Hatalmas robbanás egy csehországi vegyipari gyárban

Hatalmas robbanás történt szerdán reggel háromnegyed hétkor a kelet-csehországi Pardubicében, a helyi Synthesia-Explosia vegyipari üzemben. Az első jelentések szerint nitroglicerin robbant fel.

MTI

A cég vezetése közölte, hogy négy alkalmazott hollétéről nincsenek hírek, további négyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Őket azonnal a városi kórházba szállították.
   
A robbanás olyan erős volt, hogy tíz kilométerre a helyszíntől is érezni és hallani lehetett. A gyárban és a gyár közelében lévő épületek ablakainak tucatjait a légnyomás kiverte.
   
Az épület, amelyben a robbanás történt, részben összedőlt. A nem hivatalos jelentések szerint nem kizárt, hogy a négy eltűnt személy a romok alatt van.
   
A helyszínre érkezett tűzoltók és mentők speciálisan kiképzett kutyákkal azonnal megkezdték a mentést. A könnyen robbanó, tűzszerészek által a robbanóanyagokhoz használt nitroglicerin nem káros, s a környezetbe állítólag semmiféle mérgező anyagok nem jutott.

 

OLDALTÖRÉS: Halálos vegyipari balesetek a világban - KRONOLÓGIA


Halálos vegyipari balesetek a világban - KRONOLÓGIA


Halálos vegyipari balesetek a világban - KRONOLÓGIA


Halálos vegyipari balesetek a világban - KRONOLÓGIA

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a világban történt halálos kimenetelű vegyipari balesetekről 2006 óta:

2006. május 29., SZERBIA: Három ember vesztette életét, és ugyanennyi megsebesült, amikor robbanás történt egy Belgrádhoz közeli vegyszer- és robbanóanyag-üzemben.
   
2006. december 21., AUSZTRIA: Két munkás meghalt, egy súlyosan megsebesült abban a robbanásban, amely az ország egyik legnagyobb vegyiüzeme, a Chemie Linz AG ammóniagyártó részlegében történt.
   
2007. március 2., SZLOVÁKIA: Nyitranovákon (Nováky) egy katonai lőszerek hatástalanítására és megsemmisítésére szakosodott üzemben bekövetkezett robbanásban két ember meghalt, öten súlyosan, negyvenen könnyebben megsérültek.
   
2008. augusztus 16., KÍNA: Több robbanás történt a Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen található Jicsou (Yizhou) város vegyipari üzemében, ahol főleg ipari ragasztók és festékek gyártásához használt anyagokat állítottak elő. A szerencsétlenségben 18 ember halt meg.
   
2009. május 15., ÖRMÉNYORSZÁG: A Jereván külterületén működő Nairit vegyianyaggyárban bekövetkezett robbanás miatt négy ember meghalt, többen megsérültek.
   
2009. július 15., KÍNA: Robbanás történt a Honan (Henan) tartománybeli Jensi (Yanshi) város vegyipari gyárában. A balesetben 5 ember életét vesztette, kettő eltűnt, 108 pedig megsérült.
   
2009. december 24., JAPÁN: Egy oszakai vegyi üzem fluorvegyületeket előállító gyáregységében robbanás történt, amikor a munkások bór-trifluridot tartalmazó tartályt próbáltak felnyitni. Négyen meghaltak, és néhányan megsérültek.
   
2010. január 24., KÍNA: Robbanás történt Pekingben, a kuangcsoui (Guangzhou) FRST Chemical cég latexet előállító műhelyében. Két dolgozó meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!