Az álmasszőrök aranyra utaznak

Újabbnál újabb módszerekkel rukkolnak elő, legtöbbször a könnyen megtéveszthető, idős, egyedül élő embereket csapják be. Hogyan védekezzünk a trükkös tolvajok ellen?

Nagy Ildikó

Volt, aki azzal csengetett be egy idős asszonyhoz, hogy a háziorvos küldte, hogy masszírozza meg a nénit. Aztán amikor a beígért masszírozás előtt az asszonyról lekerültek az aranyékszerek, a masszőr persze az aranyakkal együtt eliszkolt. Ez a példa is jól szemlélteti, hogy a trükkös tolvajok fantáziája kimeríthetetlen: időről időre újabb sztorikat találnak ki, hogy az idős, hiszékeny emberek és persze azok értékeinek közelébe férkőzhessenek.

- Pedig mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. Felkerestük az idősek klubjait, és elmeséltük, mire kell figyelniük az embereknek. A falugondnokok is segítenek a tájékoztatásban - mondja Barabás Mónika, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főnyomozója. Hozzáteszi: hasznos tanácsokat tartalmazó  tájékoztató anyagokkal is segítik az idős embereket.

Az ugyanis egyértelműen kijelenthető, hogy a trükkös tolvajok rendszerint az idős, egyedül élő emberek hiszékenységét kihasználva jutnak be a lakásokba.

Új trükk például, hogy felszólnak kaputelefonon, mondván: csomagot hoztak. A tulajdonos pedig lemegy a bejárati ajtóhoz a csomagért, ám a lakás ajtaját rendszerint nem zárja kulcsra. Amíg ő a csomagot keresi, a fent lesben álló tolvaj kifosztja a lakást. Olyan eset is volt, hogy a tolvajok a bevásárlótáska cipelésében szerettek volna segíteni az idős asszonynak, akinek  hogy, hogy nem útközben az aranyfülbevalója is eltűnt.

Barabás Mónika hangsúlyozza: a pénzt (szociális segélyt, közüzemi díj visszatérítését) ígérő embereknek sem szabad bedőlni, hiszen egyik esetben sem viszik házhoz a pénzt. Ha mégis megtörtént a baj, próbáljuk hasznos információkkal (személyleírás, jármű rendszáma) segíteni a rendőrök munkáját.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!