Íme a bakancsosok Mekkája

Óház-kilátó, Hörmann-forrás, Írottkő. A Kőszegi-hegység, Kőszeg és környéke rengeteg túrázót csábít. Gyalogosokat is. Az Alpannonia kiépülése után ez lesz hazánkban a bakancsosok Mekkája. Most is az?

Némethy Mária

Kiránduló turisták, teljesítménytúrázók, túratalálkozók helyszíne a Kőszegi-hegység. Egyre népszerűbb a bakancsos turizmus? Kiből, miért lesz túravezető? Hármukat kérdeztem, mindhárman nagy természetszeretők.
 
Könyvelőként dolgozik Németh Lászlóné. 
  
- A vasfüggöny leomlása, 1989 óta rendszeresen vezetek túrákat a hegyen. A legnagyobb sajnálatomra Kőszegről csak elvétve vannak a csoportban. Internetről, az újságból értesülnek a túráról, sokan Szombathelyről jönnek. Szinte beleborsózik az ember háta, ha rágondol, mennyi gyönyörűséggel találkozunk a hegyen. Soha nem unalmas az a túra sem, amelyik útvonalát már sokadszor járom. Mindig adódik újdonság. A 15-20 kilométer csak kimondva sok. A télnek, de minden évszaknak más a varázsa. Erre sokan ráéreznek, ezért jönnek szívesen.
 
Egy kis szombathelyi céget vezet Bogáti András. 20 éve túrázik, gyerekként kezdte.

- Nem telik el úgy hét, hogy egy-két napot ne túrázzak. Nagyon szeretem a természetet. Hogyan kezdődött? Még a családi hétvégi kirándulásokkal. Túravezetőként tapasztalom, egyre több fiatal vesz részt a túrákon. Tudják, hogy a természetjárás valódi kikapcsolódás, igazi stressz- oldó, sport is. A mozgás hihetetlenül jótékony hatású. A cukorbetegeknek például egyenesen kívánatos a gyaloglás. A túrázás csoportosan azért is jó, mert összetartó ereje van. Volt, amikor ötvenhatan jöttek el a túrára.

András fénymásol képeket, odaadja a túrázóknak. Nagyon jól ismeri a növényeket, a rovarokat, madarakat, úgyhogy sok hasznos ismerettel gazdagodnak a túratársak.
 
A túravezetők vizsgáznak. Németh Lászlóné és András is beszél arról, hogy ez komoly vizsga. Helyismeretről, földrajzról, természetvédelemről, elsősegélynyújtásról is szól.
 
Mi volt legnagyobb sikere?
 
- A kamionsofőr sógoromat, aki mindenhova autón szeret menni, rávettem a túrázásra  meséli nevetve András.
 
Hegyvári Ferenc  56 éves, marketinges egy cégnél.
 
- Én tíz éve vezetek túrákat, azelőtt futottam. Tapasztalatom szerint nem a táv hosszúsága a döntő, inkább az újdonság varázsa. Ha valaki még nem járt a Stájer-házaknál, vagy az Óháznál, akkor szívesen kel útra.

Jó tanácsa: a túrázók hátizsákjában legyen mindig meleg ruha is.
 
Három éve májusban az Óháztól többen visszafordultak, mert nyári ruhában voltak, ám az Alpok felől hirtelen hidegen kezdett fújni a szél, elkezdett esni a hó.

Útra kelnek
 
Szombaton: a Szikla-forráshoz indul közepesen nehéz túra.
Útvonala: Kőszeg-Kincs-pihenő-Irányhegy nyereg-Szikla-forrás-Vöröskereszt-Pogányok-Kenyér-hegy-Kőszeg. Táv: 15 kilométer, túravezető Schwahofer Gusztáv. Találkozás 9 órakor Kőszegen, a Károly Róbert téren.

 
Vasárnap: Kubát Hugó emléktúra indul 5,10 és 20 kilométeres. Rajt és cél: Kőszegen a Jurisich Gimnázium. Az emléktúra teljesítménytúra, az Észak-Dunántúli Kupa része. Információ: szombathelyi Borostyánkő Természetbarát SE.

Hazánkban az első turistaegyesület 1873. augusztus 10-én alakult Ótátrafüreden. Ezt követően sorra alakultak az országban a kisebb-nagyobb turista egyesületek.

Magyarország területén 14.000 kilométer jelzett turistaút van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!