Agyhártyagyulladás: félnek a kórházi dolgozók, hogy elkapják a fertőzést

Nemrég egy fiatal lány gennyes agyhártyagyulladással került a szombathelyi Markusovszky kórházba. A gyerekosztályon dolgozók aggódtak amiatt, hogy elkaphatják a fertőzést.

Bajdó Bettina

Március közepén egy 16 éves lány életveszélyes állapotban került kórházba. Kiderült, gennyes agyhártyagyulladása van. Nem ő volt az első ilyen beteg Körmenden és környékén, az elmúlt hónapokban több középiskolást is megfertőzött a betegség. Mivel a gennyes agyhártyagyulladás emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, ezért a szakemberek úgy gondolták, meg kell előzni a járvány kitörését. Beoltották a helyi középiskolásokat.

Nemcsak a helyi középiskolások ijedtek meg a járványtól, hanem a kórházi dolgozók is aggódtak, hogy elkaphatják az osztályon fekvő betegektől a fertőzést. Lapunkat megkereső dolgozó hiányolta az ingyenes védőoltást. Azt mondta, amikor a H1N1 vírusról volt szó, mindenki megkaphatta a védőoltást, most viszont őt nem oltották be agyhártyagyulladás ellen.   

Dr. Schneider Ferenc főorvos, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a gennyes agyhártyagyulladás járványos formáját a meningococcus baktérium törzsei okozzák. - Magyarországon évente 30-50 ilyen megbetegedést jelentenek - folytatta a főorvos. - A járványos agyhártyagyulladás az utóbbi évtizedekben szórványosan  jelentkezett, néha azonos területen kisebb járvány is előfordult. Magyarországon a meningococcus B a domináns, de 1999 és 2000 között, valamint  2010-ben és  2011-ben a meningococcus C okozott  több megbetegedést. Vas megyében 2010. szeptembertől 2011. áprilisig  nyolc  meningococcus C okozta agyhártyagyulladásos beteget kezeltek a Markusovszky kórházban.

A meningococcust  a lakosság öt-tíz  százaléka tünetmentesen hordozza a garatban. Zárt közösségben ez az arány 50 százalék is lehet. - A betegség a felsőlégúti infekció tüneteivel, mint láz, torokfájás és nátha kezdődik - emelte ki az orvos, amely kedvező lefolyás esetén a beteg meggyógyul. Súlyos esetben a kórokozó átjut a véráramba és az agyhártyákra is. Ilyenkor a beteg állapota romlik, a lázhoz rossz közérzet, hányás, fejfájás, később eszméletzavar és az agyhártyagyulladás társulhat. Csak a gyors felismerés és a speciális kezelés mentheti meg a beteget, de még a szakszerű ellátás ellenére is a páciensek 10-15 százaléka meghal.  

Az egészségügyi dolgozók tudják, hogyan védjék magukat a fertőző betegségektől. Ilyen a gyakori kézmosás, a szájkendő, a védőöltözet, a fertőző kontaktusok kerülése. Legveszélyeztetettebbek az infektológiai, a gyermek-, az intenzív- és a sürgősségi osztályon dolgozók, valamint  a mentők. A Markusovszky kórházban az ilyen osztályokon dolgozók önkéntes jelentkezés alapján meningococcus elleni védőoltásban részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!