Ökoklaszter: a helyben készült, egészséges ételekért

Munkatalálkozót tartott kedden a Nyugat-Pannon Ökoklaszter a Régiófókusz Nonprofit Kft. szombathelyi irodájában. A tagok a gazdasági célokról, feladatokról tárgyaltak.

Tersztyánszky Krisztina

A Nyugat-Pannon Ökoklaszter a térség olyan vállalkozóiból jött létre, akik valamilyen formában érintettek az egészséges, helyi termékek termelésében és fogyasztásában. Az összefogás segíti az élelmiszerek és egyéb termékek egységes marketingjét, piacra jutását, a környezettudatos gondolkodás fejlesztését.

Mostani munkatalálkozójukon a gazdasági fejlődés további lehetőségeit vitatták meg. A termelők számára örömteli hír, hogy a tavaly megváltozott jogszabályi környezet jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez. Lépéseket kell azonban tenni az értékesítési csatornák bővítésére.

A termékpaletta bővítése érdekében szükséges további, elsősorban végterméket előállító klasztertagokat bevonni. Meg kell teremteni a webes és a bolthálózati értékesítés lehetőségét.

A klasztertagok arra a következtetésre jutottak, hogy gyümölcsöző lehet az együttműködés kialakítása a régió felsőoktatási intézményeivel és a szállásadókkal. Az előbbi a kutatást, az innovációs elemek kidolgozását szolgálja, az utóbbi pedig az ökopultok kihelyezésével  a helyi termékek bemutatására és értékesítésére ad további lehetőséget. Hosszú távú tervként felmerült a klaszter önálló jogi személyiséggé alakítása, illetve a minőségbiztosítás érdekében annak akkreditációja.

A tudatos vásárlói szokások alakítása, a fenntartható fejlődést szolgáló viselkedésformák elősegítése céljából az Új Széchenyi Terv keretében kampány projekt készül. Ehhez televíziós népszerűsítő program is kapcsolódik, a klaszter megjelenik kínálatával különböző rendezvényeken és felveszi a kapcsolatot a régió ökoiskoláival is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!