Negyvenezer kilométer gyalogosan, kutyájával: Gianluca tizenegy éve járja a világot

Szombathelyre is elérkezett Gianluca (39), aki 11 éve járja a világot gyalogosan, a kutyájával. Most épp "Európa szívében" sétál, egy öt országot érintő turnén, Közép-Európában.

Merklin Tímea

A Torinóból való férfi a gyalogosan, "kutyával kísért leghosszabb út Guinness-rekordot"  akarja felállítani. Amerre jár, bemegy a polgármesteri hivatalokba, igazolást, pecsétet, aláírást kér, hogy itt is járt. Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar is aláírta a dokumentumot, amely  támogatja a rekordkísérletet.

- Háromszor mentem végig Olaszországon. Jártam Svájban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Lichensteinben, Szlovákiában, a Vatikánban, a San Marino-i köztársaságban, Monacóban. Ez volt az első kilenc év  - mesélte Gianluca az egyik Fő téri kávézó teraszán. (A pincérnő rendes volt: kértünk és kaptunk vizet a kutya számára is.)  

- Az elmúlt évben könyvet írtam magamról és a kutyámról, a Rizzoli kiadónál jelent meg. Idén februárban indultunk Svájcból, hogy bejárjuk mancson és lábon "Európa szívét." Ez a közép-európai kör öt országot érint: Svájcot, Ausztriát, Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot. -

Hogy a mi a célja ezzel a hosszú sétával, Gianluca azt feleli, hogy "megérintsem az emberek szívét."  Azt mondja,  szponzora nincs, de mindig van, aki segít, ha valahol pihenni szeretne. Különben meg csak megy, megy, ha esik, ha fúj. Még egy esernyője sincs. Csak egy kalapja. De azt is le szokta venni, szereti, ha az arcán folyik a víz.

Egyáltalán: szereti a természetet, az érzéseket, ezek kifejezése által kommunikálni, szerinte ez az emberek közös "anyanyelve."

- Mikor 7 éves voltam, meghalt az apám. Kinyitottam egy atlaszt, és elkezdtem nézegetni a világot. Aztán tanultam,  dolgozni kezdtem. Volt munkahelyem, úgy éltem, mint más. De 28 évesen rájöttem, hogy "nem élek."  Otthagytam mindent. Feleségem, gyerekem nincs. Még soha nem voltam szerelmes. Az édesanyámmal és a nővéremmel hetente beszélünk telefonon. Minden karácsonykor hazamegyek. -

Mikor fejezi be a gyaloglást? Nem sürget az idő. A jelenben élek. Most itt vagyunk, beszélgetünk. Nekem minden találkozás ünnep, minden ember meglepetés, kíváncsi vagyok rá, jól érzem vele magam, ha időt szán rám, figyelmet szentel nekem. Ezért csinálom. 

EDDIG 29 PÁR CIPŐT HASZNÁLT EL

Gianluca eddig 40600 kilométert tett meg, ténylegesen 1176 napot gyalogolt. 20-40 kilométert megy egy nap. Egy-egy állomáshelyen két-három napot tölt pihenéssel, és kimossa ilyenkor a ruháit. Azt mondja 29 pár cipőt használt el útjai során. Idén februárban indult Svájcból. Április 28-án érkezett Szombathelyre. Ez volt  harmadik megállója Sopron és Vasasszonyfa után. Tőlünk délre tart Jákot érintve Zalaegerszegre Pécs felé, majd Győrbe, aztán  Pozsonyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!