Líbia: Kadhafi két fia tervet ajánl apjuk elmozdítására

Moammer Kadhafi líbiai vezető két fia megoldást javasol a líbiai konfliktus rendezésére, amelynek értelmében apjukat kitennék a hatalomból, hogy megnyissák azt utat egy alkotmányos demokrácia megteremtése előtt - közölte egy diplomata és egy líbiai tisztviselő vasárnap.

MTI

A The New York Times internetes oldalán vasárnap közölte az értesülést. A terv szerint Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám vezényelné az átmenetet.
   
A Kadhafit támadó ellenzéki erők, valamint az őket támogató Egyesült Államok és az európai hatalmak ugyanakkor a 40 éve hatalmon lévő vezető rendszerének sokkal radikálisabb leváltását sürgetik.
   
Egyelőre nem világos, hogy a 68 éves Kadhafi mennyire áll ki két fia indítványa mellett, bár egy, a fiaihoz közelálló személy azt mondta, hogy az apa úgy tűnik, hajlandó elfogadni azt.
   
A kezdeményezés betekintést nyújt a Kadhafi családon belüli viszonyokra egy olyan időszakban, amikor az ezredes, akinek hét fia van, erősen rászorul gyermekeire. A líbiai vezető, akit elhagyott egyik legközelebbi bizalmasa, a külföldre szökött Musza Kusza külügyminiszter, és akit az elmúlt évtizedekben elkövetett merényletek, és belső tisztogatások is elszigeteltek, most csupán fiaira, a megbízható tanácsadókra és katonai parancsnokokra támaszkodhat.
   
A mostani javaslat ugyanakkor rávilágíthat arra az ellentmondásra, ami a Kadhafi családon belül megmutatkozik. Szaif al-Iszlám és fivére, Szaadi egy nyugati mintájú gazdasági és politikai rendszerben gondolkodik, míg Hamisz, az apa biztonságára ügyelő gárda parancsnoka, illetve a biztonsági ügyekkel tanácsadóként foglalkozó negyedik fiú, Mutaszim, a keményebb vonalat, a felkelés elnyomásának a híve - írta a The New York Times.
   
A lap szerint a hatalom békés átadására tett indítvány azt mutatja, hogy a Kadhafi kormányzat érzékeli a szövetségesek két hete tartó légicsapásainak szorítását, amelyek komolyan megnyirbálták kormányerőknek a felkelőkkel szembeni technikai fölényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!