Szőlő jövésnek könyve rendezvénysorozat Kőszegen

Megkezdődik pénteken a Szőlő Jövésnek Könyve elnevezésű rendezvénysorozat Kőszegen, amelynek keretében nemzetközi borbemutatót és -versenyt, szőlő- és klímakonferenciát, a történelmi kisváros apraját-nagyját megmozgató felvonulást is rendeznek.

MTI

Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a zárt körű nemzetközi borversenyt pénteken tartják az Írottkő Szállóban, szombaton pedig a szőlő- és klímakonferenciának a kőszegi Európa Ház ad otthont.
  
A borversenyre idén 82 bort neveztek a gazdák, ezek a kiírásnak megfelelően mind 2010-es évjáratúak. A nemzetközi borverseny a hagyományoknak megfelelően meghívásos, és kifejezetten a kereskedelmi forgalomban palackozottan kapható borok vetélkedése.
   
A kőszegi nagyobb pincészetek mellett meghívást kapott Kőszeg partnervárosai közül a Németországi Vaihingen an der Enz, a Szlovákiai Szenc, illetve a szomszédos burgenlandi pincészetek néhány képviselője, de részt vesznek a versenyen a magyarországi történelmi borvidékeket képviselő pincészetek is.
   
Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő szőlő- és klímakonferencián a szőlőművelés aktuális kérdéseiről és a klímaváltozás okozta új kihívásokról esik majd szó. A tudományos munka három szekcióban zajlik majd, az elsőben a különböző megfigyelésekről, a másodikban a klímaváltozás hatásairól, a harmadikban pedig a szőlőfajtákat veszélyeztető betegségekről lesz szó.
   
A rendezvénysorozat a Szőlő Jövésnek Könyvébe történő bejegyzéssel éri el csúcspontját április 25-én. A helyi borosgazdák a hagyomány szerint Szent György napja körül zenés menetben vonulnak a városháza elé, hogy bemutassák a város elöljáróinak az idei szőlőhajtásokat, amelyekből megbecsülik a várható termést is. Ezt követi 1740 óta a Szőlő Jövésnek Könyvébe való bejegyzés, amelynek során egy nagy könyvbe berajzolják a Szent György napja hajnalán a kőszegi szőlőhegyen szedett hajtásokat. Ennek az ünnepségnek a keretében hirdetik ki a nemzetközi borverseny eredményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!