Minden követelésükről lemondtak, ugrott a végkielégítés

Egy munkahelyváltás kapcsán magyarszombatfai megváltozott munaképességű emberek kerültek lehetetlen helyzetbe. A váltás miatt felmondtak, az új cégnél elküldték őket.

Kiss Tamás

A szombathelyi központú Lux-Rehab magyarszombatfai telephelyéről munkavállalói rendes felmondással távozó megváltozott munkaképességű dolgozók mindössze egy hónapot tölthettek új munkaadójuk, a pápai Move kötelékében. Így pedig se végkielégítés, se munka nem jutott számukra.

Az eset megértéséhez tudni érdemes, hogy a rehabilitációs foglalkoztatásra vonatkozó támogatási szabályok 2007-es megváltozása után a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cégek közül számosan, köztük vasi vállalkozások is bajba jutottak.  Az akkori döntés szerint mindössze 21 nonprofit társaság kerül(hetet)t be a kiemelt módon támogatott védett szervezetek közé, a kimaradóknak jóval kevesebb állami pénzzel kellett beérniük. Ez utóbbiak közé tartozott a korábban 1500 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazó, a vasi megyeszékhelyre bejegyzett Lux-Tex Kft. is, illetve az általa létrehozott nonprofit társaság, a Lux-Rehab is.

A Szombathelyen 56, Sárváron 18, Magyarszombatfán 11, Gersekaráton 9, Szentpéterfán 5, Csöglén 24, Budapesten pedig 3 telephelyen 54 főt foglalkoztató Lux-Rehab Nonprofit Kft. sorsa egyre inkább bizonytalanná vált, nem kis mértékben, mert az általa alkalmazott súlyosan fogyatékos emberek foglalkoztatási támogatása lecsökkent. A menedzsment azt kérte a szaktárcától, hogy más cégek példáját követve a Lux-Rehab is integrálódhasson az egyik kiemelten támogatott szervezetbe, de nem járt sikerrel. A Lux-Rehab vezetői ekkor a munkaügyi központhoz fordultak, s az igényelt bérkiegészítést a múlt év végéig a Vas megyei telephelyekre meg is kapták. Kiss Tamás ügyvezető akkor azt jósolta, hogy az aktuális támogatási feltételek mellett a cég aligha éri meg a 2011-es évet. Tartalékaik kimerültek, működésükhöz hitelt vettek fel, s mint arról szintén beszámoltunk: a működőképességük helyreállításához kért 26 millió forintos egyszeri állami támogatást sem kapták meg. Így megpróbálták kiemelten támogatott, védett cégekhez elhelyezni dolgozóikat, s részben sikerrel is jártak. Szombathelyi dolgozóik közül a Főkefe 37 főt vett át, a Move Zrt. pedig a vidéki telephelyeken dolgozó 40 embert alkalmazta.

A Lux-Rehab vezetői azt kérték a távozóktól, hogy munkavállalói rendes felmondással szüntessék meg a jogviszonyukat, mondván: a továbbfoglalkoztatásuk úgyis biztosított. Ezt ők meg is tették, a magyarszombatfai telephely január 31-én átvett dolgozóinak azonban csalódniuk kellett: a Move ugyanis egy hónappal később bezárta a telephelyet, őket pedig  még a próbaidő letelte előtt elküldte.

A kényes ügyről megkérdeztük Kiss Tamást, a Lux-Rehab ügyvezetőjét, aki elmondta: végig bíztak abban, hogy ígérete szerint a kormány az idei év elejéig új mederbe tereli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatását. Ez azonban nem történt meg, így nem tehettek mást, megpróbálták elhelyezni  embereiket. A gersekaráti, a sárvári, a szentpéterfai varrodák mellett a magyarszombatfai műanyagüzem is a Move Zrt.-hez került, s ez utóbbi kivételével a többi működése a mai napig zökkenőmentes.

- Sajnálom, ami a Magyarszombatfán dolgozó emberekkel történt, de mi nem tehettünk, nem kérhettünk mást, mint hogy közös megegyezéssel távozzanak. Amennyiben ugyanis mi mondunk fel egy dolgozóknak, a törvény értelmében elveszítjük a teljes bértámogatást, s egyetlen fő után sem kapunk állami segítséget - mutatott rá Kiss Tamás a szabályozás fonákságára, hozzátéve: örültek, hogy  munkatársainkat sikerült elhelyezniük, de ennél tovább nem terjed a felelősségük.

Laptársunk, a Zalai Hírlap érdeklődésére Glück Ferenc, a Move Zrt. elnöke azt közölte, hogy ők a dolgozókat nem munkajogi jogutódlással vették fel, s ezt tisztázták is velük, s ő k ezzel a feltétellel is vállalták a váltást.
A rehabilitációs foglalkoztatásból tavalyhoz képest a központi költségvetés idén 23 százalékos támogatást vont el, ezzel a magyarszombatfai telephelyen végzett tevékenység veszteségessé vált, ezért zárták be azt. A dolgozókat más telephelyen elhelyezni megfelelő képzettség hiányában nem lehetett.

MUNKA ÉS  VÉGKIELÉGÍTÉS NÉLKÜL

A Zalai Hírlapnak nyilatkozó Géczi Árpádné szerint a távozásnál a közös megegyezéssel, illetve, hogy aláírattak velük egy papírt, miszerint minden követelésükről lemondanak, kihasználták a jóhiszeműségüket. Így most nem kaphattak végkielégítést, munkát találniuk pedig szinte lehetetlen. Az asszonyt amúgy mindössze néhány hónap választja el a megérdemelt  nyugdíjtól...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!