Romagyilkosságok: Pető Zsolt továbbra is tagad

Továbbra sem tesz vallomást és tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el a romagyilkosságok ügyének harmadrendű vádlottja, ezért korábbi nyomozati vallomásának ismertetésével folytatták az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatti büntetőper tárgyalását pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

MTI

Pető Zsolt, akinek a négy vádlott közül egyedül van meghatalmazott védője, már nyomozati vallomásában sem kívánt a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadásról beszélni. Az első- és a másodrendű vádlott, a Kiss testvérek nyomozati vallomásukban, amelyet az előző tárgyalási napokon fenntartottak, bűntársként nevezték meg Pető Zsoltot.
   
A harmadrendű vádlott - a bíró által ismertetett nyomozati vallomásában - részletesen beszélt személyi körülményeiről. E szerint a cukrász végzettségű, garázdaság miatt korábban pénzbüntetésre ítélt férfi biztonsági őrként dolgozott bankokban, sorkatonai szolgálata alatt pedig határvadász volt.
   
Pető Zsolt a folytatólagos kihallgatásokon minden gyanúsítás ellen panasszal élt, azt hangoztatva, hogy nem követett el bűncselekményt. A pénteki tárgyaláson felolvasott vallomásai egyikére sem tett észrevételt, így tagadva továbbra is, hogy a besenyszögi fegyverrablásban, a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságban, a kislétai emberölésben részt vett volna tettesként.
   
Nyomozati vallomása szerint a besenyszögi fegyverrablással kapcsolatban is mindössze annyit mondott: azt sem tudja, hol van Besenyszög. A vádiratban foglaltak szerint a fegyverhirdetést leellenőrző telefonhívást sem kezdeményezhette, mert Újfehértón se járt soha. (A vád szerint a már eltervezett támadásokhoz a fegyvereket rablás útján akarták megszerezni, ezért fegyverhirdetéseket böngésztek, így jutottak el a besenyszögi hivatásos vadászhoz.) 

A 2008. március 7-i besenyszögi fegyverrablással összefüggésben ellene feltárt bizonyítékokra Pető Zsolt úgy reagált: a helyszínen rögzített lábnyom nem az övé, mivel a lábmérete 45-46-os, a lenyomat pedig ennél kisebb.
   
Pető Zsoltot a Nemzeti Nyomozó Iroda a szombathelyi börtönben hallgatta ki a fegyverrablásról és a romák sérelmére elkövetett támadásokról. A vádlott a pénteki tárgyaláson sérelmezte, hogy bár a nyomozók külön kezelték a bűncselekményeket, ugyanaz a tiszt hallgatta ki mindegyik ügyben. Pető a kihallgatási szembesítést is megtagadta, de közlése szerint azt tiltakozása ellenére megtartották.
   
A vádlott a romák elleni támadásokkal kapcsolatban semmilyen vallomást nem tett, a gyanúsítások ellen panasszal élt.
   
A pénteki bírósági tárgyalás ideje alatt a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épületében megjelent a tatárszentgyörgyi áldozat apja, Csorba Csaba. A 2009. február 23-ára virradóra történt támadásban meghalt 27 éves férfi apja újságíróknak azt hangoztatta: a rendőrök kezdetben egyszerű balesetként kezelték az esetet, ők hiába mutatták a támadás hajnalán a nyomokat, a lőszerhüvelyeket, a Molotov-koktélok darabjait, azokról a rendőrök nem vettek tudomást. A hatóságok intézkedései miatt több feljelentést is tettek, de panaszukat elutasították.
   
A tatárszentgyörgyi gyilkosság utáni helyszíni szemle miatt több vizsgálatot is indítottak a tárcavezetők az akkori miniszterelnök utasítására, és hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt fegyelmi eljárást is lefolytattak rendőrök ellen.
   
A bíró a harmadrendű vádlottra vonatkozó bizonyítási eljárást befejezve szünetet rendelt el, majd a vádlottaktól lefoglalt telefonok híváslistájának és a cellainformációkról szóló szakértői jelentésnek az ismertetésével folytatta a tárgyalást. A vád szerint a négy férfi - külön a bűncselekmények elkövetéséhez – szerzett be telefonokat és a támadások helyszínein ezeken beszéltek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!