Fenyőfák tucatjait vágták ki tőből Felsőcsatáron

A törvényeket megkerülve irtják a lucfenyőket Felsőcsatáron - állítja Erneszt Sándor. A helyi pedagógus a médiát hívta segítségül, és rendőrségi feljelentést is tett.

Peltzer Géza

- Településünkön a polgármester és a jegyző a törvényeket megkerülve a hatóságot megtévesztve annak határozatát meg sem várva, jó komcsi szokás szerint  önkényesen megkezdte több mint kétszáz egészséges fenyő illegális kitermelését - írja több médiához, így hozzánk is eljuttatott kétségbeesett levelében a pedagógus.  

Kedden  zuhogott az eső, így munkásokat nem láttunk a helyszínen, a bejelentő azonban várt minket. - Amikor családommal együtt megláttam, mi folyik itt, szinte sokkolt bennünket a látvány - kommentálta a pusztítást a tanár.

- Kétségtelen, szomorú látni a sok kidöntött, egészségesnek tűnő  lucfenyőt. Kihívtuk a rendőrséget, de nem állították le a munkát. A fakitermelőknek van engedély a birtokukban, ez azonban nem érvényes szerintem, mert ugyanazon cég állította a szakvéleményt és végzi a kitermelést, ráadásul nincsenek benn az országos szaknévsorban. Az sincs rendben szerintem, hogy a helyi jegyző adott ki engedélyt a kivágásra, s hogy az engedélyen a polgármester aláírása is szerepel. Nem tudjuk, mi lesz a kivágott fák sorsa, a falu lakosságát és a szomszédos telektulajdonosokat nem értesítették a fakivágásról, a honlapon sincs fenn az információ. Természetkárosítás az, ami itt folyik, feljelentést tettünk. -

- Egy szakcég felmérése szerint a fák több mint kétharmada beteg, ezt le is ellenőriztettük. A kivágásról értesítettük az utca lakóit, egy kivételével mindenki támogatta a tervet. A munka szabályosan, testületi jóváhagyással zajlik, nem kell hozzá jegyzői engedély. A fákat pótolni fogjuk - tudtuk meg Kratochvill Attila polgármestertől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!