Kellemetlen meglepetés: nem minden nagycsaládos kap gázártámogatást

Több olvasónk jelezte, hiába igényelt nagycsaládosként gázártámogatást, nem kapott. A kérelmeket azért utasították el, mert az igénylő nem egyetemes szolgáltatóval szerződött. Az igénylőlapokon elmulasztották feltüntetni azt a kitételt, hogy a gázt szabadpiacról beszerző nagycsaládosok nem jogosultak a kedvezményre, ismerték el a minisztériumban a vasnepe.hu-nak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Becsapva érzik magukat azok a nagycsaládosok, akik a minap szembesültek a ténnyel: nem kaptak gázártámogatást.

A Magyar Államkincstár által a fogyasztókhoz eljuttatott igénylőlapokon ugyanis nem szerepelt az a feltétel, hogy a gyermekek után járó jóváírásra csak azok a nagycsaládosok jogosultak, akik egyetemes szolgáltatókkal állnak szerződésben.

A jogosultság alapja a családi pótlék, szó sem volt arról, hogy a kedvezmény igénybevétele függ a szolgáltatótól, panaszolta az egyik felháborodott szülő, aki nem érti miért különbözteti meg a kormány az egyik nagycsaládost a másiktól, aszerint, hogy egyetemes, vagy nem egyetemes szolgáltatóval szerződött?

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM), ahol érdeklődésünkre azt válaszolták: számukra minden család egyformán fontos, azonban a kormányzatnak csak az egyetemes szolgáltatás (ESZ) árára és fogyasztási jóváírására van ráhatása.

Azok a 20 köbméter/óra kapacitásnál kisebb mérőórával rendelkező fogyasztók, akik a szabadpiacról, kereskedelmi szerződéseken keresztül szerzik be a földgázt, annak reményében – és döntésük minden kockázatát vállalva – léptek ki az állam által kontrollált fogyasztói körből, hogy ezzel a döntésükkel árelőnyhöz jutnak az ESZ-ben megállapított árakhoz képest. Ezzel a döntésükkel az elmúlt időszakban az ESZ árainál olcsóbban jutottak földgázhoz. Amennyiben úgy gondolják, hogy a kereskedelmi szerződésben számukra biztosított árelőny nem elegendő és nagyobb segítséget jelent nekik az ESZ-ben működő jóváírási rendszer, bármikor visszaléphetnek, érveltek a NMF-ben.

Ez esetben természetesen a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően lesznek jogosultak a fogyasztási jóváírásra, fűzték hozzá.

Ez utóbbi mondat azt jelenti, hogy - mivel az igénylés határideje február végén lejárt - , 2011-ben már akkor sem lesznek jogosultak a kedvezményre, ha szolgáltatót váltanak. Az is belátható, hogy sok nagycsaládos, ha időben értesül a feltételről, a párezer forintos megtakarítás helyett nyilván a több tízezrest preferálja - ehhez csupán arra lett volna szükség, hogy az említett pontot feltüntessék a nyomtatványokon is, és ezzel esélyt adjanak a választásra.

Ami a minisztérium azon mondatát illeti, hogy "a kormányzatnak csak az egyetemes szolgáltatás (ESZ) árára és fogyasztási jóváírására van ráhatása", ez is sántít, hiszen például a Magyar Telekom - amely közel ötven magyar városban kínál földgázt -, korábban is jóváírta a támogatásokat a fogyasztók számláján. Miután a Magyar Államkincstár megyei szervezete elküldje a jogosultságról szóló határozatot a vállalatnak.

A tárca álláspontja szerint akik a szabadpiacra kiléptek, azok önszántukból vállalták ezt a kockázatot. Részükre „kárpótlás” lehet az, hogy korábban a többi fogyasztónál olcsóbban szerezték be a földgázt, és a jövőben bármikor visszaléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe.

Valóban bármikor visszatérhetnek, de idén a jóváírási lehetőségük már elúszott. Nem a saját hibájukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!