Biztonságos pénzintézet: zsiliprendszer a takarékfiókban

A Savaria Takarékszövetkezet fiókjaiban elhelyezett zsiliprendszerrel belülről ellenőrzik a bejutni igyekvő személyeket. A beruházás célja az ügyintézők, és az ügyfelek védelme.

Prófusz Péter

Biztonságosabbá válnak a Savaria Takarékszövetkezet fiókjai. A pénzintézet vezetői a korábbi lukácsházi és csörötneki egységben történt fegyveres rablásokat követően a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szakembereivel együttműködve dolgozták ki azt a biztonsági rendszert, melyet  csütörtökön a gencsapáti fiókegységben mutattak be a sajtó képviselőinek.

Kovács Vince, a település polgármestere üdvözölte, hogy a helyieknek, pénzügyeik intézéséhez, nem kell messzebbre utazniuk. A gencsiek ráadásul mostantól még biztonságosabb környezetben vehetik igénybe a takarékszövetkezet szolgáltatásait. 

Szabados Tibor, a Savaria Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője elmondta: a megyében 22 helyszínen van Savaria takarékfiók, ezek közül 13-ban már kiépítették az úgynevezett zsiliprendszert. Ennek lényege, hogy a pénzintézetek bejáratánál elhelyezett videó-kaputelefonon ellenőrzik a bejutni igyekvőket.  

Az ügyvezető hozzátette, a beruházás költsége 12 és fél millió forint volt, ám ez nem egy komplett bankbiztonsági  rendszer kiépítését, hanem azon kiegészítő elemek árát jelenti, melyek e biztonságtechnika teljes kiépítéséhez szükségesek voltak.

Szabados Tibor kiemelte: a beruházás az ügyintézők és az ügyfelek biztonságát is szolgálja. A Savaria takarékfiókjaiba innentől kezdve senki sem mehet be anélkül, hogy arcáról ne készülne felvétel, erősítette meg dr. Halmosi Zsolt, megyei rendőr-főkapitány. Mint elmondta: az emberekben még  az a tévhit él, mely szerint a falusi, egy vagy kétszemélyes pénzintézetek könnyen megtámadhatók, így ezekből nagy lebukási kockázat nélkül lehet pénzt elvinni.

Dr. Halmosi Zsolt szerint 2009-től drasztikusan megugrott  a fegyveres rablások száma, melyek döntő többségében a tettesek már azelőtt maszkot, sisakot húztak fejükre, hogy bementek volna a bankba. A zsiliprendszer segítségével az ilyen elkövetők kiszűrhetők. Az ügyintézőnek pedig lehetősége van arra, hogy a gyanúsnak tűnő személyt ne engedje be.

A rendőr-főkapitány megerősítette: egy ilyen rendszer mellett ma már egy vidéki pénzintézetet sem lehet könnyen kirabolni.

Az érintett takarékpénztárak ügyintézői a kaputelefonokhoz hasonló szisztémában kommunikálni is tudnak a bejárat előtt álló személyekkel. Az ügyfelek a fiók helyiségébe az ügyintéző gombnyomására  mehetnek be, és később távozni is ugyanígy tudnak. Az ajtókat  pedig biztonsági fóliával vonták be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!