Fórum a gazdaságról és a közlekedésről

A gazdaság jelenlegi állapotáról, a vasi TOP 50-ről, s a közútfejlesztési elképzelésekről is hallhattak az egybegyűltek a kamara, a vasi munkaadók és a Vas Népe közös fórumán.

Simon Erzsébet

A tavalyi sikeren felbuzdulva ismét gazdasági fórumra invitálta lapunk, a Vas Népe, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK), valamint a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége a helyi cégvezetőket, vállalkozókat, akik a meghívott előadók révén első kézből értesülhettek a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről.

A helyi gazdasági élet szereplői ismerősként üdvözölhették dr. Palócz Évát: a Kopint-Tarki Zrt. vezérigazgatója tavaly is részt vett a fórumon, mellette Király Miklós, a NAV Vas Megyei Igazgatóságának vezetője és Ajtay Szilárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Helyettes Államtitkárságának szakmai főtanácsadója lépett még pulpitusra. 

Burkon László, lapunk felelős szerkesztője köszöntőjében utalt arra, hogy a tavalyi a változások, várakozások esztendeje volt,  annak eldöntésében pedig, hogy az idei milyen lesz, segítenek eligazodni a szakavatott előadók. A szervezők nevében Kovács Vince, a VMKIK elnöke egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a gazdaságnak  és a politikának partneri viszonyban kell lennie, s e kapcsolat szorosabbá tételében segíthet ez a fórum.

Első előadóként Palócz Évát hallhatták az egybegyűltek, akit  Burkon László a tavalyi mondataival is szembesített. Nevezetesen az adócsökkentés szükségességéről, a kiszámítható gazdasági környezetről, s a magától növekedő gazdaságról szóló véleményével.

Nos, a vezérigazgató  asszony továbbra is fontosnak tartja az adócsökkentést, ez szerinte részben megtörtént, most a 2009-es nagy gazdasági visszaesés után afféle helyreállítás zajlik. A gazdasági növekedést gyorsítani kell, ez pedig csakis a fiskális problémák megoldásának tükrében lehetséges.

Palócz Éva úgy látja, súlyos pénzügyi feszültségek és adósságproblémák várhatók a következő 5-8 évben. Akkor indulhat jelentős fejlődésnek a gazdaság, ha csökkentik az államháztartási kiadásokat; a kérdés az, vajon  milyen politikai  és társadalmi támogatottsággal lehet ezt megvalósítani.

Király Miklós a válságra adott adópolitikai változásokról, az adóztatás szervezeti rendszerének, s az adóhatóság feladatainak alakulásáról beszélt. Tavaly is komoly intézkedéseket hoztak e tekintetben, s a fő célok a gazdaság fehérítése, a versenyképesség fokozása, az adminisztráció csökkentése idén is a fókuszban szerepelnek.

Ajtay Szilárd a közútfejlesztési elképzelések kapcsán a Vas megyét is érintő kérdésekre nem tudott megnyugtató válaszokat adni. A döntéshozók asztalán most egy  2027-es befejezési határidővel, négy ciklusból álló programtervezet fekszik, s ebben például prioritásként nem az M86-os, hanem az M9-es út építése szerepel. Szombathely belső körgyűrűi pedig nem szerepelnek a dokumentumban.

FONTOS A SAJTÓNYILVÁNOSSÁG IS

Lapunk is kezdeményezője volt tavaly a gazdaságelemzési fórumnak; a Vas Népe nem csupán tudósítani akar a gazdasági történésekről, hanem aktív közreműködésével első kézből származó információkkal  szeretné segíteni a gazdasági élet szereplőit  - mondta Halmágyi Miklós főszerkesztő. Fontos a sajtónyilvánosság, ezért a Pannon Lapok Társaságának megyei lapjaiban mellékletként is megjelentetjük az idei gazdasági fórumon, a vasi Megyeházán elhangzottakat.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!