Korszerű eszközöket kapott a sárvári mentőállomás

Korszerű eszközökkel gazdagodott a sárvári mentőállomás. Egy pályázat jóvoltából a bajba jutott gyermekek ellátását javíthatják így.

Simon Erzsébet

Traumatológiai gyermek sérültek helyszíni ellátását és szállítását segítik azok a korszerű eszközök, amelyekhez egy pénzintézet Egészséges Nemzetért Alapítvány gyermek egészségügyi támogatási programjának köszönhetően jutott hozzá a kisváros mentőállomása.

A gyermek gerinchordágyat a rögzítő csomagokkal, a gyógyszerporlasztót, a gyermek traumatáskát pénteken adták át a használóinak ünnepélyesen. Az eseményen Karádi Mihály, a mentőállomás vezetője köszöntötte a támogatókat s a megajándékozottakat.

A gyógyvarázs-program keretében évente mintegy huszonöt millió forint támogatásban részesülnek  gyermekintézmények, egészségügyi intézmények, megyénk eddig ötmillió forint értékű orvosi műszerekkel gazdagodott, mondta el Horváth Zsolt helyi fiókigazgató és Szabó Sándor pénzügyi vezető.

Kondora István polgármester szerint ezúttal is jó helyre érkezett az adomány, hiszen a mentőállomás dolgozói a kötelező feladataikon túl önszervező módon is rendkívül sokat tettek azért, hogy a munkakörnyezetük megújuljon.

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója elismeréssel beszélt arról, hogy az OMSZ Sárvári Mentőállomásának munkatársai három évvel ezelőtt - mivel nem kaptak állami támogatást az intézmény renoválásához - mozgalmat indítottak, segítőket kerestek. Az országban egyedülálló módon széleskörű társadalmi összefogással belevágtak az épület teljes felújításába. A mintegy tizenöt millió forint értékű átalakítással méltó munkakörülményeket teremtettek. Az elmúlt évek a minőségi fejlesztéssel teltek, s ezt szolgálják a pályázaton elnyert új eszközök is.

A pályázatot Szabó Zoltán mentőtiszt írta Zanati Margit vöröskeresztes aktivista segítségével. Szabó Zoltán úgy fogalmazott: a település polgármestere rendszerint azt hangsúlyozza, hogy ötcsillagos várost  szeretne, ők, mentők pedig ötcsillagos állomást. Ehhez olyan segítőkre van szükségük, mint a mostani ajándékozók. A korszerű eszközök révén ugyanis a sérült, beteg gyermekek helyszíni ellátását az eddigieknél jobban meg tudják oldani. Az elmúlt évben több mint 1500 mentésnek minősülő esetük volt; a gyermekbaleseteknél nagy hasznát vették volna a traumatáskának. 

ÉVFORDULÓK ÉS GUINESS-REKORD

A sárvári szervezett mentés kezdetének hatvanadik évfordulóját az idén ünneplik. A jelenlegi mentőállomást negyven éve avatták föl. Az évfordulók kapcsán a kisváros lesz a helyszíne a megyei mentő és vöröskeresztes napnak. Ekkor Guiness-rekordra is készülnek az egyszemélyes újraélesztés kategóriájában. Négy éve a Sárvári Önkormányzati Kórházban megszűnt az aktív betegellátás, azóta a mentőállomás sürgősségi ellátásban betöltött szerepe  felértékelődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!