LMP: vizsgálja ki a médiatanács a Cohn-Benditről szóló MTV-s riportot

Az LMP felszólítja a médiatanácsot, hogy saját hatáskörben vizsgálja ki a Magyar Televízióban múlt héten bemutatott, Daniel Cohn-Benditről szóló híranyagot - mondta keddi, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székhelye előtt tartott sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

MTI

Karácsony Gergely közölte: a közszolgálati televízió múlt heti hírbejátszása "nyilvánvalóan manipulációt, ha úgy tetszik hazugságot tartalmazott", amikor azt állította, hogy az LMP rendezvényén részt vevő Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament Zöld frakciójának társelnöke nem válaszolt egy kérdésre. Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának LMP-s alelnöke szerint nyilvánvaló, hogy az európai parlamenti politikus válaszolt a kérdésre és amikor később elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét, akkor a repülőtérre indult.

Hozzátette, abban bíztak, hogy a közszolgálati televízió, illetve a közszolgálati hírcentrum levonja a megfelelő konzekvenciákat az esetből, de annak kivizsgálása helyett a műsor szerkesztője "felfelé lépett a ranglétrán". (Papp Dániel, a hivatkozott tudósítás készítője az MTVA hír- és hírháttér műsorainak főszerkesztőségét vezeti.)

Karácsony Gergely jelezte: azt szeretnék kérni a közszolgálati hírműsorok gyártóinak vezetőitől, hogy "ne ültessenek politikai komisszárokat az újságírók nyakára". Úgy fogalmazott, hogy a Magyar Televíziónál, a Magyar Rádiónál és a Magyar Távirati Irodánál jó újságírók dolgoznak, akik képesek ellátni a törvény által előírt feladataikat.

Hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozottságot és a tárgyilagosságot minden nagyobb sajtóorgánumtól el kell várni. Ez különösen igaz azokra, akik közfeladatot látnak el az adófizetők pénzen - jelentette ki, megjegyezve:  ez az eset olyan precedens, amikor "meg kell állni és vissza kell fordulni".

Karácsony Gergely szavai szerint "gyakorlatilag minden nap történik egy lemondás" az MTVA-nál, ami azt mutatja, hogy a szervezeten belül erős belső feszültségek lehetnek. Ennek az az oka, hogy újságírók a szakmai hivatásuknak akarnak megfelelni és "nem valamifajta pártukáznak" - értékelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!