Húszéves lett a karitász

A megyeszékhelyen 1991-ben alakult meg újra a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A húszéves jubileumot csütörtökön sokféleképpen ünnepelték, például átadták a Szikla Szociális Központot.

Némethy Mária

Húsz évvel ezelőtt alakult újjá dr. Konkoly István megyés püspök kezdeményezésére a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

Szombathelyre, a jubileumi ünnepségre csütörtökön sok karitászos és vidéki pap jött el a megye minden részéből. Először a székesegyházban püspöki szentmisén vettek részt. A karitász központjában megrendezett ünnepségen először dr. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Magyar Katolikus Konferencia karitász-elnöke a  katolikus jótékonysági szervezet  tevékenységének fejlődéséről tartott színvonalas előadást. Kiemelte: fontos a ruhaosztás, de az öregek, a magára maradottak  látogatása még fontosabb. Az elesetteken, a szegényeken való segítés azért történik, hogy szebb legyen a mi szegény nemzetünk tagjainak az élete.

Dr. Soltész Miklós  államtitkár először köszönetét fejezte ki a szombathelyi karitásznak azért, hogy foglalkoznak a fogyatékosokkal is, majd felsorolta a kormány eddigi cselekedeteit a hatékonyabb munkáért: a Parlament eltörölte az adományok áfáját, a karitász pedig külön költségvetési soron kapott támogatást. Elmondta, megközelíti a százat a magukat egyháznak titulálók száma. Ezek a bizniszegyházak lejáratják a valóban hitéleti tevékenységet folytató egyházakat.   Az államtitkár nagyon fontos feladatnak jelölte meg a családok gondozását, egyben tartását, mert rendkívül sok gondot lát, tapasztal ezen a téren.

Kovács Ferenc a megyei közgyűlés elnöke kitüntetéseket adott át a jubileumi ünnepségen. Elismerő oklevelet kapott a Szombathelyi Egyhámegyei Karitász és intézményei, az öt éves Szikla Közösségi Ház és a 15 éves Rév Szolgálat. Gróf Batthyány Lajos emlékérmet vett át dr. Veres András megyés püspök és dr. Konkoly István püspök. 

Táncosok, citerások, asszonykórusok fellépése színesítette az ünnepséget, amelyen ünnepi köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, majd dr. Veres András megáldotta az uniós pályázatból felépült Szikla Szociális Központot.

A Karitász intézmény: a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete; mozgalom: mozgósít önkénteseket humanitárius célokra. Korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat szociális, egészségügyi intézmények fenntartása, segélyprogramok, akciók útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!