A kormányablakokkal spórolt az állam a közigazgatáson

Harangozó Bertalan kormánymegbízott és a vállalkozók egyetértettek abban, hogy a foglalkoztatási szint növelése az állami és a magánszféra együttműködésével lehetséges.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub soros rendezvényén a január elején felállt Vas Megyei Kormányhivatal, s az abba integrált tizenhat szakigazgatási szervezet mutatkozott be a vállalkozóknak.

Ennek előtte még Tuczainé Régvári Marietta szolgált egy örömhírrel: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója ugyanis bejelentette, hogy Vásárosmiske és Nagylengyel után újabb két helyen, Jánosházán és Kemenespálfán tudnak nyitni olyan rehabilitációs foglalkoztatót, amelynek elindulásával a munkaügyi szempontból hátrányos helyzetben lévő emberek, de ugyanígy a rehabilitációs hozzájárulást foglalkoztatással kiváltani igyekvő cégek is jól járnak.

A folytatásban aztán Harangozó Bertalan kormánymegbízott adott átfogó tájékoztatást a Vas Megyei Kormányhivatal működéséről. Először is azt hangsúlyozta, hogy a közigazgatás megyei szinten megvalósuló integrációja nyomán egyrészt sikerült megszüntetni a párhuzamosságokat, másrészt költséghatékonyabbá is vált a kormányzással kapcsolatos, továbbá a szolgáltatási és a hatósági munka. (Később egy kérdésre válaszolva elmondta: országos szinten a korábbihoz képest 16 milliárd forinttal kerül kevesebbe a közigazgatás.)

Harangozó Bertalan a működés integrációja során végzett vizsgálatok eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, hogy egyes szakigazgatási szervek ingatlanüzemeltetési költségeinél 6-7 szeres különbségeket is találtak, a működés egységesítése azonban a jó irányba viszi eme dolgokat.

A kormánymegbízott, s ugyanígy Ágh Ernőné, a kormányhivatal főigazgatója is amellett tett hitet, hogy a közigazgatás új, hatékony rendszere a közjót szolgálja, s amire szintén kitértek: a kormányablakok rendszere záros határidőn belül egyrészt új ügyfélkörökkel, s elérhetőségi lehetőségekkel bővül.

A folytatásban a vállalkozók kérdései és felvetései a hatékonyabb (köz)foglalkoztatás irányába terelték az eszmecserét, többen is felvetették, a kormányhivatal munkatársai pedig rábólintottak arra, hogy a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási szint csak az állam, az önkormányzatok és a vállalkozók szoros együttműködésével tornázható feljebb. Később az is szóba került, hogy a vállalkozók és a szakigazgatási szervek vitáit sokszor a törvényi szabályozás hibái, ellentmondásai  okozzák, s a munkaadók szívesen kivennék a részüket ezek kiküszöböléséből.

Harangozó Bertalan ígéretet tett arra, hogy a  széles támogatottságot élvező, szakmailag megalapozott javaslatokat eljuttatja az illetékes helyekre, "hiszen csak szoros együttműködésben tudjuk csak újjáépíteni az országot."

 

NAGYON SOKAN NEM DOLGOZNAK

Az ország egyik legnagyobb problémája az, hogy a munkaképes emberek közül sokan nem hajlandók dolgozni. Harangozó Bertalan szerint a kormány egyik fő célkitűzése e helyzet megváltoztatása, ami persze nem ígérkezik könnyűnek. Nem lesz például egyszerű olyan huszonéves fiatalokat munkára bírni, akik a szüleiket soha nem látták munkába menni. Harangozó Bertalan szerint a kormánynak vannak eszközei annak elérésére, hogy belőlük is dolgozó ember váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!