Hogyan védjük gyümölcsösünket a kórokozóktól? - növényvédelmi szaktanácsok

Megyénk gyümölcstermő területének ma már több mint felét az alma és a csonthéjasok foglalják el, mert a 2000-es évek elején több intenzív kultúrát telepítettek.

Peltzer Géza

- Termelőink nagy költséggel, nagy fáradsággal és nem mellékesen nagy állami támogatás igénybe vételével telepítettek több száz hektáron almát, meggyet és szilvát megyénkben is az évtized elején. Elvárják tehát, hogy az intenzív területekről intenzív művelés mellett nagy és minőségi hozamot érjenek el nagy árbevétellel - vélekedik dr. Márkus Antal szakmérnök, mezőgazdasági tanácsadó.

Az előző év egyik jellemzője az volt a mezőgazdasági termelők szempontjából, hogy szinte minden termék ára magasabb volt a megelőző években megszokottnál, és jelentős hiány volt a terményekből, így gyümölcsből is. Az értékes gyümölcsültetvényekben ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több termék kerülhessen ki innét a piacra.
 
- Az utóbbi napokban mind az alma, mind a csonthéjasok olyan fenológiai állapotot értek el, mely a legveszélyesebb kórokozóik fő támadási ideje - folytatja a szakmérnök. - Az almánál fajtától függően zöldbimbós és kezdő piros bimbós az állapot, egyes szilva fajták virágoznak és virágzás kezdetén tart a meggy is. Most a növényvédelem a sikeres gyümölcstermesztés alfája és omegája.
 
- Az almánál a varasodás elleni védekezést zöldbimbós, és piros bimbós állapotban kell elvégezni, melyre az előző évek tapasztalatai alapján a kontakt szerek közül a réz, mankoceb és a ditianon a nyerő. A felszívódó és biztonságot adó szerek közül a ciprodinil, difenokonazol és a pirimetanil hatóanyagokat kiemelten javaslom. Mindkét szercsoportot kombináljuk most még kénnel is. A gazdák kedvét nem kívánva elvenni, azt kell mondanom, hogy intenzív, érzékeny fajtáknál körülbelül  10-15 permetezésre lesz szükség az év folyamán, hogy eredményesen meg lehessen védeni termést. Igaz, alma esetében vannak ellenálló fajták is (topáz, pinova, florina stb) de ezek íze, zamata messze elmarad a többi, népszerű és megszokott fajtáktől (jonagold, jonagored, gála stb).
 
- A meggy igazi nagy veszedelme most a monília, amely ellen fővirágzásban minimum egy alkalommal kell permetezni, de szakmailag javasolt háromszori növényvédelem. Először virágzás elején, majd java virágzásban és a harmadszor virágzás végén. Aki csak egy alkalommal tud a költségek és esetlegesen a munkaszervezés miatt permetezni, az a gazda lehetőleg a fővirágzást kapja el - tanácsolja a szakértő.
 
- Szintén többéves tapasztalataim alapján javaslom olyan szereket kiválasztani, melyek ciprodinilt, boscalidot, difenokonazolt, miklobutanilt és piraklostrobint tartalmazzanak.

A hatóanyagok közötti eligazodást szolgálja az évente megjelenő Növényvédő szerek és termésnövelő anyagok I. kötet II. része: Hatóanyag-termék index, ahol a hatóanyag nevek átfordíthatóak könnyedén a kereskedelmi formátumokra - tanácsolja a szakmérnök a termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!