2011-ben is a bolyais Kurucz Hella lett Szombathely diákpolgármestere

Idén tizenhetedik alkalommal választott polgármestert a város diáksága. A megtisztelő címet, melyre négyen pályáztak, tavalyhoz hasonlóan ismét Kurucz Hella nyerte el.

Prófusz Péter

Tizenhetedik alkalommal választottak diákpolgármestert a megyeszékhely általános és középiskoláinak, valamint kollégiumainak tanulói. A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ konferenciaterme csordultig megtelt az iskolák elektoraival. Az eseményt Marton Zsolt alpolgármester nyitotta meg. Mint elmondta: az új diákpolgármester a szokásoknak  megfelelően a március 15-ei városi ünnepségen veheti át Szombathely kulcsát a polgármestertől. Marton Zsolt üdvözölte, hogy szép számmal akadnak jelentkezők, akik saját programmal és kampánybeszéddel is készültek. Az alpolgármester végezetül a megyeszékhely önkormányzatának nevében további együttműködést ígért a város diákönkormányzatának.

A kampánybeszédek sorát Kurucz Hella - akit 2010-ben már megválasztottak diákpolgármesternek - , a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályos tanulója kezdte, majd Kanti Alexandra (Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium), Gyimesi András (Nagy Lajos Gimnázium) és Székely Zoárd (Kanizsai Dorottya Gimnázium) következett. A diákalpolgármesterek versengésében pedig Seprenyi Fanni (Nagy Lajos Gimnázium) és Németh Márk (Kanizsai Dorottya Gimnázium) vett részt. Ennek érdekessége, hogy tavaly mindketten diákalpolgármesterek voltak.

Ezt követően a 108 regisztrált elektor adhatta le voksát a jelöltekre. A gyors szavazatszámlálást követően kiderült, hogy az 51 voksot elnyert Kurucz Hella újabb egy évig lehet Szombathely diákpolgármestere.

A polgármester-jelöltek versengésében a második legtöbb szavazatot (38-at) elnyert Gyimesi András, valamint az alpolgármester-jelöltek között 70 vokssal győztes Németh Márk pedig diákalpolgármesterként munkálkodhat a tanulók  érdekében.

100 tanulónként egy elektor

A diákpolgármesterek és alpolgármesterek választásának szabályai szerint minden iskola 100 tanulónként egy elektort küldhetett a szavazásra. A fiatalok, kizárva a csalás lehetőségét, pecsétes lapokon adták le voksaikat.

A kampánybeszédekből kitűnt: a jelöltek többsége már-már kis politikusként gondolkodik, tehát a kandidáló diákok fogékonyak a közéletre, és elkötelezettek a városi diákság ügyének előmozdításában.
 
A programok ismertetése után következett az össztűz, melyben a jelenlévő elektorok a jövőről, múltról, vagy éppen a jelöltek elkötelezettségéről tehették fel komoly és kevésbé komoly kérdéseiket a polgármesteri cím várományosainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!