Szombathely: egyesületet alakítottak a belvárosi kereskedők

Egyesületet alakítottak a belvárosi kereskedők. Programokkal, egységes marketinggel szeretnék elérni, hogy a Fő tér az ott lévő üzletekkel újra vonzó legyen a vásárlók körében.

Nagy Ildikó

Tizenhárom alapító közreműködésével megalakult a Szombathelyi Belvárosi Kereskedők Egyesülete, amelyet már be is jegyzett a  megyei bíróság. Az egyesület vezetőségi tagjai - Balogh Zoltán elnök, dr. Szendrő-Németh Tamás, Perjési Péter és Günther Horváth -  szerdán sajtótájékoztatón ismertették az egyesület céljait.

Balogh Zoltán kiemelte: a pártoktól független szervezet a Fő teret szeretné "dinamizálni", visszaállítani annak kereskedelmi jellegét. Hangsúlyozta: céljuk, hogy a vásárlók a multinacionális cégektől  "visszataláljanak" a helyi kereskedőkhöz.

Perjési Péter a piaci helyzetről szólva elmondta: a multinacionális cégek megjelenésével és a nyitvatartási idő liberalizálásával a hagyományos módon működő kiskereskedelmi és szolgáltató egységek jelentős versenyhátrányba kerültek.

A belvárosi kereskedők egyesülete egységes és korszerű marketing megjelenéssel szeretne "bevonulni" a köztudatba: Kamper Lajos grafikusművész a szerdán sajtótájékoztatón bemutatta az egyesület logóját, ami az üzletek ajtajaira is kikerülhet majd. A boltok előtti területek is megújulnak, a közös és egységes virágosítást "szemmagasság" fölé is kiterjesztik, és a  kirakatok kivilágítását is egységesen szeretnék megoldani. Perjési Péter megjegyezte: havonta egyszer bevásárló szombatot hirdetnének, és alkalmanként  a vásárlók éjszakáját is megrendeznék. Élettel töltik meg a teret: az elképzelések szerint bio-, és virágpiac is működne. Utóbbi május elején debütál: a Szombathelyi Szépítő Egyesület hagyományos virágvásárát ugyanis a Szent Márton utcai parkolóból  áthelyezik a Fő térre. Dr. Szendrő-Németh Tamás - aki ügyvédként bábáskodik a szervezet  alakulásánál - elmondta: az egyesület a hatóságokkal - a rendőrséggel, a fogyasztóvédelmi és a munkaügyi felügyelőséggel, valamint a közterület felügyelettel is együtt kíván működni.

Molnár Miklós  alpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, és megjegyezte, hogy a belvárosi kereskedők érdekeit képviselő egyesülettel a párbeszéd is könnyebb lesz. Az alpolgármester dr. Szele Györgyivel, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetőjével két jó hírt is hozott az alapítóknak: a szombati ingyenes parkolás rendszerét ugyanis határozatlan ideig meghosszabbítják, a Fő belvárosi üzletek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a bolt előtt egy négyzetméternyi területen ingyenesen bemutathassák termékeiket.

Kiss Sándor, a Vas Megyei Kerekedelmi és Iparkamara főtitkára bejelentette: a kamara a kapcsolati tőkéjén kívül 200 ezer forinttal támogatta az egyesület indulását. Kovács Ferencné,  a   Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetének elnöke is üdvözölte a belvárosi kezdeményezését.

ÖTVEN HATVAN  TAGOT VÁRNAK

 Az alapítók szeretnék, ha az egyesülethez minél több  még legalább ötven  belvárosi kereskedő csatlakozna. Az egyesületbe belépni szándékozó kereskedőket március 31-én 18 órára várják a Pannónia Étteremben tartandó megbeszélésre. A belvárosi kereskedők egyesülete az Agorával, az Iseummal, a Savaria Múzeummal, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a vendéglősök klubjával és a szombathelyi  sportegyesületekkel is szeretne együttműködni.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!