Agyhártyagyulladás járvány? Kivonult az ÁNTSZ a körmendi szakközépbe

Az elmúlt hónapokban öt agyhártyagyulladásos beteget diagnosztizáltak Körmenden, nemrég két lány került kórházba. Az öt diákból négyen a Rázsó Imre Szakközépiskolában tanulnak. A betegség terjedésének megakadályozására gyógyszereket osztott az iskolábana tisztiorvosi szolgálat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tavaly augusztus óta öt agyhártyagyulladásos beteget diagnosztizáltak Körmenden és környékén, mindannyian középiskolások voltak. Négyen közülük a Rázsó Imre Szakközépiskolában tanulnak. Az elmúlt egy hónapban két beteget kezeltek, egy lányt szombaton vettek fel a Markusovszky kórházba. 

- Megjelent a tisztiorvosi szolgálat az iskolában, s segítenek abban, hogy ne terjedjen a betegség - mondta el szerdán Egyed Gyula, az iskola igazgatója. - Megelőzés céljából gyógyszert kaptak a lány közvetlen közelében lévők és a tantestület tagjai. Csütörtökön reggel pedig aki kéri, megkaphatja ingyen az agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Nagy segítség ez számunkra, a szakemberek ugyanis felvilágosító előadást is tartottak, így a fiatalok tisztában vannak azzal is, hogyan terjed a betegség.

Dr. Reiner Vera, a Vas megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője elmondta, hogy a 14 és 18 évesek közül kerültek ki a betegek, s ugyanaz a kórokozó betegítette meg a fiatalokat. 

- Minden beteg körmendi volt, ezért összefüggés van a kórokozó, a hordozó között - folytatta a szakember.  - Az agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed. Miután regisztráltuk a betegeket, jelentettük az epidemiológiai központnak, s ott döntöttek az ingyenes védőoltás mellett, hogy megelőzzük a járvány kialakulását. A betegség gyors lefolyású is lehet, s halált is okozhat.

Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a gennyes agyhártyagyulladást  baktérium okozza. A kórokozó az emberi torokban, garatban telepedik meg, és többnyire tünetmentes a betegség. 

- Enyhe esetben felsőlégúti megbetegedéssel kezdődik, ám ha a baktérium átkerül a véráramba szepszis léphet fel, mely kezelés nélkül  halálos - emelte ki a főorvos. - Az agyhártyagyulladás ezen fajtája ellen létezik védőoltás, amellyel megelőzhető a betegség. Ha azt vesszük észre, hogy beteg a gyerek, magas láza van, állapota nem javul, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az agyhártyagyulladás hányással, fejfájással, nagyfokú elesettséggel jár és tudatzavar is kísérheti. Sürgős segítségre van szükség, mivel gyors lefolyású is lehet. Ebben az évben az infektológiai osztályon egy felnőttet kezeltünk gennyes agyhártyagyulladással, s öt gyereket vettünk fel a gyermek intenzív osztályra. Ez több, mint az elmúlt években. 

Tavaly augusztusban meghalt a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanulója, Hegyi Lénárd Koppánnyal egyetlen nap alatt végzett a gennyes agyhártyagyulladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!