Szombathelyi közgyűlés online: áprilisi menet, alkotmányozási kitérővel (délelőtt)

Kilenc órától soros ülését tartja a szombathelyi közgyűlés. Kövesse velünk az eseményeket percről, percre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

9.00 Harry Potter varázsütésére hirtelen tömegesen kerülnek elő a képviselők, az addig gyér népsűrűségű terem benépesül. A Városháza előtti téren Lakos Dezső hivatásos szabadságharcos szervezett flash-mobot, néhány tucat ember társaságában az alkotmányozás és az emberek elszegényedése ellen tiltakoznak. Lakos úr időközben megérkezett a terembe.

Kemény politikai csatára számítunk, vélhetően terítékre kerül az Art Café bérleti ügye - erről külön dolgozatban számolunk be, megpróbáltuk kideríteni, hogyan jutott nagykoalícióra a Fidesz és az MSZP a kérdésben. Emellett több olyan ügy van, ami a háttérből meghatározza a helyi közéletet - kíváncsian várjuk, előkerülnek-e ezek. 

Kezdődik:Szakály Gábor (Fidesz) javasolja, hogy a közbeszerzési bizottság elnökét (Gyebrovszki János, MSZP) cseréljék le, mivel a képviselő gyanúsított lett a közelmúltban.

Oktatási intézmények a következő topik: az MSZP szerint nem kellene tárgyalni a szombathelyi közoktatás átalakítását májusban, a Fidesz szerint viszont igen.

Kisebb vita: Gyebrovszki János szól még hozzá, üljél már le, szólnak be neki a jobberek.  

9:18 szavazás a napirendi pontokra tett javaslatokról - májusban tárgyalják a nagy cégek és a szombathelyi szakképzés kapcsolatát. Tárgyalnak Gyebrovszkiról, a szombathelyi közoktatás nem kerül napirendre, illetve nem lesz  név szerinti szavazás az egyik napirendi pontról

9:23 dr. Puskás az alkotmány elfogadásáról beszél, bejelenti, hogy megjelent a teremben Gulyás Gergely (Fidesz) az alaptörvény egyik előkészítője, Vas megyei képviseló, és tájékoztatást ad arról, hogy miért fontos az alkotmány. Tekintettel arra, hogy a témáról kimerítően beszámoltunk, ezért egy linket teszünk ide azoknak, akik csak most értesülnek arról, hogy új alaptörvénye van Magyarországnak.

Addig felsoroljuk, hogy mire lehet számítani, ha kardozni kezdenek a képviselők. Az Art Café bérlete körül hetek óta áll a bál, az alapvetően jogi vitát (mikortól lépett érvénybe a 10 évre szóló szerződés, mivel a megállapodás újabb öt évre szóló hosszabbítási lehetőséget tartalmaz, ha a bérlő a lejárat előtt hatvan nappal ezt írásban jelzi) sikeresen politikai föld-föld rakétává gányolták a nyájas politikusok. A balosok Molnár Miklóson keresik a fogást (az alpolgármester december 1-ig ügyvezetője volt a kávézót bérlő cégnek, 2011. márciusig pedig tulajdonrésszel is rendelkezett a vállalkozásban), azonban a nagy felelős-keresgélés közben sikeresen feladták a magas labdát a jobboldalnak, így az a mostanában sokat támadott és alaposan megfaragott Agora (és annak vezetője) elleni támadásra használja fel az ügyet. 

Hogy miért támadja a baloldal ennyire Molnárt arra némi magyarázatot ad, hogy az elkészült a jelentés a SZOVA ingatlanvásárlásairól (buszpályaudvar, ipari park), ami bemutatja, mire költötték a kötvénykibocsátásból származó pénz egy részét.

9:43 eddig tartott Gulyás Gergely beszámolója. Czeglédy Csaba szól hozzá, örülünk, hogy a helyi ügyeket színesíti az országos fősodor hullámverése. Czeglédy családi anekdotát mesél, ami nagyjából arról szól, hogy akár 30-40 évig is tarthat a Fidesz-uralom a jelenlegi szabályok alapján.
Marad az alkotmány a topik, kezd partalanná válni a vita, most Sági József (Fidesz) beszél a modern konzervatizmus alkotmányáról, illetve áttekintés nyújt a történelmi hagyományokról. Horváth Zoltán (LMP) is a ringbe száll, szerinte pártja nyeri a következő választást, így nem kell tartani a 30-40 éves Fidesz-uralomtól. Szurkolunk, hogy legyen még hozzászóló, és igen, Németh Kálmán következik, az alkotmány önkormányzati részéhez szól hozzá: az ötéves önkormányzati ciklust üdvözli.  A hitelfelvételek korlátozása ellenben nem tesz jót a településeknek. És még mindig nincsen vége, Horváth Attila (MSZP) szerint népszavazással kellett volna megerősíteni az új alaptörvényt, ha már a 300 forintos vizitdíjról megkérdezték a polgárokat, annak idején.   

Nem igazán vágjuk, hogy mit keres az utólagos vita a közgyűlésen, de szorgalmasan jegyzetelünk. Szakály Gábor (Fidesz) megköszöni Gulyás Gergelynek az összefoglalást és örömét fejezi ki, hogy Vas megyei képviselő is részt vett az előkészítésben. A baloldalt ekézi amiatt, mert az előző ciklusban az egyfős többséggel nyomták át a határozatokat, lesöpörve a javaslatokat és adósságcsapdába taszítottáka  várost - vagyis kezdünk visszakanyarodni a helyi témákhoz. Önök hiteltelenek megnyilvánulni, mondja Szakály, az eredményjelzőn pedig azt látjuk, lesz viszontválasz.

Mindeközben Erdély Villám László bóklászik a teremben Military Securty feliratú mellényben és telefonon hívják, pontosan akkor, amikor megtapsol egy hozzászólást.

Balassa Péter (Jobbik) azt kéri Gulyás Gergelytől, hogy maradjon a szombathelyi közgyűlésben, mivel máris többet tett, mint képviselőtársa, Ágh Péter.  

10:14 még mindig az alkotmány a hívószó, Czeglédy Csaba oktatja a Fideszt arról, hogy miért is kaptak kétharmados többséget Kádár népétől. Puskás Tivadar visszautasítja a Kádár népe kifejezést, ha az pejoratív. Őszintén reszketünk, hogy nem csapunk-e bele Kádár János, a krumplileves és a legvidámabb barakk témakörébe, de mintha Sági Józsefet látnánk melegíteni.  Szakály kontraekézi Czeglédyt, úgy érzékeljük, hogy ez már valóságos politikai tárcsázás.

10:18 Gulyás Gergely viszontválaszai következnek, az ígéret szerint röviden és tényszerűen.

Hirtelen az jut eszünkbe, hogy a sarkallatos törvények közé igazán bevehetnék, hogy ne rokoni, haveri alapon szerveződjön meg a helyi politika, hanem ezért néhány szakembert is tegyenek a keresztgyerekek, férjek, feleségek, sógorok és komák közé, ha másért nem is, a látszat kedvéért. Megpróbáljuk Gulyás képviselő megtámadni ezzel a bázisdemokrata előterjesztéssel.  

10.28 alkotmány-kérdéskör vége, jönnek a két közgyűlés közötti ügyek, Czeglédy Csaba arról kérdezi a polgármestert, mit sikerült lépni az önkormányzati cégeknél az adóváltozáok miatti fizetéscsökkenések ügyében. Illetve felteszi a kérdést, hogy igazak-e azok a hírek, hogy református egyház működteti tovább a Szentgyörgyi iskolát.

Gyebrovszki arról beszél, hogy az új parkfenntartó nem áll a helyzet magaslatán, a lakótelepeken például a fűnyírás  elmaradt -  azt mi tesszük hozzá, hogy  akár  az áprilisban brutális módon megmetszett fákról is szólhatna. A Szent Gellért utcai buszmegálló ügyére tér vissza, egyelőre nem született megnyugtató megoldás a kérdésben.

Puskás a fűnyírásért felelős alpolgármestert, Marton Zsoltot szólítja - szerinte két-három hónap alatt nehéz következtetést levonni a cég munkájáról. Most indul a főszerzon a parkfenntartásban, a társaság lefolytatta a közbeszerzést - most már csak az a kérdés, hogy ezen kik indultak, mert mintha többször láttuk volna a régi cégek dolgozóit ténykedni a közterületeken.

10:46 dr. Nagy Tibor az ESMA-szerződésről, illetve annak felbontásáról beszél - a céggel perben áll a város. Sági József a városrészei egyesületekről beszél, valamint az illegális szemétlerakókra hívja fel a figyelmet.
Dr. Takácsné dr. Tenki Mária belvárosi témáról szól, üdvözli a vállalkozók egyesületét, majd arról érdeklődik, hogy a Kőszeg utcai parkolólemezt mikor kapja vissza a város. Németh Kálmán a képviselő keretre tér vissza, mint ismert az eddigi pénzek a városfejlesztési alapba kerültek és a városfejlesztési bizottság dönt róla, a képviselő azt kéri, a közgyűlési állítsa vissza a keretet, mivel az alapból nehézkesen osztanák szét a pénzeket.
Horváh Attila (MSZP) két kérdése van: a Távhő árképzéséről, valamint az erőművet építő külföldi befektetőkről érdeklődik.  A másik téma: a korábban elutasított csendrendelet sorsáról kérdezi a közgyűlést.   
A Távhő tényleges helyzetét május végére lehet majd látni, mondja Molnár Miklós alpolgármester, ekkor lehet majd választ adni a kérdésre.

11:26 a fentebb említett ügyek görögnek ide-oda, egyelőre nincsen kardcsörtetés, meglehetősen békés a hangulat. A 11-es Huszári úti laktanyáról esik szó Kővári Attila (MSZP) felvetése nyomán, valamit kezdenie kellene a városnak a területtel, válaszolja a polgármester.

11:48 a kerékpárutak kerülnek terítékre, majd a Latex-gyárról esik szó: magánkézbe került a volt üzem területe, a tulajdonosok megkeresték a várost, hogy egyeztessenek a fejlesztésekről - konkrét tervek nincsenek még.

11:59: Németh Kálmán arról érdeklődik, igaz-e, hogy a Savaria karnevál fizetős lesz-e. Lazáry Viktor alpolgármester azt válaszolja, hogy már most is vannak fizetős részei - szerinte könnyebb lenne támogatót szerezni, ha még több információ állna rendelkezésre a látogatók számáról. Az új turisztikai cég és a karnevált működtető alapítvány kidolgoz egy javaslatot a kérdésről, más döntés még nincsen.

12:16 sportolói támogatás a topik, kicsit elveszítjük a fonalat, mert szó esik a korábbi gyakorlatról, sportbizottságról, Ipkovich jutalmazási módszereről. Az apropó, hogy a birkozó Eb két érmesét a Városházán köszöntötték.

12:22 Gyebrovszki gyanúsításának ügye kerül elő, Poór András (Fidesz) azt kérezi Gyebrovszkitól, illetve jogi képviselőjétől, dr. Czeglédy Csabától, hogy a képviselő miért nem tett vallomást. Illetve javasolja, hogy Gyebrovszki az eljárás végeztéig mondjon le a közbeszerzési bizottsági elnöki posztjáról. Szakály Gábor azt kérdezi Czeglédytől, hogy igaz-e a várossal perben álló Unihall Kft-t képviseli egy eljárás során. 

Czeglédy személyes érintettség alapján kap szót, azzal kezdi, hogy ez nem a rendőrség épülete, így nem testületi ülésen  kellene tárgyalni Gyebrovszki esetéről. A másik ügyre azt mondja, egy munkaügyi kérdésben jár el egy budapesti kollégája kérésére. Úgy tudjuk, az Aréna Savaria dolgozói perelték be a csarnokot működtető céget.

A hirtelen felpezsdülés után Horváth Attila (MSZP) visszatér a sportolók ügyére, arról beszél, hogy a város védje meg a sportolóit, nehogy más település elcsábítsa őket.

Marton az Unihallról szól, a városnak komoly vitái vannak a céggel, azt mondja, az Unihall jogi képviseletét ellátni bármilyen ügyben etikátlan. Czeglédy Csaba azt válaszolja, hogy kifejezetten munkaügyi, munkajogi ügyekben jár el - jelenleg is hasonló esetben képviseli az Unihallt. Sági József azzal kezdi, a képviselői eskü mindenkire vonatkozik - szerinte erkölcsileg kifogásolható Czeglédy lépése. Sági szerint nem szerencsés a tízmilliós viták miatt az Unihallt képviselnie Czeglédynek.

Dr. Tenki Mária is hozzászól: az ügyvédi etikával kezdi, majd rátér arra, ha az ügyvéd önkormányzati képviselő, akkor még a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy az önkormányzat ellenében cselekszik.  Gyebrovszkinak címezve azt mondja, hogy etikai alapon vallomást kellene tennie.

Németh Kálmán azt javasolja, hogy a napirendről tárgyaljunk, mert ezeka  kérdések nem tartoznak a két közgyűlési ügyek közé.  Czeglédy kap szót: nem a várossal szemben képviseli az Unihallt munkajogi ügyben, viszont levelet ír a helyi ügyvédi kamara elnökének.

A közgyűlés olyan pontjára érkezett, hogy Puskás Tivadar szobájába rendeli a frakcióvezetőket - tíz perc egyeztetési szünet következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!