Csepeli kettős gyilkosság: Demének pénzügyi nehézségei voltak

Tanúk szerint pénzügyi nehézségei voltak Deme Gábornak, a csepeli kettős gyilkosság egyik vádlottjának.

MTI

Deme Gábor nem engedhette meg magának, hogy az állását elveszítse, mert házvásárláshoz hitelre volt szüksége - mondta a büntetőper csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon tanúként Szenteczky János, aki a vádbeli cselekmények idején a csepeli MSZP elnökhelyettese és a helyi vagyonkezelő vezérigazgatója volt, jelenleg a csepeli szocialisták első embere.
   
Szenteczky elmondta, hogy az MSZP-ből ismerte Demét; a tanú szerint úgy tűnt: nagyotmondó ember, és nem a saját erejéből érte el, amit elért.
   
Hozzátette: Deme 2006-ban lépett be a helyi MSZP-be, és idősebb, befolyásos politikusok támogatását élvezte.
   
A tanú elmondta: meglepődött, amikor 2008 őszén arról értesült, hogy Takács József és Deme Gábor kölcsönösen egymást vádolja az alapítványi iskolában történt többmilliós visszaélések miatt, hiszen Szenteczky úgy tudta, Demét Takács pártfogolta a pártban, neki köszönhette karrierjét a vádlott. 
   
Az eljárás adatai szerint amikor egy 2008. őszi ellenőrzésen fény derült az alapítványi iskolánál a pénzügyi szabálytalanságokra, az alapítvány vezetésében részt vevő Takács megpróbálta kideríteni a történteket, és arra a következtetésre jutott, hogy Deme a felelős, ezért el akarta távolítani az iskola éléről.
   
Az ügyészség szerint emiatt lőtte le Deme közreműködésével Kun Tamás, az iskola pedellusa Takácsot és az iskola egyik tanárát 2009. január 7-én este, amikor az iskolában éppen kettőjük kilépésének részleteit intézték. Az ügyészség Kunt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, Demét pedig ugyanennek a bűncselekménynek a bűnsegédi alakzata mellett az iskolai alapítvány sérelmére elkövetett többmilliós sikkasztással is.
   
A csütörtöki tárgyaláson Szenteczky elmondta, hogy Deme nem sokkal a gyilkosság előtt azt hangoztatta előtte: nem fogja hagyni, hogy tönkretegyék, hogy elveszítse az állását. Deme akkoriban Takácsot vádolta az iskolában történt pénzügyi szabálytalanságok miatt, és csepeli Zuschlag-ügyet emlegetett arra célozva, hogy a helyi szocialistákat finanszírozzák alapítványi pénzekből.   
Orosz Ferenc volt kerületi alpolgármester - aki elmondása szerint 1990 óta nem tagja egyik politikai pártnak sem - tanúként kijelentette: Takács József a gyilkosság előtt nem sokkal arról beszélt, hogy Demének vidéken van barátnője, és ezért kell a pénz.
   
Orosz Ferenc mellett csütörtökön tanúként meghallgatták Tóth Mihályt is, aki a vádbeli cselekmények idején csepeli polgármester és kerületi szocialista elnök volt. A tanú, akit Oroszhoz hasonlóan sok évtizedes barátság fűzött Takácshoz, elmondta, hogy Takács a gyilkosság napjának reggelén azzal ment be hozzájuk a csepeli önkormányzathoz, megyek a kerületi rendőrkapitányhoz feljelentést tenni, "itt a vége".
   
"Akkor láttuk utoljára" - mondta a két tanú.  
   
A csütörtöki tárgyaláson Kun Tamás - aki az ügyészség szerint a gyilkos lövéseket leadta - az iskola egyik, tanúként meghallgatott tanára szerint "szeretett vezérünknek" szólította a munkahelyen Demét, mire Kun megjegyezte, hogy ez csak poén volt.
   
Kun és Deme annak ellenére tagadja a bűnösségét, hogy a kettős gyilkosság során elhangzottakat az egyik áldozatnál elrejtett magnetofon rögzítette. A büntetőper kedden tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.   
   
A vád szerint 2009. január 7-én este egy csepeli alapítványi iskolában Kun Tamás, az intézmény biztonsági őre - Deme Gábornak, az iskola felfüggesztett igazgatójának jelenlétében - lelőtte Takács Józsefet, az alapítvány vezetőjét és az iskola egyik ott lévő tanárát, mert fény derült az iskolában történt, Deméhez köthető sokmilliós pénzügyi visszaélésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!