Iskolabezárás: megszűnhet a Szent-Györgyi és a Reguly

Az önkormányzat megbízásából készült el az a jelentés, melyben a Szent-Györgyi és a Reguly iskolák bezárását, s több oktatási intézmény összevonását javasolják a szakértők.

Bajdó Bettina

A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet szakemberei 90 oldalas anyagot készítettek az oktatási intézmények hatékonyabb működéséről. A tanulmányról még csak ezután tárgyal az önkormányzat oktatási bizottsága, várhatóan áprilisban kerül a közgyűlés elé. Az anyagot már feltették az önkormányzat honlapjára is.

A tanulmány készítői a Szent-Györgyi Albert Középiskola és a Reguly Antal Általános Iskola bezárását, illetve az oktatás kifutó rendszerű megszüntetését javasolják a két intézményben. Az iskolák speciális osztályait más intézmények vennék át: a Szent-Györgyi esetében például a videó-drámaosztályt a Kanizsai Dorottya Gimnázium,  a sportosztályt a Nagy Lajos Gimnázium, az egészségügyi szakmacsoportot oktató osztályokat pedig az Oladi ÁMK Teleki Blanka Szakképző Iskola.

A jelentés készítői szerint meg kell vizsgálni a Dési Huber és a Reguly Antal általános iskolák összevonásának lehetőségét is. Úgy vélik, hogy a Reguly iskolában folyó feladatokat át lehetne helyezni a Dési iskolába.  Az épületek  felszabadulása után az ingatlanok hasznosításáról az önkormányzat gondoskodna. 

A szakemberek a Gépipari szakközépiskola, a Puskás Tivadar és a Savaria szakképző iskola összevonását és közös igazgatás alá helyezését javasolják. 

Ugyancsak közös igazgatást és működtetést javasolnak a külső szakemberek a Horváth Boldizsár Közgazdasági Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép  Iskola és Kollégium esetében is. 

Úgy vélik, hogy mivel a Művészeti Szakközépiskolában   igen magas a városon kívüli tanulók száma, célszerű lenne egyeztetést kezdeményezni a megyei önkormányzattal az intézmény fenntartói jogának átadásáról. 

Az oktatási intézmények átvilágítása után a tanulmány készítői rámutatnak arra is, hogy több iskolában  ugyanolyan, vagy egymáshoz nagyon hasonló szakképzés folyik. Ezek összehangolásában szerintük a térségi integrált szakképző központ nyújthatna segítséget.  

A Művészeti iskola fenntartói jogát a megyének adnák

A hét  szakképző intézményhez csatolt és a három különálló kollégium működtetése gazdaságtalan. A tervek szerint a kollégiumokat különválasztanák az iskoláktól, s összevonnák ezeket. Az átalakítás után Városi Középiskolai Kollégiumként működnének tovább, s lennének tagintézmények is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!