Puskaporos Történelmi Várfesztivál Fraknó várában

A Puskaporos Történelmi Fesztivál keretében több mint 5 nemzet - köztük 150 magyar - hagyományőrzőjével korhű öltözetben, 60 sátorból álló élő katonai táborával Fraknó várában Ausztria egyik legnagyobb történelmi játéka látható szombaton és vasárnap.

MTI

A várfesztivál pénteken délután kettőkor kezdődik a hagyományőrzők, zászlólengetők és zenészek ünnepélyes felvonulásával Sopronban a Hűségzászlónál, majd négy órakor Bécsújhely (Wiener Neustadt) főterén folytatódik.

Fraknó várának falai között szombaton és vasárnap újra életre kel a XVII. és XVIII. századi történelmi Magyarország világa. Zenei programok, kézművesek, korhű bazár, meleg ételek és kulináris élvezetek várják az idelátogatókat. Óránként látványos párbajok, tüzérségi próbák és csatajelenetek zajlanak a vár több pontján - mondta el az MTI-nek Schneider Erika, az Esterházy Magánalapítvány budapesti képviselője.

A tavaly debütált fesztivál idén még látványosabb lesz, a gyűjtemény történelmi fegyvereivel megvívott párviadalok, a látványos csatajeleneteik újabb műsorral egészülnek ki: különböző tüzérségi bemutatókat tartanak, s eközben élettel telik meg a várárok is. Ott többek között a napóleoni időszak egy katonai tábora áll majd a középpontban.

A fesztivált színesíti egy török bazár, a Fatime tánccsoport keleti táncai, zászlólengetők és vásári komédiások, gyermekeknek bűvészprogram és pónilovaglás is lesz.

A várban a Musica Historica magyar régizenei együttes Csörsz Rumen István vezetésével egész napos műsort ad. Ezenkívül hajdú és oszmán-török fegyver- és katonaiegyenruha-bemutatók várják az érdeklődőket.

A fesztivállátogatók közül, akik korhű jelmezben érkeznek vagy Kisalföld hűségkártyával rendelkeznek a várbelépő felét fizetik, a hat éven aluli gyermekeknek ingyenes a belépés - tette hozzá Schneider Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!