Véres tömegverekedés volt Gyöngyöspatán cigányok és véderősök között (videóval)

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A településen szerdán is feszült a helyzet.

MTI

A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból.

Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.
   
Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek.

 

A helyszíni térfigyelő kamera felvétele

 

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai. Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.
   
Horváth László Heves megyei kormánymegbízott is a helyszínre utazott, és a településen több utcát is bejárt, majd az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult".
   
Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság.
   
A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik.
   
A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.
   
A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.
   
A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.
   
A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

OLDALTÖRÉS: Gyöngyöspata - a megyei kormányhivatal vezetője szerint politikai fesztiválsorozat zajlik

 
Gyöngyöspata - a megyei kormányhivatal vezetője szerint politikai fesztiválsorozat zajlik

 
Gyöngyöspata - a megyei kormányhivatal vezetője szerint politikai fesztiválsorozat zajlik

 
Gyöngyöspata - a megyei kormányhivatal vezetője szerint politikai fesztiválsorozat zajlik

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerint Gyöngyöspatán politikai fesztiválsorozat zajlik, amit az adófizetők finanszíroznak.

A településen kialakult, március eleje óta tartó helyzet idáig 40 millió forintjába került a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak - közölte Horváth László (Fidesz) a helyi önkormányzat által tartott szerdai sajtótájékoztatón, Gyöngyöspatán.

A feszültséget már régen a zsigeri indulatok gerjesztik a településen - tette hozzá a politikus. Ugyanakkor - folytatta - az éjszaka maga is azt tapasztalta, hogy létezik egy olyan szándék, ami nemzetközi botránnyá kívánja dagasztani a történteket; roma polgárjogi aktivista részéről ugyanis elhangzott olyan felvetés, hogy a gyöngyöspatai cigányság vonuljon Budapestre és a fővárosi cigánysággal egyesülve gyakoroljon nyomást a kormányra.

Horváth László véleménye szerint ebbe a forgatókönyvbe illik Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök egymillió forintos, a gyöngyöspatai cigányság javára történt felajánlása is.

A politikus arról is szólt, hogy Gyöngyöspatán ugyan adódnak feszültségek, elsősorban a napi együttélés szabályainak megszegése miatt, ám a község kriminalisztikai szempontból nem lóg ki Heves megye egyéb településeinek sorából.

Március elejéig például - ekkor kezdett el járőrözni a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - összesen 5 kisebb bűncselekmény történt a közel 2900 lakosú községben. Három kis értékre elkövetett lopás, egy rágalmazás és egy rongálás - sorolta Horváth László.

Információi szerint kedd éjszaka a Betyársereg le-fel vonuló tagjaival kerültek összeütközésbe a helyi romák. A politikus úgy tudja, hogy térfigyelő kamera rögzítette az eseményeket, ami megkönnyíti a rendőrségi eljárást.

A gyöngyösi rendőrkapitányság egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást a kedd esti verekedést követően, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. További hat személyt állítottak elő szerdán kora délutánig - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrség rendelkezésére áll a helyszíni térfigyelő kamera felvétele, amit elemeznek a vizsgálat során - tette hozzá Soltész Bálint.

A tájékoztatás szerint, mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze négy férfivel, akik a cigánysor felé indultak. Az egy súlyos és két könnyű sérültet kórházba szállították. Egy további személyt is kórházba vittek, aki azonban nem ebben az összetűzésben sebesült meg.

A korábban, a gyöngyösi rendőrkapitányság illetékességi területére elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést meghosszabbították április végéig - mondta Soltész Bálint. 

A sajtótájékoztatón Matalik Ferencné, a község független alpolgármestere felolvasta az önkormányzat sajtónyilatkozatát.

Eszerint, minden törvénytisztelő embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelezettségeinek, gyakorolja jogait és óvja mindenkinek a környezetét és egészségét.

Az alpolgármester úgy vélekedett, hogy a média és a politikai erők, leginkább pusztán önös érdekből, sokszor elferdítve, túlzó, lejárató módon mutatják be a községben történteket. Nemzetközi fórum előtt megbélyegzik a település nevét, rasszistaként, mutatják be a községben élőket.

Ebben a helyzetben arra kérik a politikai pártok, illetve az állam vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak az eseményekről, a sajtót pedig felszólítják, hogy kerülje a szenzációhajhászást. Követelik továbbá, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat is szűnjék meg.

Békét és nyugalmat akar minden gyöngyöspatai lakos, amelynek biztosítását kizárólag a magyar kormánytól, illetve a rendőrségtől várják - mondta Matalik Ferencné.

A községet szerdán délután két óráig, mintegy 100 helyi roma - főleg asszonyok és gyerekek - hagyta el, a Gyöngyös, illetve Pásztó és Salgótarján felé induló menetrend szerinti buszjáratokon. A romák azt mondták, hogy rokonokhoz és ismerősökhöz mennek.

 
Bátonyterenyei polgármester: visszaszállítottak Gyöngyöspatára 20 roma gyereket és nőt

OLDALTÖRÉS: Bátonyterenyei polgármester: visszaszállítottak Gyöngyöspatára 20 roma gyereket és nőt

 

 

 

Visszaszállították Gyöngyöspatára azokat a romákat, akik Bátonyterenyére akartak költözni - erősítette meg Nagy-Majdon József (Fidesz), a város polgármestere szerdán az MTI-nek.

Az MTI a Roma Sajtóközpont hírével kapcsolatban kereste meg a polgármestert, miszerint Bátonyterenye önkormányzata "a lakosság felzúdulására hivatkozva" visszaküldte Gyöngyöspatára azt a csoportot - 15 gyereket és 10 nőt -, amely szerda délelőtt menekült hozzájuk. Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke arról is beszámolt a sajtóközpontnak, hogy a bátonyterenyiek több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. Id. Farkas János a csoport visszaküldését az MTI-nek is megerősítette szerda este.

A bátonyterenyei polgármester az MTI-nek kifejtette: a hozzájuk utazó gyöngyöspatai romák döntése nem volt átgondolt, hiszen a gyerekek óvodába, iskolába járnak, a szállásuk sem volt biztosított a Nógrád megyei városban, és a biztonságukat sem tudták volna garantálni.

A városvezető elmondta: a szerdai testületi ülést megszakítva a jegyzővel és a gyámügyes munkatárssal együtt találkozott a gyöngyöspatai családokkal, amelyek beleegyeztek, hogy a bátonyterenyei önkormányzat költségén visszaszállítják őket otthonaikba.

Az önkormányzatot a jó szándék vezérelte és korrekt módon jártak el, ezért értetlenül állnak a mostani támadások előtt - mondta Nagy-Majdon József. Gyöngyöspatán kedd este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. 
 

OLDALTÖRÉS: Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség

 
Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség

 
Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség

 
Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség

Folyamatos kapcsolattartásban állapodott meg a rend fenntartása érdekében szerdán Gyöngyöspatán a rendőrség, illetve a helyi cigány kisebbség.

Abban egyeztek meg, hogy a helyi rendőri parancsnok, illetve a kisebbség megbízottja folyamatosan kapcsolatban fog állni egymással - mondta az egyeztetés után Ormossy Attila, Heves megye rendőrfőkapitánya.

Kérdése válaszolva elmondta, hogy a Véderő tagjaival nem kíván tárgyalni, "mert csak jogszabályi alapon álló szervezetekkel tárgyal".

Szintén kérdésre reagálva arról is beszámolt, hogy a kedd késő esti Bem utcai verekedéssel egy időben egy másik helyen is be kellett avatkoznia a rendőrségnek. Ott a rendőrök akadályozták meg a tettlegességet. Lehetségesnek tartja, hogy az utóbbi konfliktus elterelő hadművelet volt.

Hangsúlyozta, hogy a fokozott rendőri jelenlétet addig tartják fenn a településen, ameddig szükséges. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője az egyeztetés után úgy nyilatkozott: egyezségre jutottak arról, hogy a helyi kisebbség tagjai kizárólag a rendőrségre bízzák a rendfenntartást, és biztosítják, hogy a rendőrség zavartalanul tudja teljesíteni feladatát. Hozzátette: a Véderő tagjaival ő sem kíván tárgyalni.

Bangó Zoltán, egy fuvarozó- és őrző-védő társaságokat működtető vállalkozó a helyszínen arról beszélt, hogy ha kell, minden roma házához állít biztonsági őrt, és cserében csak egy pohár vizet kér.

Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a múlt hétvégére pedig harci kiképzőtábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet. A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - múlt pénteken őrizetbe vett a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság hétfőn nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Kedd este verekedés tört ki a helyi romák és négy férfi között, egyikük a Véderő "őrmestere", míg hárman állítólag a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a Véderő tagjait és szimpatizánsaikat gyöngyöspatai magánházakban szállásolják el. Továbbra is fokozott a rendőri készültség az egész faluban. Azok közül, akiknek a szabálysértési őrizetét hétfőn szüntette meg az egri bíróság, többen is a községben tartózkodnak.

OLDALTÖRÉS: A Véderő szerint bizonyítani fog a térfigyelő kamera, a cigányok Amerikába mennének

A Véderő szerint bizonyítani fog a térfigyelő kamera, a cigányok Amerikába mennének

A Véderő szerint bizonyítani fog a térfigyelő kamera, a cigányok Amerikába mennének

A Véderő szerint bizonyítani fog a térfigyelő kamera, a cigányok Amerikába mennének

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán a kedd esti verekedés után - tapasztalta a Heves megyei településen szerda délelőtt az MTI tudósítója.

A verekedés helyszínén, a Bem utcán egymástól mintegy száz méterre álldogálnak, sétálgatnak a helyi romák, valamint a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és szimpatizánsai. A két csoport között sok rendőr és több rendőrjármű áll. A keddi óta ugyanakkor nem történt újabb erőszakos incidens a faluban.
   
Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke - akire sokan úgy tekintenek, mint helyi vajdára - az MTI-nek azt mondta, hogy a Véderő és a Betyársereg nevezetű csoportok tagjai a Bem utcában "betámadták a házakat", a romák pedig nem hagyták magukat. Szerinte az összetűzés nyomán öt-hat cigány ember sérült meg, köztük egy 14 éves szellemi fogyatékos gyerek akit leütöttek. Emiatt a gyerekek nem mertek reggel elmenni az iskolába - tette hozzá.
   
A helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában - közölte id. Farkas János. Mint mondta, ők csak azt szeretnék, ha békén hagynák végre a gyöngyöspataiakat és "ezek a nácik" elhagynák a települést.
   
Eszes Tamás a Véderő "megbízott parancsnoka" szerint viszont a szervezetük egyik civilbe öltözött "őrmestere" és három ismerősük békésen sétált a településen, amikor nekik rontott száz-százhúsz roma, és vascsövekkel, botokkal felfegyverkezve félholtra verték őket. Azt mondta, hogy a helyszínen egy térfigyelő kamera felvette a történteket, és a felvétel alátámasztja majd a nyilatkozatát.

Arra a kérdésre, hogy miért jöttek vissza a településre, Eszes Tamás azt válaszolta, hogy el sem mentek. Indulni akar ugyanis a helyi polgármester-választáson, és azt szerette volna elintézni, hogy állandó lakosként bejelentkezzen a településen - jelenleg ugyanis szolnoki lakos.
   
Most pedig azért tartózkodnak a faluban, mert meg kívánják várni a rendőrségi vizsgálat eredményét - tette hozzá.
   
Eszes Tamás kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tíz alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Büntetéseinek jó része azzal függ össze, hogy sokáig kidobóként dolgozott - fűzte hozzá magyarázatképpen.
   
Az MTI információi szerint a kedd esti verekedés után négy embert vittek kórházba, egyiküket súlyos állapotban, és az incidenssel kapcsolatban két embert állított elő a rendőrség.
   
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke korábban az MTI-t úgy tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a Bem utcán, a cigánysoron egy házat. Előzőleg pedig ismeretlenek mutogattak messziről és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.
   
Úgy vélekedett, hogy a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen. A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.
   
Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője éjszaka a verekedés helyszínén az MTI-nek úgy értékelte a helyzetet, hogy ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események. Méltatlan és tarthatatlan a kialakult helyzet - jelentette ki.
   
Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, április 22. és 24. közöttre pedig harci kiképző tábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet.
   
A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.
   
A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást 22-én őrizetbe vette a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság azonban hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást - közülük többen ismét megjelentek Gyöngyöspatán.
   
A rendőrség hamarosan helyszíni sajtótájékoztatót tart a történtekről - tudta meg az MTI.

OLDALTÖRÉS: Heol.hu: az egyik, sérültnek levágták az ujját

Heol.hu: az egyik, sérültnek levágták az ujját

Heol.hu: az egyik, sérültnek levágták az ujját

Heol.hu: az egyik, sérültnek levágták az ujját

A gyöngyöspatai események sérültjeit a hatvani Albert Schweitzer Kórház traumatológiai osztályára szállították, ahol azonnal ellátták őket. Dr. Zámbó László, az intézmény főigazgatója a heol.hu megyei portálnak úgy nyilatkozott: egy férfi sérült meg súlyosan, neki ismeretlen eszközzel levágták a kisujját, amit még az éjjel visszavarrtak. Jó esély van rá, hogy a műtét nyomán teljesen meggyógyuljon. További három személy kisebb zúzódásokat szenvedett – tette hozzá.

Gyöngyöspatán kedd éjjel verekedtek össze többen: az eset körülményei egyelőre ellentmondásosak. A hirado.hu érdeklődésére Soltész Bálint, a Heves megyei rendőrség szóvivője azt mondta: a Heves megyei Rendőrkapitányság szerda délelőtt elemzi azokat a felvételeket, melyek rögzítették a gyöngyöspatai verekedést."

A rendőrség a kamera felvételén látható történésekről egyelőre nem adott tájékoztatást.

OLDALTÖRÉS: Néhány roma család csomagolni kezdett

Néhány roma család csomagolni kezdett

Néhány roma család csomagolni kezdett

Néhány roma család csomagolni kezdett

Néhány roma család csomagolni kezdett szerda délelőtt Gyöngyöspatán és úgy nyilatkoztak, hogy elhagyják a települést.

Erre azt követően került sor, hogy kedden késő este verekedés tört ki a helyi cigányok és Véderő nevű szervezet szimpatizánsai között a faluban.
   
Néhány roma család - főként nők és gyerekek - szatyrokat cipelve elindult a cigánysorról kivezető úton szerdán délben. Azt mondták azért mennek el rokonokhoz, mert "félnek a gárdistáktól".
   
Ötvenen-hatvanan várják a Gyöngyös, illetve Pásztó felé közlekedő autóbuszt a megállókban.

OLDALTÖRÉS: Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot

Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot

Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot

Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot

A kedd éjszaka Gyöngyöspatán történt tömegverekedés azt bizonyítja, hogy "Magyarországon a közbiztonság válságba került és a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni sehol az országban a rendet és a közbiztonságot" - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Volner János hozzátette: a Jobbik követeli, hogy a "szerencsétlenkedő, elbizonytalanodott és politikai érdekeknek alávetett rendőrség helyett állítsák fel a csendőrséget, mert egy ilyen szakosodott, a cigánybűnözéssel a harcot felvenni tudó rendészeti egység nélkül nem lesz képes felvenni a harcot a kormányzat a jelenlegi helyzettel".    

A Heves megyei Gyöngyöspatán kedden este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Az összecsapásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan. A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.    

A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.    
A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.    

Volner János szerdán hangsúlyozta: Gyöngyöspatán a Jobbik értékelése szerint annyi történt, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a helyiek hívására járőrözésbe kezdett, aminek hatására nagy erőkkel megjelent a rendőrség is. A polgárőrök távozása után azonban a rendőrök is elhagyták a települést, majd ezt követően kedden "a helyi cigány közösség a magyarokra támadt és négy magyart agyba-főbe vertek" - mondta.    

A jobbikos politikus felvetette: ha a rendőrség egy ilyen közismerten feszült kistelepülésen sem képes garantálni a közbiztonságot, akkor hogyan tudná az egész ország területén megtenni ezt.    

Volner János hozzátette: külön érdekesség, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár kedden a parlamentben többször is "azt bizonygatta, hogy Gyöngyöspatán minden rendben van". Ezt is csak azt bizonyítja a Jobbik szerint, hogy a Fidesz politikusainak "fogalmuk sincs, hogy mi folyik a vidék Magyarországán".

OLDALTÖRÉS: LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet

LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet

LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet

LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet

A kedd este Gyöngyöspatán történt tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak" - jelentette ki Dorosz Dávid, az LMP képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg és a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.

Dorosz Dávid hozzátette: remélik, hogy a kormány nem akarja megvárni, amíg meg is hal valaki.
   
Szerinte a Fidesz cserbenhagyta a vidékieket, az igazságtalan adórendszerrel a szegény vidékiek zsebéből a gazdagok javára vette ki a pénzt, kivéreztette a rendőrséget, valamint a közmunkaprogramok megszüntetésével kihúzta a talajt a szegények lába alól. Ezt követően "ebbe a vákuumba szabadon be tudtak nyomulni a Jobbik szellemi holdudvarába tartozó szabadcsapatok, ezért az LMP felszólítja a Jobbikot, hogy a szellemi holdudvarukba tartozó pribék szabadcsapatokat azonnal vonja vissza ezekről a településekről" - tette hozzá Dorosz Dávid.   

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, "a Jobbik ment lefelé a lefolyón, a pártvezetés berezelt és egyetlen lehetőségük volt: ez a politikai hecckampány". A Fidesz felelőssége pedig az, hogy ezt a helyzetet lehetővé tette - értékelte.    

Az LMP-s politikus hangsúlyozta: az állam nem tűrheti el az erőszakot és az ezzel való fenyegetés egyetlen formáját sem. Ezzel szemben jelenleg "a kormány tehetetlenül szemléli, hogy félkatonai csapatok szabadon kószáljanak vidéki falvakban". Dorosz Dávid szerint a történtek tükrében egyértelmű hazugság volt, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár kedden a parlamentben azt állította, rend és közbiztonság van Gyöngyöspatán.    

Dorosz Dávid emlékeztetett: az LMP kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a "lex-Véderő" törvénycsomagot a hasonló helyzetek megelőzése érdekében. Az ellenzéki párt reméli, hogy minden demokratikus erő támogatja  javaslatukat.
   
A Heves megyei Gyöngyöspatán kedden este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Az összecsapásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan. A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő területre.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

OLDALTÖRÉS: Gyurcsány egymilliót ajánlotta helyi romák segítésére

Gyurcsány egymilliót ajánlotta helyi romák segítésére

Gyurcsány egymilliót ajánlotta helyi romák segítésére

Gyurcsány egymilliót ajánlotta helyi romák segítésére

Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák segítésére; a volt szocialista kormányfő ezt kedd éjszakai Facebook-bejegyzésében közölte.

Gyurcsány Ferenc a pénzt "evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra" ajánlotta fel - olvasható a "Nácikérdés Gyöngyöspatán" című bejegyzésében.
   
A volt miniszterelnök, "igazat adva" Lévai Júliának, a Galamus-csoport tagjának, azt írta: "Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is" - fűzte hozzá.
   
"Önmaguk tiszta magyarságában és mások sármagyarságában elvakultan hívő és hitüknek radikális tettekkel nyomatékot adó náci társaságok, csoportok fenyegetnek bennünket" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: "Gyöngyöspata egyre mélyülő drámája nemzeti tragédiává fog pillanatokon belül válni, ha nagyon gyorsan nem cselekszünk".
   
A szocialista politikus szerint dolga van a kormánynak a rendfenntartással, "ha kell a nácizmus szelleme és gyakorlata elleni hatékonyabb fellépést segítő új jogi normák állításával".
   
"Dolga van minden demokratának, hogy ne tűrje a náci mocskot, ne tűrje magyar emberek félelembe hajszolását, félelemben tartását". Ki menjen demonstrálni, ki nyújtson jogi segítséget, ki adjon fedélt a menekültek feje fölé. Más meg segítsen pénzzel. "Én egymillió forintot ajánlok fel a gyöngyöspatai romák segítésére. Evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
   
Az ügy előzménye, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen, majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.
   
A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.
   
A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én, pénteken őrizetbe vette a rendőrség garázdaság szabálysértés gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság húsvéthétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.
   
Kedd este verekedés tört ki a településen. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. A verekedésben négyen megsérültek, egyikük súlyosan.
   
A faluba több száz rendőrt vezényeltek, több embert elő is állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!