VinCe 2011: 120 pincészet kínálta borait

Akárcsak egy évvel ezelőtt az idén is a borvilág színe-java találkozott a hétvégén Budapesten, a Corinthia Grand Hotelben. A rendezvény összehozta a hazai szakértőket és borászokat a külföldi csúcsszakértőkkel, a kereskedőket, vendéglátósokat a pincészetekkel.

Erős D. Zoltán

A szakmai előadások, kóstolók workshopok mindkét nap  délelőtt fél tíztől délután háromig tartottak. A két nap alatt megrendezett húsz mesterkurzust közülük is kiemelkedett a Kalifornia borászatát bemutató, valamint Sauternes-t és Tokajt párhuzamba állító program. Kiemelt érdeklődés kísérte a Közép-Európa rizlingjeit bemutató workshopot, s nagy sikere volt Malatinszky Csaba cabernet franc mesterkurztusának is. Ezek a programok kiválóan szolgálták a szakmai közönség ismeretinek a bővítését.

A délelőtt programot követőn aztán mindkét nap  átrendezték a termeket, s öt órától már a nagyközönség is részese lehetett a 120 pincészet által prezentált borkóstolónak.

Vas megyéből nem érkezett pincészet, ám a térségből megfelelő  súllyal  képviseltette magát Sopron, Somló és Badacsony is. S ott volt a sárvári fürdő borát készítő  pincészet is.
 
A program iránt megnyilvánuló érdeklődést jól mutatja, hogy nem sokkal a  kóstoló nyitánya után, már ki is tehették volna a megtelt táblát, akkor volt a zsúfoltság a termekben. Néhány asztalhoz csak jelentős   közelharcok árán lehett hozzáférni. 
 
Ha vasi borászatot nem is láttunk a kiállítók között, de vasi származásúval többel is találkozhattunk. Közülük ketten ráadásul még Az év bortermelője címet is elnyerték. Garamvári Vencel 2006-ban, Légli Ottó pedig tavaly részesült ebben az elismerésben. Ráadásul mindketten a Dél-Balatonon, Balatonlellén, illetve Balatonbogláron tevékenykednek.

- Úgy, vélem mi magyarok sem vallanánk szégyent a borainkkal, ha azokat összehasonlítanánk például a kaliforniai borokkal - mondja Garamvári Vencel, aki számára nem ismeretlen a vasi Pinka-part. - Feltételezve persze azt, hogy a legjobbakjainkkal vennén részt ezen a megmérettetésen.

Garamvári Vencel a borok mellett pezsgő készítésével is foglalkozik. Mint mondja, szép lassan növekszik az eladás, annak ellenére, hogy a pezsgőt sújtó jövedéki adó, hátrányos helyzetbe hozza a magyar pezsgőgyártókat és fogyasztókat egyaránt. Európa-szerte a kistermelők más elbírálás alá esnek mint a nagyok, nálunk azonban nem. Remélhetőleg sikerül ezen változtatni.

- Ami pedig a vasi borászatot illeti: Vaskeresztes mindig is híres volt egyedi talajáról és klímájáról - fűzte hozzá Garamvári Vencel. - Ott nagyon szép borokat lehet készíteni. Egyelőre azonban sajnálatos módon egyetlen borászatnak sem sikerült úgy megerősödnie, hogy országos ismertséget szerezzen. Nem szabad azonban föladni, mert a feltételek ehhez adottak. A szomszédság sem rossz, ők már olyan szinten vannak, akiktől nagyon sokat lehet tanulni. Technológiát,  tapasztalatot és hozzáállást. Mindezek birtokában nagyon jó lehetőségei lehetnek Vaskeresztesnek. Remélem, hogy ott is megjelenik egy olyan ember, aki kézbe veszi a dolgokat, kellő elszántsággal,lelkesedéssel megpróbál ezen változtatni. Úgy gondolom, vasi borászat is sikeres lehet.
 
- Itthon kellene hinni a magyar borokban, azokat itthon kellene elfogyasztanunk - mondja a tavaly esztendőben a Borászok borásza és Az év bortemelője címet elnyert, vasi, bérbaltavári gyökerekkel is rendelkező Légli Ottó.
- Fontos lenne, a mindennapjainknak is részévé válna a  magyar bor. Hogy mikor lehet Vas megyéből is borász a VinCE boreseményen? Nehéz ezt megmondani. Fontos, hogy legyen legalább egy, de még jobb ha több olyan ember, aki meglátja a vasi bortermő területekben az adottságokat. Az első és legfontosabb az adottságok felismerése. Ez alap, aztán a sikerhez szükség van nagy akaratra és elhivatottságra. Ha ezek megvannak, akkor úgy  gondolom menni fog a dolog.

A vasi származású borász mellett több vasi vendéglátós szakemberrel és borásszal is találkoztunk az eseményen,  akik a két nap során programról-programra járva  igyekeztek ismereteiket bővíteni. Akikkel sikerül szót váltani, valamennyien hasznosnak ítélték meg a rendezvényt.

S még egy vasi vonatkozás: szombaton V. Németh Zsolt  vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt a Hun-Deszt pálinkaverseny díjkiosztóján. A versenyre 276 terméket neveztek, ebből a bírálók 33-at díjaztak  arany, 83-at ezüst, 54-et bronz minősítéssel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!