Szombathely: megszorítással, leépítéssel, szerkezet-átalakítással indul a 2011-es év

A szombathelyi képviselők elé csak jövő héten kerül, de nagy vonalaiban pénteken a sajtóval már ismerették a város idei költségvetési tervezetét a városházán. A korábbi szocialista városvezetés eladósította a megyeszékhelyt, a jelenlegi fideszes többség átszervezéseket, leépítéseket jelentett be, egyelőre konkrétumok nélkül.

Peltzer Géza

Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta: igen nehéz volt olyan körülmények között költségvetési tervezetet készíteni, amikor példátlan mértékű adóteher nehezedik a városra. Emlékeztetett rá, a múlt novemberi testületi ülésen elhangzott: az eltelt 7-8 év alatt tízszeresére nőtt a város adósságállománya, és már meghaladta a 16 milliárd forintot is. A hivatal és az alpolgármestereknek ilyen körülmények között kellett olyan költségvetést készíteniük, amely a novemberben megfogalmazott elvárásoknak megfelel. A tervezet 2010-ben 498 millió forintos működési hiánnyal számol, szemben az előző év 1,7 milliárd forintos tényleges hiánnyal. A polgármester aláhúzta: vége annak az időszaknak, amikor a város működését hitelből lehetett fedezni, és hozzátette: jövőre már az a cél, hogy egyáltalán ne legyen működési hiány.

Folytatva a sajtótájékoztatót Molnár Miklós alpolgármester hangsúlyozta: nem jó vagy rossz költségvetést készítettek, hanem olyat, amely megfelel azoknak az elképzeléseknek, amelyeket tavaly év végén a testület megszavazott. Ő is elmondta, jövőre már nem lehet hitelt felvenni a város működtetésére, de erre már idén sem szabad vagyoneladásból származó pénzt fordítani.

Többek között az a fajta magatartás is vezetett a mai eladósodáshoz, hogy az előző városvezetés pluszban bevállalt egy színházat, egy Iseumot  úgy, hogy ezek anyagi fedezetéről nem gondoskodott, hanem mindig hiteleket vett fel. Akármennyire is eladósodott a város, újabb hiteleket kell felvennie, idén összesen körülbelül négymilliárd forintot, amiből tartozásainkat is törlesztjük. Ez egyben azt is jelenti, hogy tovább fog nőni - a már most is szinte elviselhetetlen mértékű - adósságállomány legalább kétmilliárd forinttal. 

Az újságírók szerették volna megtudni, milyen megszorításokra készül a város, lesz-e iskolabezárás, pedagógus-elbocsátás, azonban konkrét válaszokat nem kaptak ilyen irányú kérdéseikre. A költségvetési vita és a szavazás után derül ki, mely intézmény mennyiből gazdálkodhat, és el kell majd dönteni, hogy a takarékoskodást hogyan valósítja meg, válaszolt a polgármester, illetve az alpolgármester. 

- Annyi azonban bizonyos, hogy szerkezet-átalakítások nélkül nem tartható fenn sem az oktatás, sem a kultúra finanszírozása - hallottuk. Az is valószínű, hogy a hivatalban is kevesebben fognak dolgozni, de konkrét intézmény, illetve létszámcsökkentésről szóló információ nem hangzott el.

A megyével közösen fenntartott intézményekre vonatkozó szerződések idén lejárnak, ezután más szervezeti formában, konstrukcióban kívánja működtetni a város az oktatást és a kulturális élet egészét, de az átszervezés, átalakítás érinti majd a sportéletet is. Valószínű, az oktatás lesz majd a legnagyobb vesztese az idei költségvetésnek, de a polgármester elmondta, cél, hogy újabb forrásokat vonjanak be ennek a területnek a finanszírozására. Elsősorban a városban működő multinacionális cégekre célzott, amelyeknek határozott elképzeléseik vannak a szakképzésre vonatkozóan. (A polgármester a sajtótájékoztató megelőzően tárgyalt a cégekkel. )

A megyei közös fenntartású intézményekkel kapcsolatban egy konkrétum is elhangzott: míg tavaly 233 millió forinttal támogatta a város ezeket az intézményeket, idén már csak 195 millió forint jut. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!