Újra vépi diák a legjobb mezőgazdaság gépszerelő

Két év után ismét vépi diák - a felsőszölnöki Fartek Péter - nyerte meg a Szakma Kiváló Tanulója országos tanulmányi versenyt mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító kategóriában.

Simon Erzsébet

Baktalórántháza adott otthont az idén a mezőgazdasági szakiskolák közti tanulmányi verseny országos döntőjének. Két évvel ezelőtt is vépi diák szerezte meg az elsőséget a Szakma Kiváló Tanulója verseny mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító kategóriájában, s az idén is vépi győztest ünnepelhetett a kisvárosi szakiskola. Ezúttal a 19 éves Fartek Péter végzős diák nyerte meg az országos tanulmányi verseny döntőjét.
 
A viadalon mintegy 80 tanuló közül írásbeli vizsgákkal választották ki azt a 21 fiatalt, akik részt vehettek a szóbeli és a gyakorlati megmérettetésen. A mezőgazdasági erő- és munkagépek javításán, üzemeltetésén, karbantartásán túl vállalkozási alapismeretekből is számot adtak tudásukról a versenyzők. A viadalon jó gyakorlati munkával, szántással lehetett a legtöbb pontot szerezni, amiben Fartek Péter kiválóan teljesített.

- Egy MTZ traktorral, három vasú ágyekével szántottam, nem volt gond teljesíteni a feladatot. A háztájiban nekünk is van egy traktorunk, gyakran forgattam a barázdákat otthon is - mondja a 12. osztályos Péter. - A verseny legnehezebb pillanata számomra a darabjaira szedett vetőgép összerakása volt, a legkönnyebb pedig egy fémalkatrész méretre csiszolása. Nem számítottam arra, hogy végül én leszek a legjobb. Bár a motiváció megvolt bennem, hogy  minél előkelőbb helyen végezzek: túl akartam szárnyalni a bátyámat, aki korábban országos hetedik lett.

Péter persze az idő előtt kézhez kapott szakmunkás bizonyítványának örül a legjobban. Bár a tanuló felkészülését tanárok és gyakorlati oktatók összehangolt munkával segítették, Ugróczky Ferenc igazgató szerint az a leglényegesebb, hogy Péter családja is folytat mezőgazdasági tevékenységet, így az otthonról hozott ismeretek, a mezőgazdasági munka iránti elkötelezettség, a szorgalom és a tanulás együttesen tették lehetővé a fiú számára a győzelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!