Emléktáblát avattak Finta Sándor tiszteletére

Finta Sándor, néhai címzetes igazgató, költő és író évtizedeken át dolgozott a Püspöki Elemi Iskolában. Tiszteletére emléktáblát avattak az intézmény bejáratánál.

Prófusz Péter

A Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium emléktáblát avatott csütörtökön Finta Sándor, a Püspöki Elemi Iskola egykori tanára, igazgatója emlékére az intézmény Hollán Ernő utcai épületének bejáratánál.

A címzetes igazgató, író és költő 1889-ben született Győrben, 1913-ban érkezett Szombathelyre, hogy aztán egészen 1948-as nyugdíjazásáig a Püspöki iskola elismert tanára legyen. 1928-ban a Katolikus Tanítók Országos Szövetségének elnökévé is megválasztották. 1950-ben hunyt el. Tollából számtalan vers, és kötet maradt az utókorra.

A rendezvényen Finta Sándor unokája, dr. Császár Tamás elmondta: a család életében is nagy jelentőséggel bír, hogy a költő emléktáblát kaphatott abban az iskolában, melyet tisztelt és szeretett. Az alkotást Szabolcs Péter zalaegerszegi Munkácsy-díjas szobrászművész egy újságkép alapján készítette el.

A megemlékezésen Finta Sándor egykori iskolájának diákjai adtak  műsort, melyen a költő több verse is elhangzott. Az iskola bejáratánál elhelyezett emléktáblát Finta Sándor unokája leplezte le, majd dr. Veres András megyés püspök áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!