Semmi sem szent: rongálják a sírokat, ellopják a kegytárgyakat a temetőből

Akadnak olyanok, akiknek semmi sem szent. Gyakran hallunk arról, hogy virágot, mécsest lopnak el a síroktól, megrongálják a kegyhelyeket, s értékes tárgyakat visznek el templomokból. Sok esetben a temetői lopások kis értékűek, a sértettek csak ritkán tesznek feljelentést, az erkölcsi kár azonban jelentős.

Bajdó Bettina

Múlt hét végén ismeretlen tettesek a tanakajdi temetőben nyolc síremléket rongáltak meg. A tettesek a síremlékekhez rögzített bronzból készült vázákat és mécses tartókat feszítették le és vitték el. Pár héttel korábban az alsóújlaki temető egyik sírjáról műmárvány vázát vittek el, nem sokkal később pedig Pácsony temetőjéből két márvány váza és egy márvány kaspó tűnt el. Januárban egy simasági lakos jelezte, hogy a helyi temető egyik sírjáról elvittek öt darab, porcelánból készült angyalkát. A kár közel 120 ezer forint.

Leibinger Eszter, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóviője elmondta, hogy az elmúlt egy évben szinte alig történt lopás, illetve rongálás a Szombathelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő a temetőkben. Az elmúlt három hónapban azonban három ilyen esetet is regisztráltak. 

- Temetői rongálásokról, lopásokról csak kis számban érkezik bejelentés hozzánk - folytatta a szóvivő. - Minden bizonnyal vannak olyan esetek, amiket nem jelentenek be, ezért ezek számunkra láthatatlanok maradnak. A rendőrségnél kiemelt időszakként kezeljük a halottak napját. Ezen a napon, illetőleg az ezt megelőző időszakban tömegre lehet számítani a sírkertekben. A közrendvédelmi osztály dolgozói ebben az időszakban nagyobb számmal van jelen a temetőkben, illetve azok környékén. A közlekedési járőrök a megnövekedett forgalom folyamatosságának biztosítása érdekében végzik feladataikat, míg a bűnügyi szervek civil ruhás nyomozói portyaszolgálatokban igyekeznek megelőzni a bűncselekmények elkövetését.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a temetőkben fokozottan kell arra figyelni, hogy értékeiket az oda látogatók ne hagyják őrizetlenül, a gépjárművek ajtajait mindig zárják be, és ott egyéb értékeket ne hagyjanak, hiszen könnyűszerrel válhatnak a bűnözők prédájává.

A templomokat sem kímélik a tolvajok: tavaly januárban három vasi templomba is betörtek. Meggyeskovácsiban a sekrestyéből tűnt el a persely, a benne lévő mintegy nyolcezer forinttal együtt. A sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy mivel a nyomozás adatai alapján nem tudták megállapítani, hogy ki volt az elkövető, továbbá az eljárás folytatásától sem volt várható eredmény, ezért az ügyet 2010 márciusában felfüggesztették.

Januárban Bozsokon is tolvaj járt a római katolikus templomban. A tettes lefeszítette a falról a templom perselyét, de ki már nem tudta nyitni, így csak a rongálással okozott mintegy 10 ezer forintnyi kárt. Itt a kőszegi rendőrkapitányság indított nyomozást, ám az eredmény ugyanaz volt, mint az előző esetben, az eljárást felfüggesztették.

2008-ban Szentgotthárdon a rábakethelyi templom- és temetőkertben szétverték a kálvária stációit, darabokra hullottak az üvegfestmények. A kár félmillió forintot ért el. Úgy tudjuk, hogy ebben az esetben meglett az elkövető, aki a kárt is megtérítette.

Senki és semmi nincs biztonságban

Felfogni sem tudom, hogy ki lehet arra képes, hogy virágot lopjon valaki sírjáról. Azt meg végképp nem tudom elképzelni, hogy utána a lopott virágot valaki nyugodt szívvel teszi rá hozzátartozója sírjára. A sírkertek meggyalázásában is Budapest áll a vezető helyen Magyarországon. Kádár János csontjainak, Hofi Géza bronzból készült babérkoszorújának ellopása csak a legismertebb esetek közé tartoznak. De nem csak a fővárosi, hanem most már a vidéki temetőkben sincs senki és semmi biztonságban a tolvajoktól, sírgyalázóktól. Visznek mindent, ami mozdítható: leggyakrabban koszorút, mécsest, virágot lopnak, de tűnt már el kézitáska, bicikli és öntözőkanna is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!