Gyöngyöspata: Orbán - a Btk.-szigorítás megoldja a problémát

A miniszterelnök szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása hosszú távon kezeli a Gyöngyöspatán kialakult, illetve az ahhoz hasonló helyzeteket.

MTI

"Most vagyunk abban a helyzetben, amikor tíz emberből kilenc azt gondolja, hogy ez így nincsen jól (...) az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket. Mindenfajta erőszakkal szemben. Ez az állam és ez a miniszterelnök dolga is" - mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában.

A kormányfő elmondta, hogy a Btk. kormány által kezdeményezett szigorítása az ilyen típusú bűncselekmények visszaeső elkövetőire akár végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Orbán Viktor szerint ezzel meg fog oldódni a probléma. 

Mint fogalmazott, az erő nyelvén kell beszélnie az államnak. Mindenki, aki törvénysértő magatartást tanúsított, haza fog menni, mert egy óra múlva megjelennek az állam képviselői és érvényt szereznek a törvényeknek; eddig volt a türelem meg a belátás, ennek most vége van  - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök szóvivője a kormány szerdai ülése után jelentette be, hogy a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a kormányzat azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az előterjesztést még aznap benyújtotta a parlamentnek Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.  

A törvényjavaslat szerint a jövőben a Btk. kimondaná: aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emellett a törvénykönyv kiegészülhet a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzítené, hogy aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A javaslat elfogadása esetén tartalmazni fogja a Btk. azt is, hogy ugyanígy büntetendő az is, aki a helyi polgárőr szervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a helyi polgárőr szervezet a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

Orbán Viktor szerdán azt írta a Facebookon: "Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni. Btk.-módosítás, részletek a híradásokban."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!