Fogházra ítélték a Vasi Volán szerelőit

Fogházbüntetést szabott ki a Szombathelyi Városi Bíróság mindhárom vádlottra a Vasi Volán szombathelyi javítóműhelyében történt tragédia ügyében. A verdiktet csütörtökön hirdette ki dr. Farkasné dr. Diós Mária bíró.

Simon Erzsébet

Bűnösnek ítélte a Szombathelyi Városi Bíróság azt a három vádlottat, akiknek a cselekedetei okozták egy társuk halálát több mint két éve a Vasi Volán Zrt. Körmendi úti javítóműhelyében.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével  vádolták meg  V. F. és B. I. autószerelőket, illetve I. Zs. szakmunkástanulót. 

Az elsőrendű vádlott V. F.-et és a harmadrendű vádlott I. Zs.-t egy év, a másodrendű vádlott B. I.-t másfél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az előbbi két férfi esetében a büntetés letöltését két esztendőre, míg az utóbbinál három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

A Volán-telepen több mint két évvel ezelőtt történt a szerencsétlenség: a műhelycsarnokban szerelőaknába csúszott egy javításra odaállított autóbusz. Az ékkel nem rögzített tíztonnás monstrum az akna falához szorította az ott tartózkodó S. Balázs autószerelőt, aki azonnal meghalt, valamint T. Zoltán karosszéria lakatost, ő súlyosan megsérült. A jármű azért került az aknába, mert I. Zs., miután a kormányt nem tudta elfordítani, elindította a buszt, hogy a szerelési műveleteket a társai el tudják végezni.
 
A határozat tizenöt oldalas indoklásában a bíró kifejtette: a vádlottak együttes szabályszegései ok-okozati összefüggésbe hozhatók a társuk halálával -  jóllehet valamennyien mindvégig tagadták a bűnösségüket. V. F., akinek a feladata volt a busz aknára állítása, megszegte az ezzel kapcsolatos  biztonsági előírásokat, B. I. sem tartotta be a gépjárműjavításra vonatkozó szabályokat, illetve I. Zs.-nek is meg kellett volna győződnie arról, hogy senki nem tartózkodik az aknában, amikor elindítja a buszt.

A bíróság a vádlottak, a tanúk, munkavédelmi és igazságügyi műszaki szakértők elmondásait figyelembe véve mérlegeléssel állapította meg a tényállást. A bíróság álláspontja szerint nem volt megfelelő sem a munkafolyamatok meghatározása, sem az ellenőrzése; a szerelők rutinból dolgoztak, a vonatkozó szabályok betartása nélkül. A vádlottak büntetőjogi felelőssége így megállapítható.

Az ítéletet a Szombathelyi Városi Ügyészség képviselője tudomásul vette, a vádlottak és a védőik fellebbezést jelentettek be, így a döntés nem jogerős. Mindhárom első fokon elítélt férfi jogi képviselője elsődlegesen a tényállás téves megállapítását jelölte meg indokként, illetve védenceik felmentését kérik a másodfokú hatóságtól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!