Új támogatás tehéntartóknak, tejtermelőknek

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás nyújt arra, hogy a tejtermelés szerkezetében is jelentős átalakulás menjen végbe.

Peltzer Géza

- A támogatás elindítását a napokban megjelent 18/2011. (III.9.) VM rendelet tette lehetővé, az igénybevétel részletes szabályait pedig az MVH hamarosan megjelenő közleménye fogja tartalmazni - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Az intézkedés kiemelt céljai közé tartozik az állatállomány sűrűségének csökkentése, és az állatok szabadban tartásának elősegítése, ahol ez lehetséges. Cél a tehenek és borjak számára jobb körülmények biztosítása, a takarmányozás javítása, a fertőzések megelőzése. A támogatás igénybevételéhez az állatok javát szolgáló higiéniai és takarmányozási előírásokat kell teljesíteni. A támogatásban azok a tejtermelők részesülhetnek, akik az előírtaknál magasabb követelmények betartására vállalnak kötelezettséget.

A támogatás öt évre szól, normatív, vissza nem térítendő, kompenzációs jellegű, számítási alapja az állategységben kifejezett állatlétszám.

A kérelmeket, amelyek ebben az évben kifizetési kérelmeknek is minősülnek, 2011. április 1. és április 30. között lehet benyújtani az MVH megyei kirendeltségein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!