezett 12 pályaműből a bíráló bizottság az első három helyezettet emelte ki. A Hegypásztor Kör a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, ami országos szinten kiemelkedő teljesítményt jelent.

S hogy  mit hoz az egyesületnek ez a kitüntetés?
 
- Elsősorban szakmai elismerés ez  azért a 25 éve tartó  szemléletformálásért, amely a közösségi részvétel erősítésével biztosítja az élhető vidék komplexitását, fenntartható területi fejlődését. Pályázatunk  egy régóta működő szervezet által felvállalt, jó közösségi kezdeményezést mutat be. Erőssége a tevékenység komplexitása, jelesül, hogy helyi szinten sok szereplő bevonásával dolgozik. Szólunk a folyamatos fejlődésről: a présházak megőrzésétől elinduló kezdeményezés például a táj rehabilitáció szintjéig fejlődött - fogalmazott a vezető. Hozzátéve: az elfogulatlan elismerő szavak  ösztönzően hatnak rájuk, további építkezésre serkentve.

Rangos civil díjat nyertek a kisközösségépítők

Továbbfejlesztése esetén nemzetközi megmérettetésre is érdemes az oszkói Hegypásztor Kör pályázata, az általa elvégzett munka  ezt is megállapította a tekintélyes bíráló bizottság.

Zágorhidi Czigány Ákos szerint erre az egyesület munkássága alkalmas. Ám ehhez nagyobb nyilvánosságra lesz szükség. Kell tehát a jó bornak is a cégér. A vezető azonban felteszi a kérdést: nem lehetne, hogy ők csak tegyék a dolgukat, valaki pedig vállalja a folyamatos információ-áramoltatást helyettük az írott és elektronikus sajtóban, a szakmai fórumokon?!

 
Az önfényezés úgysem erősségük. A hegypásztorok már több évtizede bizonyítanak, a Hegyhát szellemi-tájvédő értékévé nőtték ki magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!